SV: Champagneglas
Bubblaren skrev:
På söndag kommer jag att stå tillsammans med bröderna Andreas och Mattias Larsson
på NK Stockholm och visa upp Riedelglas och svara på vinfrågor mellan 12.00-17.00.
Som ju alla vet så har glaset stor betydelse för vinupplevelsen men det skulle
vara intressant att höra hur de motiverar att det behövs så många olika former
på glasen. Riedel har ju dels olika serier men dessutom flera olika glas för i stort
sett varje vintyp. De gör mycket fina glas men dels har jag inte plats i skåpen,
dels vill jag gärna ha pengar över till att hälla något i dem.
Richard Juhlin har formulerat problemet så här:
"Just nu regerar en kommersiellt styrd trend där varje vindistrikt och vintyp ska ha ett
eget glas. Jag vänder mig helt emot denna trend eftersom jag anser att det är oerhört
viktigt att ha samma referensram vid provning av till exempel alla röda viner."
Hur Richard Juhlin utformade sina champagneglas har tidigare behandlats i den här
tråden och han har en klar tanke bakom sin design:
"Gemensamt för alla tämligen extrema glas i min serie är att de är utformade av och
för mig utifrån ett doftperspektiv."
Och nog är de rätt annorlunda i designen:
http://www.reijmyre.se/Produkter.aspx?pc=18150&d=18164
Det som saknas i hans serie av glas är kanske glas för cognac och dylikt men Juhlin
dricker ju inte sprit (enligt 3000 champagner).