Jupp. Är iaf så jag fått förklarat fått mig. Ingen har hittills påstått annat så jag kör vidare på den modellen.Baserar du det på att 2012 är året innan man började lagra vinet i sina ”chalk cellars”?
This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
Jupp. Är iaf så jag fått förklarat fått mig. Ingen har hittills påstått annat så jag kör vidare på den modellen.Baserar du det på att 2012 är året innan man började lagra vinet i sina ”chalk cellars”?
Precis öppnat en Zenato Ripassa Valpolicella Superiore 2015. Man riskerar alltså att bli stenad på forumet, om man gillar dylika viner. Kan man få en förklaring till varför ämnet är så kontroversiellt? Tycker vinet är gott och doftar underbart. Så vad är problemet?Nu hoppas jag verkligen att jag blir inte stenad här på forumet, men det är så, att mina kära lärjungar vill prova vin med temat Appassimento, Ripasso och Amarone. Alla sådant, som vi försöker undvika, men jag tar ändå mod att fråga: finns det något anständigt Appassimento över huvud taget? Nu bör ni alltså tänka utanför boxen. Mina vinvänner har inte kommit så långt i vinkunskap ännu, så jag ber om någorlunda sunda och behärskade svar, trots ett oerhört kontroversiellt ämne.
Ripasso och Amarone tror jag att jag klarar
Bra val är nog det enda vi behöver säga!Precis öppnat en Zenato Ripassa Valpolicella Superiore 2015. Man risker alltså att bli stenad på forumet, om man gillar dylika viner. Kan man få en förklaring till varför ämnet är så kontroversiellt? Tycker vinet är gott och doftar underbart. Så vad är problemet?
När jag gick en WSET-kurs en gång i tiden så sa de att man från början odlade Amarone på toppen av kullen ungefär, alltså bästa odlingsplatsen, men eftersom det blivit så omåttligt populärt så producerar man numera en massa mer- eller mindre bulk-Amarone från andra platser än toppen av kullen. Jag har druckit en Amarone som jag tyckte var ”okej” (och torr) en gång (95054 699kr) men majoriteten smakar ju russin/spritkaka i flytande form. Det är inte så konstigt att det har ett dåligt rykte då de flesta Amarone heltPrecis öppnat en Zenato Ripassa Valpolicella Superiore 2015. Man riskerar alltså att bli stenad på forumet, om man gillar dylika viner. Kan man få en förklaring till varför ämnet är så kontroversiellt? Tycker vinet är gott och doftar underbart. Så vad är problemet?
@Sigdarve här kom den första stenen. Stora svepande penseldrag. Amarone är skit. Genom Amarones popularitet har det kommit in en mängd oseriösa producenter. Det är absolut sant, men det finns också en mängd väldigt bra och seriösa vinodlare. En amaronenördar som jag kan med lätthet rabbla 15-20 som i min bok gör goda viner. Oavsett andras uppfattningar så är det den egna smaken som avgör om vinet är gott eller inte.När jag gick en WSET-kurs en gång i tiden så sa de att man från början odlade Amarone på toppen av kullen ungefär, alltså bästa odlingsplatsen, men eftersom det blivit så omåttligt populärt så producerar man numera en massa mer- eller mindre bulk-Amarone från andra platser än toppen av kullen. Jag har druckit en Amarone som jag tyckte var ”okej” (och torr) en gång (95054 699kr) men majoriteten smakar ju russin/spritkaka i flytande form. Det är inte så konstigt att det har ett dåligt rykte då de flesta Amarone helt
enkelt är dåliga varianter för att bli billiga och tillgodose en alltför stor marknad för en från början hyfsat liten appellation. Ripasso och andra appassimento lider av samma problem fast de är ännu billigare och sämre om jag generaliserar.
Det var ju det jag sade (även om jag bara nämnde 1 medan du sa att du kunde nämna 15-20).Det är absolut sant, men det finns också en mängd väldigt bra och seriösa vinodlare.
Så bra då är vi överensDet var ju det jag sade (även om jag bara nämnde 1 medan du sa att du kunde nämna 15-20).
Alla Amarone-viner är DOCG-klassade (fr.o.m. 2003, innan dess DOC fr.o.m. 1990).Det låter ju precis som champagne? Det kommer en massa billiga rackare som smakar räv?
hos amarone är det ju enkelt att kolla om det är DOCG och då vet man att det är ett lite bättre vin iaf.
+1Jag har köpt 8-900 kronors vin som varit lite väl spritigt och tungt där jag inte kunnat gissa var det skulle ta vägen och när. Sen har jag köpt 3-400kronors som var goda vid start och ännu bättre tio år senare.
Alla Amarone-viner är DOCG-klassade (fr.o.m. 2003, innan dess DOC fr.o.m. 1990).
Tack där lärde jag mig nå nytt. Hade hört att de bästa amarone kom från någon liten del av valpolicella och trodde det var de som docg stod för men ack så fel.
