Det har varit en bra champagnesommar med många fina flaskor! Här kommer några av höjdpunkterna från första halvan av sommaren:
1993 Dom Ruinart: Utvecklad, söt, gräddig och komplex doft med inslag av clementinskal, honungsmelon, majs, mogna gula äpplen, gräddkola, rostat bröd och kex. Smaken är utvecklad, mycket frisk, fruktig och aningen söt. Gula äpplen, äppelskal, clementin och persika. Hög syra. Den här är snudd på fantastisk och presterar sannolikt på toppen av sin förmåga idag! (89 p)
1996 Pol Roger Vintage: Utvecklad och komplex med något rostade toner. Inslag av brioche, bokna äpplen, kex, smörkola, ingefära och lite apelsin. Utvecklad, frisk och torr smak med fin och koncentrerad frukt. Jag känner mogna äpplen, persika och söt citrus. Viss skalbeska. Den har en påtaglig syra, men är helt klart välbalanserad. En fantastisk champagne! (90 p)
1996 Pol Roger Chardonnay: Nästan lika bra som ”den vanliga” årgångschampagnen, men behöver mer tid på sig för att vakna till liv. Doften är utvecklad, brödig, gräddig och blommig. Inslag av brioche, gula äpplen, gula päron, honung, hyacint och kex. Utvecklad, komplex och mycket frisk smak av gula äpplen, citron, bröddeg, citronskal och persika. (89-90 p)
1998 Pierre Péters Cuvée Speciale: Doften är fantastisk, men smaken känns tunn och dessutom irriterande eldig till en början. Men den blir sakta men säkert bättre! Dagen efter (hälften av flaskan sparas till dess) är den fylligare, nästan oljig, till sin karaktär! Det här är helt klart ännu ett bevis på att man ska dricka sin champagne riktigt sakta! Utvecklad, komplex och brödig doft med inslag av jäst, halm, mogna äpplen, päron, rostat bröd och gräddkola. Dagen efter även persika och honung. Utvecklad, frisk och torr smak av äpplen, päron, honung, citron, citronskal och gräddkola. Dag två blir päronen tydligare. Hög syra. (88 p)
1988 Dom Ruinart Rosé: Underbar doft, men även denna lider inledningsvis av en något tunn smak. Och även här händer det saker efter hand – syre is the shit!
Flaskan dricks (givetvis) över två dagar och är som bäst när den tar slut! Doften är utvecklad och bärig med inslag av jordgubbar, körsbär, grovt bröd och fikon. Smaken är utvecklad, komplex och torr. I tur och ordning hittar jag jordgubbar, körsbär, cocktailbär, mogen persika och persikokärna. Även om den vinner mycket på att luftas känns den paradoxalt nog lite trött idag. Det är fortfarande en fantastisk champagne, men den var sannolikt ännu bättre för några år sedan! (92 p)
2008 Vouette & Sorbée Fidèle: Den här är fantastisk idag, men kommer säkerligen fortsätta att utvecklas under flera år framöver! Doften är utvecklad, kryddig och komplex med oxiderade toner. Inslag av bokna äpplen, grillad citron, grus, hasselnötter, svarta vinbär, sågspån, jäst, kex, honung och gräddkola. Något utvecklad (men fortfarande ung) smak av Granny Smith, citron, syrliga röda bär och äppelskal. Den är frisk, koncentrerad och mycket torr. Skyhög syra! (92 p)
1996 Cristal: Den här har en oväntat mörk färg – som får en att tro att det snarare handlar om 1976 än 1996! Det är inte den största 96:an och inte heller den bästa årgången av Cristal jag druckit, men det är helt klart ett fantastiskt vin med ett långt liv framför sig! Underbar, komplex och tydligt utvecklad doft med brända toner och inslag av mogna äpplen, ingefära, rostade hasselnötter, knäck och brända brödkanter. Utvecklad, komplex, mycket frisk och torr smak. Röda äpplen, ingefära, citron, lime, hasselnötter och lite citrusskal. Påtaglig, årgångstypisk syra. (93 p)
1996 Bollinger Grande Année:
Åhh – den är magisk! Doften är mogen, komplex och brödig med tydlig fatkaraktär. Inslag av bokna äpplen, torkad frukt, mjölkchoklad, Nutella, rostad baguette, smörkola och kaffe. Senare även brända toner med inslag av honung, rostade mandlar och knäck. Utvecklad, fruktig, mycket frisk, torr och efter hand fyllig smak av mogna äpplen, grillad citron, mjölkchoklad och aprikos. Vinner mycket på att drickas vid relativt hög temperatur (16-17 grader)! Helt klart ett stort vin. (95-96 p)