Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

December Nyhetsprovningar: Nyheter i fasta sortimentet + Kval från beställningssortimentet

Bastardo

Medlem
Inga betyg på dessa, eftersom de inte är "riktiga viner"
76158 Lillet Blanc 162 kr
Söt doft med lime och fruktsoda. Ett riktigt missfoster: smakar energidryck blandat med eleganta blommor och örter. Ett måste för att blanda "Vesper", men utan gin gör det här knappast någon glad.
Det finns många andra bra drinkar som innehåller Lillet Blanc. Men det här är ett forum för vin, så vi som gillar drinkar kan söka sådana recept. :)
 
Last edited:

Skrutt

Medlem
Det är ju inga objektiva siffror det handlar om, Hans, vilket gör diskussionen om skalans finfördelning parentetisk. En motfråga skulle kunna vara om din skala G, VG,MVG är bättre med tanke på följande: Säg att en dryck kostar 500 kr får ett VG. Den kanske ligger nära ett MVG men det vet jag inte och väljer då att se drycken som en icke-rekommendation. Hade däremot drycken fått 93 poäng istället, om vi tänker oss att cirka 90 är VG, så skulle det ge mig en tydligare vink.

Jag förstår inte varför en nypa salt skulle stå i konflikt med en fingradig skala. Vi vet ju i vilket fall att det handlar om approximationer.
 
Det finns många andra bra drinkar som innehåller Lillet Blanc. Men det här är ett forum för vin, så vi som gillar drinkar kan söka sådana recept. :)
Första gången jag mötte Lillet var i Thomas Harris roman Hannibal (1999), med den extreme finsmakaren doktor Lecter:
"Han tände en eld av stora, mjöliga träkolstycken och blandade sig en drink, ett glas Lillet och en skiva apelsin på is..."
 
Trådskapare
Patrik Sellin

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
Första gången jag mötte Lillet var i Thomas Harris roman Hannibal (1999), med den extreme finsmakaren doktor Lecter:
"Han tände en eld av stora, mjöliga träkolstycken och blandade sig en drink, ett glas Lillet och en skiva apelsin på is..."
""A dry martini," [Bond] said. "One. In a deep champagne goblet."
"Oui, monsieur.""
Just a moment. Three measures of Gordon's, one of vodka, half a measure of Kina Lillet. Shake it very well until it's ice-cold, then add a large thin slice of lemon peel. Got it?"
"Certainly, monsieur."
The barman seemed pleased with the idea.
"Gosh, that's certainly a drink," said Leiter.
Bond laughed.
"When I'm...er...concentrating," he explained, "I never have more than one drink before dinner. But I do like that one to be large and very strong and very cold and very well-made. I hate small portions of anything, particularly when they taste bad. This drink's my own invention. I'm going to patent it when I can think of a good name."
—Ian Fleming, Casino Royale, Chapter 7, "Rouge et Noir' 1953

Kina Lillet finns inte längre, men Lillet Blanc är nog det närmaste man kan komma
 
Det är ju inga objektiva siffror det handlar om, Hans, vilket gör diskussionen om skalans finfördelning parentetisk. En motfråga skulle kunna vara om din skala G, VG,MVG är bättre med tanke på följande: Säg att en dryck kostar 500 kr får ett VG. Den kanske ligger nära ett MVG men det vet jag inte och väljer då att se drycken som en icke-rekommendation. Hade däremot drycken fått 93 poäng istället, om vi tänker oss att cirka 90 är VG, så skulle det ge mig en tydligare vink.

Jag förstår inte varför en nypa salt skulle stå i konflikt med en fingradig skala. Vi vet ju i vilket fall att det handlar om approximationer.
Mina betyg är inte pris- utan typrelaterade. En suverän beaujolais à 150 kr (typifierad blint) skulle alltså kunna få MVG.
Fortfarande flytande förstås (vad är typ?), men ändå långt från fulordet "prisvärdhet"...
 

Mattias Schyberg

Administratör
Mina betyg är inte pris- utan typrelaterade. En suverän beaujolais à 150 kr (typifierad blint) skulle alltså kunna få MVG.
Fortfarande flytande förstås (vad är typ?), men ändå långt från fulordet "prisvärdhet"...
Visst, vinstilen bör man ju anpassa efter, men jag tycker nog att en bourgogne (pinot) mycket väl kan vägas i samma skål som en beaujolais cru enligt din modell då båda vanligtvis är lätta rödviner av det eleganta slaget.

