StefanAkiko
Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Ibland framstår det i dialogen som om att:Jo, vi har ju pratat även om detta tidigare i tråden, dvs att det mesta som rör reduktion/oxidation styrs av vinmakningen, men vi har också pratat om reduktion som ett problem när det gäller skruvkork, medan det är något positivt i vin generellt (om vi utgår från att det är väldigt bidragande när det gäller upplevd mineralitet, vilket anses vara en "kvalitetsmarkör" för de flesta, dessutom då det är vin från klassiska områden som anses mest "mineraliska"). Om vinmakningen är reduktiv så behövs en förslutning med viss permeabilitet för att "vädra bort" överflödiga merkaptaner medan om den är oxidativ så mår vinet möjligtvis bäst av en tät förslutning för att inte oxidera i förtid.
Själv gillar jag varken överdriven reduktion eller oxidation - lagom brukar vara bäst. Kontrollerad och önskvärd permeabilitet FTW.
Vad som än händer under kork = könsnorm.
Vad som än händer under all annan förslutning = vinförstörande.