Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Har du fått svamp?

Boletus

Medlem
Trodde den arten var ovanlig i Sverige men så är tydligen inte fallet. Vad man kanske är mer förvånad över är att även vissa affärer säljer giftiga svampar. Jag köpte en del torkade stenmurklor på viltspecialisten i Malmö för några år sedan och expediten nämnde inget om att svampen är giftig. Efter att ha kokat dem en gång var de rätt goda att äta och ingen blev sjuk tack och lov. Toppmurklor är betydligt godare dock.

Det här med stenmurklor är nog svamp-Sveriges hetaste konfliktyta. Oerhört känsloladdat och svårt att bena ut. Jag kanske borde låta bli men jag sammanfattar hela diskussionen i punktform.
  1. Stenmurklor är skitgott och betraktades som en delikatess när jag växte upp. Det är säkert fortfarande gott.
  2. Stenmurklor innehåller gyromitrin, ett mycket starkt nervgift som vid akut förgiftning kan bryta ned röda blodkroppar och ge leverskador.
  3. Torkning eller förvällning (tre gånger) bryter ned gyromitrin, dock förstörs inte 100% av giftet även vid korrekt hantering.
  4. Modern forskning menar att gyromitrin med hög sannolikhet är cancerframkallande även i små mängder. Svenska Livsmedelsverket avråder därför idag från förtäring av stenmurkla helt och hållet, oavsett tillagning.
  5. I Finland har råden inte ändrats utan man menar att korrekt hantering är tillräcklig för att få ned halten gift. Det plockas, säljs och äts stenmurkla på samma sätt som det tidigare gjordes i Sverige.
  6. Det är i Sverige tillåtet att sälja stenmurklor till restaurang, och de har rätt att hantera den. Men till privatpersoner är det endast tillåtet att sälja stenmurklor i förvälld form. Se Livsmedelsverkets föreskrifter om livsmedelshygien: https://www.livsmedelsverket.se/glo...vsmedelshygien/livsfs-2005-20-kons-2019-6.pdf
  7. Försäljning av färsk och torkad stenmurkla till privatperson är alltså förbjudet. Malmöbutiken gjorde därmed fel, men det visar också på hur oklart läget är för många.
  8. Vad vi vet är att mängden gyromitrin i en stenmurkla varierar rejält och det finns (anekdotiska) exempel på akut förgiftning även efter korrekt hantering. Se t.ex. här: https://forsnashemman.blogspot.com/p/stenmurklor-aldrig-mer.html Jag har själv hört historier om förgiftningssymptom bara från stenmurklans ångor: folk som plockat stora mängder stenmurkla, lagt in i bilen och sen kört hem med rutorna uppe. Har inga källor på detta.
Sammanfattningsvis så är risken för akut förgiftning av stenmurkla troligtvis väldigt liten vid korrekt hantering, men inte noll. De långsiktiga effekterna är svåra att utreda, på samma sätt som de långsiktiga effekterna av att äta vanliga champinjoner. Vissa kommer att hävda att stenmurkla är en giftsvamp vars matvärde är totalt ointressant, andra kommer att hävda att stenmurkla har man ätit i generationer utan problem. Det verkliga problemet är att det i sig skapar en osäkerhet, som uppenbarligen påverkar restauranger och handlare - är det en matsvamp eller ej, etc.

Precis som i exemplet med champinjoner ovan är det ofta så med svamp att det inte finns något som är helt och hållet rätt eller fel, och var och en gör bäst i att vara påläst i fråga om vad man äter och inte äter. Tyvärr måste man också vara beredd på att restauranger och handlare inte är pålästa. Jag äter själv inte stenmurklor längre, håller med om att toppmurklor är godare.
 

thunberg

Flaskfantast
Administratör
Trodde den arten var ovanlig i Sverige men så är tydligen inte fallet. Vad man kanske är mer förvånad över är att även vissa affärer säljer giftiga svampar. Jag köpte en del torkade stenmurklor på viltspecialisten i Malmö för några år sedan och expediten nämnde inget om att svampen är giftig. Efter att ha kokat dem en gång var de rätt goda att äta och ingen blev sjuk tack och lov. Toppmurklor är betydligt godare dock.
36 rapporteringar i Artportalen 2020. Jag kan nämna att sedan ett par år tillbaka har jag inte sett den svampen mer på tomten, däremot börjar andra spännande hattar dyka upp. Slänten är inte lika mossig som tidigare, torrare jord och mer gräs.
 

