SV: Fyra frågor [Claude Val och Kronstam - admin]
Hela kronstam historien är pinsam på flera sätt... Dels hyllningen till dessa viner som inte kostat ngt att producera och dels faktiskt hyllningen till skruvkorken och därmed också påhoppet på dom naturliga korkarna.
Faktum är att man idag (som producent) kan köpa analyserade batcher naturkork, med minimal risk för korkdefekt, eller sk agglomererade korkar där man tvättat ur korkarna med flytande koldioxid. Den här senare metoden är på många sätt mer hitec än skruvkorkarna och resultatet är korkar gjorda av naturmaterial som är inerta och garanterat fria från korkdefekt.
Dessutom så är många av skruvkapsylerna för täta vilket gör att man istället för långsam oxidation, som är fallet normalt, så får man snarare reduktion, med bildning av bland annat illalutande merkaptaner (svavelföreningar). Detta har uppmärksammats gång på gång, bl.a. av Australian Wine Research Institute, årliga Wine Challange i London, för att inte tala om vinlitteratur. Tyvärr så är Kronstam långt ifrån påläst även när det gäller teori...