vininfo.nu
Medlem
Men kvarstår inte "problemet" med variation i syreinsläpplighet, vilket gör det svårt att förutse hur länge vinet klarar lagring, samt att det uppstår flaskvariation?
Tror varken luftgenomsläppligheten (permeabiliteten), eller variationen av den, är ett så stort problem när det gäller naturkork som din frågeställning antyder (även om "kapsylsmaffian" gärna vill ha det så...). Generellt så lär variationen inom en batch kvalitetsvinkorkar vara tillräckligt liten för att kompenseras och skyddas av exempelvis svavelföreningar och antioxidanter. (Det är ju inte direkt så att man precis sätter till exakt rätt mängd för att kompensera just medelkorkens permeabilitet...) Sedan har ju vin en livscykel (mogning-plattå-övermogning) där det liksom varken mognar eller övermognar på en dag..., samtidigt som preferensen när ett vin är som bäst är högst individuellt.
Dessutom så är ju vin en produkt där egenskaper varierar med årgångar, "batcher" (det finns vin som hanteras så...), mellan olika fat, och inte minst med hur vinet slutligen förvaras (vilket bl.a. diskuterats här...). En flaskvariation kan bero på annat är förslutningen liksom... Förutom att produkten även upplevs olika beroende både på när du inmundigar dig den och ihop med vad. För att inte tala om hur länge vinet varit upphällt i glaset och dess temperatur.
Tror att mycket av det som folk (även mig själv alltså!) upplever som flaskvariation i själva verket är självsuggestion. Det vill säga variationen finns snarare i våran hjärnor än i flaskorna. Hur vi upplever ett vin beror ju på mängder med faktorer (när och hur vi provar, tillfällig "munhygien", temperatur, glasen, omgivande miljö, ...). Detta förutom att även minnet av ett vin påverkas och förändras.
-----------------
Det går förresten även att köpa naturkorkar med olika (och specificerad) luftgenomsläpplighet. Dvs man kan idag välja korkar som både är korkdefektfria och med önskad permeabilitet.
Last edited: