Jag ser inte att ni har berört minimialkoholhalten i de fortsatta inläggen.
Gemensamma EU-regler spec:ar minst 5,5% alkohol (i söta viner) för att få kallas vin. Tokaji Essencia har ett specifikt undantag, men de är de ensamma om.
Kracher i Wachau producerade en gång monster-TBA som låg lägre än så i alkohol. Jag tror det var Nr 12 år 2002 - de sorterar dem ungefär i ordning efter stigande mognad. De skrev först skämtsamt "No(ble) Wine" på etiketten, men det fick de inte. Istället fick det etiketteras "teilweis vergorene Traubenmost" (delvis jäst druvmust) eller något ditåt, för att markera att det inte var vin enligt vinlagstiftningen.
I det här fallet får man nog säga att vinlagstiftningen inte har förutsett "monsterkoncentrerade" botrytiserade viner, som blir så söta att jästen inte orkar få upp dem till minst 5,5%. I Alsace har de flesta söta viner (VT, SGN) legat runt 12%, till skillnad mot de tyska som ofta ligger på 6-8%, och ibland 9-10%.
Även om ett vrålsött vin på ca 4,5-5,0% alkohol från en känd producent skulle bryta mot reglerna, känner sig nog ingen konsument lurad. Reglerna finns nog till för att det inte ska gå att använda undermåliga och omogna druvor och kalla slutprodukten "vin", d.v.s. de är egentligen inte så relevanta i den här situationen. Därför kanske ingen har klagat. I vissa länder har man också lite mer flexibel inställning till regler än i andra länder.