Boletus
Medlem
Trodde den arten var ovanlig i Sverige men så är tydligen inte fallet. Vad man kanske är mer förvånad över är att även vissa affärer säljer giftiga svampar. Jag köpte en del torkade stenmurklor på viltspecialisten i Malmö för några år sedan och expediten nämnde inget om att svampen är giftig. Efter att ha kokat dem en gång var de rätt goda att äta och ingen blev sjuk tack och lov. Toppmurklor är betydligt godare dock.
Det här med stenmurklor är nog svamp-Sveriges hetaste konfliktyta. Oerhört känsloladdat och svårt att bena ut. Jag kanske borde låta bli men jag sammanfattar hela diskussionen i punktform.
- Stenmurklor är skitgott och betraktades som en delikatess när jag växte upp. Det är säkert fortfarande gott.
- Stenmurklor innehåller gyromitrin, ett mycket starkt nervgift som vid akut förgiftning kan bryta ned röda blodkroppar och ge leverskador.
- Torkning eller förvällning (tre gånger) bryter ned gyromitrin, dock förstörs inte 100% av giftet även vid korrekt hantering.
- Modern forskning menar att gyromitrin med hög sannolikhet är cancerframkallande även i små mängder. Svenska Livsmedelsverket avråder därför idag från förtäring av stenmurkla helt och hållet, oavsett tillagning.
- I Finland har råden inte ändrats utan man menar att korrekt hantering är tillräcklig för att få ned halten gift. Det plockas, säljs och äts stenmurkla på samma sätt som det tidigare gjordes i Sverige.
- Det är i Sverige tillåtet att sälja stenmurklor till restaurang, och de har rätt att hantera den. Men till privatpersoner är det endast tillåtet att sälja stenmurklor i förvälld form. Se Livsmedelsverkets föreskrifter om livsmedelshygien: https://www.livsmedelsverket.se/glo...vsmedelshygien/livsfs-2005-20-kons-2019-6.pdf
- Försäljning av färsk och torkad stenmurkla till privatperson är alltså förbjudet. Malmöbutiken gjorde därmed fel, men det visar också på hur oklart läget är för många.
- Vad vi vet är att mängden gyromitrin i en stenmurkla varierar rejält och det finns (anekdotiska) exempel på akut förgiftning även efter korrekt hantering. Se t.ex. här: https://forsnashemman.blogspot.com/p/stenmurklor-aldrig-mer.html Jag har själv hört historier om förgiftningssymptom bara från stenmurklans ångor: folk som plockat stora mängder stenmurkla, lagt in i bilen och sen kört hem med rutorna uppe. Har inga källor på detta.
Precis som i exemplet med champinjoner ovan är det ofta så med svamp att det inte finns något som är helt och hållet rätt eller fel, och var och en gör bäst i att vara påläst i fråga om vad man äter och inte äter. Tyvärr måste man också vara beredd på att restauranger och handlare inte är pålästa. Jag äter själv inte stenmurklor längre, håller med om att toppmurklor är godare.