Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Dags att snacka om vinerna från Alsace

Trådskapare
Bastardo

Bastardo

Medlem
Jag är rätt säker på att det är Trimbach Clos Ste Hune som de provar i Somm 2: Into the bottle och då har den betydligt mer än 10 år på nacken, 1962 för att vara mer exakt nu när jag kollar ikapp på filmen. Vinet tycks vara i utmärkt skick, om än med brasklappen att det är Trimbach Senior själv som provar. :)
Kika här: https://winefolly.com/update/somm-into-the-bottle-film/
Hon berättar om filmen och vinet. Dessutom hittade jag det här också: ”The best sweet German wines or dry Rieslings like Trimbach ’Clos Ste. Hune’ can age and develop for decades if stored properly.”
Det visste jag inte! ;)
Källa: http://www.cellarnotes.net/howlongtohold.htm

Inte så färskt information, men alltid något. (Frågan gällde dock ’How long can I age a grand cru gewurztraminer’ men jag tror inte att det är så kolossalt stor skillnad sinsemellan de ädla druvorna; alltså definitivt inte flera årtionden.)
https://www.cellartracker.com/forum/printable.asp?m=43394
”Most Grand Cru wines are best between 4 – 7 years after the vintage. But, of course, from the better vintages and the better winemakers they will drink nicely up to 10 – 12 years of age.”
”It is all a matter of taste and I will not argue about it.
IMHO almost all Grand Cru wines are in their prime between 4 and 12 years of age. At 4 years for the average producers in average vintages and at 12 years for the best producers in the best vintages. That does not mean you cannot keep them any longer. Of course there are a few exceptions which will still be nice at 20+ years of age, but in general, after 12 years there will hardly be an improvement in the tasting experience. It is just what you like or what you want. Do you like your wines old or do you think it is interesting to drink an old wine, keep them longer. If you want the wines at (what most people consider to be) their peak my suggestion is a safe guideline.”

Liten axplock av viner och lagring: http://www.fredswan.wine/2016/10/17/aging-wine-by-region-varietal/
Sen finns det altid även folk som uppskattar viner som har redan passerat bästa mognad. Inget fel i sig, men man ska nog akta sig att generalisera innan man vet vilka smakpreferenser man söker.
Gamla alsaceviner är inte så vanliga, för i så fall hade man nog läst om de vid det här laget. Och nu menar jag förstås mera ordinarie, torra viner, inte VT eller SGN. Men jag tror att inte ens de kan hålla lika länge som de bästa TBA-viner från Tyskland.
 
Last edited:

Daniel A

Administratör
Synd om allt dracks upp inom något decennium! Tycker absolut att vällagrad Alsace bör rekommenderas till folk ifall de kommer över någon pava. Av det (förvisso lilla) jag fått i mig verkar det finnas väldigt intressanta utvecklingskurvor här. Tror många skulle finna det intressant, och med tanke på regionen så är priset väldigt rimligt även för något som är 30+ år.

Jag har haft trevliga upplevelser med två gamla gewurstraminer, till exempel.
1964 Léon Beyer, Cuvée des Comtes d'Eguisheim
1979 Léon Beyer, Cuvée des Comtes d'Eguisheim

Ser fram emot att dricka 1983 Durrmann, som även jag köpte ett par flaskor av (tack för not @Poussard ).
 
Toppen