Appellationssystemen handlar främst om att styra stilen på viner (Urpsrung, druvsorter, tillverkningsmetoder, lagring etc.) och inte egentligen om kvalitén (även om det finns luddiga regler om att de även skall uppnå en fördefinierad kvalitetstandard).
En inställd spelning är också en spelning. Det kan ju också vara som så att uteblivet svar också är ett svar, i det här fallet.”… men jag tar ändå mod att fråga: finns det något anständigt Appassimento över huvud taget?”
Ni har INTE svarat på den viktigaste frågan ännu! Har inte sett alla fall. Det var liksom min mest angelägen fråga i posten, men det är ingen som har förstått det … Provningen är nu på torsdag, så jag hinner kanske inte skaffa en flaska till, om de inte har det någonstans hos mina trakter. Just nu har jag den här flaskan: Casa Marrone Gran Marrone Appassimento 2017.
Men det kan vara så också, att ingen ”vågar” svara, ens om de visste svaret. Det är liksom inte så rumsrent att gilla eller ens att acceptera sådana viner, oavsett sammanhanget man dricker eller provar vinet.
Och det kan man mycket väl förstå:
https://vinbanken.se/2017/04/13/appassimento-en-farlig-kniv/
https://vinbanken.se/2017/10/05/appassimento-det-ultimata-soffhangvinet/
https://www.aperitif.no/artikler/mener-hver-fjerde-flaske-italiensk-rodvin-er-juks/168339
Det är väl ingen som dricker det här helt enkelt. Jag tror inte folk som skriver på finewines.se i hemlighet sitter och tutar Appasimento, namngiven och tillverkad (Cas)Amarone) för att låta och smaka så mycket som möjligt som Amarone. Tror det är bättre att du frågar dina inte så vinintresserade bekanta om vad de har för favoriter på området. Jag tycker att det är lite konstigt att du ofta utgår från att brist på svar på dina frågor innebär motvilja mot dig eller snobbighet, när det helt enkelt kan vara så att man inte har något svar.”… men jag tar ändå mod att fråga: finns det något anständigt Appassimento över huvud taget?”
Ni har INTE svarat på den viktigaste frågan ännu! Har inte sett alla fall. Det var liksom min mest angelägen fråga i posten, men det är ingen som har förstått det … Provningen är nu på torsdag, så jag hinner kanske inte skaffa en flaska till, om de inte har det någonstans hos mina trakter. Just nu har jag den här flaskan: Casa Marrone Gran Marrone Appassimento 2017.
Men det kan vara så också, att ingen ”vågar” svara, ens om de visste svaret. Det är liksom inte så rumsrent att gilla eller ens att acceptera sådana viner, oavsett sammanhanget man dricker eller provar vinet.
Och det kan man mycket väl förstå:
https://vinbanken.se/2017/04/13/appassimento-en-farlig-kniv/
https://vinbanken.se/2017/10/05/appassimento-det-ultimata-soffhangvinet/
https://www.aperitif.no/artikler/mener-hver-fjerde-flaske-italiensk-rodvin-er-juks/168339
Av de som finns i de jag provat i ordinarie sortiment är Passitivo (Nr 3300) bäst.”… men jag tar ändå mod att fråga: finns det något anständigt Appassimento över huvud taget?”
Ni har INTE svarat på den viktigaste frågan ännu! Har inte sett alla fall. Det var liksom min mest angelägen fråga i posten, men det är ingen som har förstått det … Provningen är nu på torsdag, så jag hinner kanske inte skaffa en flaska till, om de inte har det någonstans hos mina trakter. Just nu har jag den här flaskan: Casa Marrone Gran Marrone Appassimento 2017.
Men det kan vara så också, att ingen ”vågar” svara, ens om de visste svaret. Det är liksom inte så rumsrent att gilla eller ens att acceptera sådana viner, oavsett sammanhanget man dricker eller provar vinet.
Och det kan man mycket väl förstå:
https://vinbanken.se/2017/04/13/appassimento-en-farlig-kniv/
https://vinbanken.se/2017/10/05/appassimento-det-ultimata-soffhangvinet/
https://www.aperitif.no/artikler/mener-hver-fjerde-flaske-italiensk-rodvin-er-juks/168339
Var i Verona förra året och drack bland annat Speri sant'urbano https://www.vivino.com/speri-sant-urbano-appassimento/w/1524394?ref=nav-search, tycker den var riktigt bra även fast jag inte är så mycket för appassimento och ripasso. Tyvärr finns den inte på bolaget.Ni har INTE svarat på den viktigaste frågan ännu!
Den hör garanterad till eliten av appassimentoviner, men priset skulle nog bli även lite högre än för de billigaste amarone. Jag kan lista vilka viner vi har och som jag har valt ut:Var i Verona förra året och drack bland annat Speri sant'urbano https://www.vivino.com/speri-sant-urbano-appassimento/w/1524394?ref=nav-search, tycker den var riktigt bra även fast jag inte är så mycket för appassimento och ripasso. Tyvärr finns den inte på bolaget.