Vi vill ju inte att en bib ska kunna få MVG bara för att den är riktigt bra i "sin klass" utan den bör ju jämföras med sina vinstilmässiga likar. ;)
 

Mattias Schyberg

Administratör
Det där är jättebra, även om budget förstås är subjektivt det med. Är ett VG för 300kr ett = ? Jag tycker nog det, vissa kanske tycker + eller - ?
Det är såklart subjektivt, men allt handlar ju om konkurrensen och att den som bedömer använder sina referensramar.
 
Visst, vinstilen bör man ju anpassa efter, men jag tycker nog att en bourgogne (pinot) mycket väl kan vägas i samma skål som en beaujolais cru enligt din modell då båda vanligtvis är lätta rödviner av det eleganta slaget.

Vi vill ju inte att en riktigt bra bib ska få MVG bara för att den är riktigt bra i "sin klass" utan den bör ju jämföras med sina sensoriska likar. ;)
Frågan är om boxviner är en "typ" (skulle då kunna identifieras blint). Är väl snarare en förpackningsform (innehållande mer eller mindre drickbart plonk...).
 

Mattias Schyberg

Administratör
Frågan är om boxviner är en "typ" (skulle då kunna identifieras blint). Är väl snarare en förpackningsform (innehållande mer eller mindre drickbart plonk...).
Jo, det var en lite skämtsam knorr i mitt inlägg. Det jag syftar på är att det lätt blir konstigt om man exempelvis bedömer ett mousserande vin från Bourgogne enligt en egen skala jämfört med ett mousserande vin från Champagne om de vinstilmässigt tillhör samma vinstil.

Eller om en korrekt men enkel chianti för 150 pix skulle få ett bättre betyg i jämförelse med en brunello för 300 pix som är mer komplex, intensiv och allmänt "kvalitativ", men i jämförelse är mindre typisk sitt ursprung. Hur bedömer man i så fall viner med unik stil?
 
Jo, det var en lite skämtsam knorr i mitt inlägg. Det jag syftar på är att det lätt blir konstigt om man exempelvis bedömer ett mousserande vin från Bourgogne enligt en egen skala jämfört med ett mousserande vin från Champagne om de vinstilmässigt tillhör samma vinstil.

Eller om en korrekt men enkel chianti för 150 pix skulle få ett bättre betyg i jämförelse med en brunello för 300 pix som är mer komplex, intensiv och allmänt "kvalitativ", men i jämförelse är mindre typisk sitt ursprung. Hur bedömer man i så fall viner med unik stil?
Frågan om "typicitet" (för mig ett plusvärde) är förstås knepig. Om du med unika viner menar viner som bara är typiska för slottet men inte för distriktet hamnar vi i bryderi.
Om jag blint tar en fin St Emilion för en fin Côte de Beaune - försämrar det då betyget? Själv skulle jag svara ja (även om inte alla skulle hålla med).
Möjligheten finns ju också att du är så repertoarkunnig att du igenkänner den här speciella bordeauxen som just typisk i sig - och då problemfritt kan rosa den...
 

Mattias Schyberg

Administratör
Möjligheten finns ju också att du är så repertoarkunnig att du igenkänner den här speciella bordeauxen som just typisk i sig - och då problemfritt kan rosa den...
Håller med om att typicitet är EN av flera kvalitetsparametrar, men vinstilen i sig är viktigare för mig, dvs att inte direkt jämföra starkvin med normala viner, eller mousserande med stilla, lätta med fylliga och så vidare. Om man dessutom kan känna igen "den krökta ryggen på en extra fin schäfer", så kan det i viss mån vara ett plus, men det bör inte få en för stor påverkan enligt mig.
 

Bastardo

Medlem
Stämmer men vi har även snack om sprit, öl, mat m.m.
Sorry, thunberg! My bad. Hade skrivit lite diffust, märker jag. Det var inte tänkt som klagomål, utan bara ett yppande om sök etc. Apropå det, jag blev så intresserad av att ta reda på drycken och allt möjligt omkring den, så jag har sökt att bli medlem i en cocktailförening på nätet. ;) Men som Graucho Marx så fyndigt sade: I don't care to belong to any club that will have me as a member.
 
Last edited:

Adamanko

Medlem
77908 Antica Formula 197 kr (375 ml)
Mäktig doft med lakrits, läder och malört. I munnen kommer en käftsmäll av smaker, mycket av allt, men perfekt balanserat, sötman ligger exakt där den ska. Helt fantastiskt gott!
Nu äntligen fick jag tillfälle att köpa en sådan här. Har burit med mig den här recensionen i 3 och halvt år. Men nu jävlar blev det dags. :) Bara två kronors prishöjning på den tiden kan man inte klaga på.
 
Toppen