Mattias Schyberg
Administratör
Har funderat på en sak. Känner ni som jag att det inte är självklart att hitta de där typiska markörerna som alla andra brukar hitta i ett specifikt vin? Eller snarare, ni har kanske egna ord som blivit era markörer och som ni använder för att känna igen ett vin?
Smakar verkligen cabernet sauvignon alltid svartavinbär enligt dig? Varför måste alla beskrivningar av italienska viner innehålla körsbär på ett eller annat sätt?
Visst, det är nog som så att man "lär sig" i hög grad vad man bör känna och med tiden börjar man accociera dessa ord med det vin man dricker, men skulle man verkligen valt dessa beskrivare själv om man övat upp sina vinkunskaper isolerat från andra? Har verkligen alla vinnördar ens koll på hur garrigue eller lovikavantar smakar?
Detta brukar vanligtvis bli väldigt tydligt när man ber någon som inte är insatt att beskriva ett vins arom. Ovana vinnäsor brukar ofta hitta de mest intressanta/annorlunda doftorden. Ord som badboll, lut, naturgas, kål och bebisblöjor är alla exempel på beskrivande ord som jag har stött på genom åren. De har alltid dykt upp i samband med "nybörjare", vilket är lite av min poäng med tråden.
Ett ord som jag har är "blåbärsris", vilket jag brukar hitta när det gäller CF-viner från Loire. Har aldrig sett att någon annan använt just detta ord och anser inte heller att någon borde. Det är något jag hittar, och det finns där för mig.
Men nog om mig och mitt dravel. Vilka unika aromord brukar ni använda som beskrivare och i vilka vin/druvor brukar ni hitta dem? Ord som alltså inte finns i "instruktionsboken" så att säga.
Smakar verkligen cabernet sauvignon alltid svartavinbär enligt dig? Varför måste alla beskrivningar av italienska viner innehålla körsbär på ett eller annat sätt?
Visst, det är nog som så att man "lär sig" i hög grad vad man bör känna och med tiden börjar man accociera dessa ord med det vin man dricker, men skulle man verkligen valt dessa beskrivare själv om man övat upp sina vinkunskaper isolerat från andra? Har verkligen alla vinnördar ens koll på hur garrigue eller lovikavantar smakar?
Detta brukar vanligtvis bli väldigt tydligt när man ber någon som inte är insatt att beskriva ett vins arom. Ovana vinnäsor brukar ofta hitta de mest intressanta/annorlunda doftorden. Ord som badboll, lut, naturgas, kål och bebisblöjor är alla exempel på beskrivande ord som jag har stött på genom åren. De har alltid dykt upp i samband med "nybörjare", vilket är lite av min poäng med tråden.
Ett ord som jag har är "blåbärsris", vilket jag brukar hitta när det gäller CF-viner från Loire. Har aldrig sett att någon annan använt just detta ord och anser inte heller att någon borde. Det är något jag hittar, och det finns där för mig.
Men nog om mig och mitt dravel. Vilka unika aromord brukar ni använda som beskrivare och i vilka vin/druvor brukar ni hitta dem? Ord som alltså inte finns i "instruktionsboken" så att säga.