Mattias Schyberg
Administratör
Ost och vin. Så klassiskt och så gott, men inte alltid så enkelt som man kan tro. Brokiga ostar skall många gånger paras med ett och samma vin och fungera någorlunda, alternativt så behöver man ha flertalet viner till samma ostbricka. Om ostarna dessutom är av högsta kvalitet så kanske man inte alltid vill sudda ut nyanserna med marmelader eller andra tillbehör. Vet dock inte om det är ett vettigt resonemang, jag gissar vilt här?
Lekman som jag är så har jag aldrig rotat i detta ämne nämnvärt utan köper lite blandade ostar emellanåt och parar dem lite på en höft. Vad enstaka osttyper passar med för vin är ofta lätt att läsa sig till, medan skapandet av en välbalanserad bricka med lite olika ostar utan att behöva ta fram en arsenal av olika viner är desto svårare. Två ostar per vin kan jag tycka är minimum för att kalla det för en "rätt" och inte bara massa parvisa kombinationer.
I denna tråd skulle jag önska se allehanda tips och idéer på olika komponerade ostbrickor med relevanta vintips att servera till, men jag ser även framemot tips på fantastiska ostar att välja inom respektive oststil. Ju mer detaljerat tips desto roligare att prova tycker jag. Även sådant som @grappas empiriska studie kring vilken vintyp som passar bäst med vilken vintyp uppskattas mycket!
Det hade även varit trevligt om vi fick in lite resultat från diverse lyckade eller misslyckade försök som vi andra kan ta lärdom av. Även bilder på uppläggningar skulle jag uppskatta att se för att få lite inspiration.
Tack på förhand! Jag förutsätter att ni som jag ser ett värde i denna typ av tråd.
Lekman som jag är så har jag aldrig rotat i detta ämne nämnvärt utan köper lite blandade ostar emellanåt och parar dem lite på en höft. Vad enstaka osttyper passar med för vin är ofta lätt att läsa sig till, medan skapandet av en välbalanserad bricka med lite olika ostar utan att behöva ta fram en arsenal av olika viner är desto svårare. Två ostar per vin kan jag tycka är minimum för att kalla det för en "rätt" och inte bara massa parvisa kombinationer.
I denna tråd skulle jag önska se allehanda tips och idéer på olika komponerade ostbrickor med relevanta vintips att servera till, men jag ser även framemot tips på fantastiska ostar att välja inom respektive oststil. Ju mer detaljerat tips desto roligare att prova tycker jag. Även sådant som @grappas empiriska studie kring vilken vintyp som passar bäst med vilken vintyp uppskattas mycket!
Det hade även varit trevligt om vi fick in lite resultat från diverse lyckade eller misslyckade försök som vi andra kan ta lärdom av. Även bilder på uppläggningar skulle jag uppskatta att se för att få lite inspiration.
Tack på förhand! Jag förutsätter att ni som jag ser ett värde i denna typ av tråd.