petterkalle

I rescued some wine. It was trapped in a bottle.
Det här med stenmurklor är nog svamp-Sveriges hetaste konfliktyta. Oerhört känsloladdat och svårt att bena ut. Jag kanske borde låta bli men jag sammanfattar hela diskussionen i punktform.
  1. Stenmurklor är skitgott och betraktades som en delikatess när jag växte upp. Det är säkert fortfarande gott.
  2. Stenmurklor innehåller gyromitrin, ett mycket starkt nervgift som vid akut förgiftning kan bryta ned röda blodkroppar och ge leverskador.
  3. Torkning eller förvällning (tre gånger) bryter ned gyromitrin, dock förstörs inte 100% av giftet även vid korrekt hantering.
  4. Modern forskning menar att gyromitrin med hög sannolikhet är cancerframkallande även i små mängder. Svenska Livsmedelsverket avråder därför idag från förtäring av stenmurkla helt och hållet, oavsett tillagning.
  5. I Finland har råden inte ändrats utan man menar att korrekt hantering är tillräcklig för att få ned halten gift. Det plockas, säljs och äts stenmurkla på samma sätt som det tidigare gjordes i Sverige.
  6. Det är i Sverige tillåtet att sälja stenmurklor till restaurang, och de har rätt att hantera den. Men till privatpersoner är det endast tillåtet att sälja stenmurklor i förvälld form. Se Livsmedelsverkets föreskrifter om livsmedelshygien: https://www.livsmedelsverket.se/glo...vsmedelshygien/livsfs-2005-20-kons-2019-6.pdf
  7. Försäljning av färsk och torkad stenmurkla till privatperson är alltså förbjudet. Malmöbutiken gjorde därmed fel, men det visar också på hur oklart läget är för många.
  8. Vad vi vet är att mängden gyromitrin i en stenmurkla varierar rejält och det finns (anekdotiska) exempel på akut förgiftning även efter korrekt hantering. Se t.ex. här: https://forsnashemman.blogspot.com/p/stenmurklor-aldrig-mer.html Jag har själv hört historier om förgiftningssymptom bara från stenmurklans ångor: folk som plockat stora mängder stenmurkla, lagt in i bilen och sen kört hem med rutorna uppe. Har inga källor på detta.
Sammanfattningsvis så är risken för akut förgiftning av stenmurkla troligtvis väldigt liten vid korrekt hantering, men inte noll. De långsiktiga effekterna är svåra att utreda, på samma sätt som de långsiktiga effekterna av att äta vanliga champinjoner. Vissa kommer att hävda att stenmurkla är en giftsvamp vars matvärde är totalt ointressant, andra kommer att hävda att stenmurkla har man ätit i generationer utan problem. Det verkliga problemet är att det i sig skapar en osäkerhet, som uppenbarligen påverkar restauranger och handlare - är det en matsvamp eller ej, etc.

Precis som i exemplet med champinjoner ovan är det ofta så med svamp att det inte finns något som är helt och hållet rätt eller fel, och var och en gör bäst i att vara påläst i fråga om vad man äter och inte äter. Tyvärr måste man också vara beredd på att restauranger och handlare inte är pålästa. Jag äter själv inte stenmurklor längre, håller med om att toppmurklor är godare.
Älskar murklor! Jag har dock inte ätit dem sen det blev ”olämpligt” men skulle jag springa på några av en slump så får de nog följa med hem... Det vore intressant att veta om Finland har ökad sjukdom och cancer pga stenmurklor? Finns väl ingen vetenskap på det antar jag?
 

petterkalle

I rescued some wine. It was trapped in a bottle.
De sålde även skogsduva och det borde också vara förbjudet. Mycket intressant att stenmurklors giftighet är en så diskuterad fråga.
Skogsduvor är ibland importerade och då antar jag att de är ok att sälja? Kan ha fel. Ringduva är dock lovlig att jaga i Sverige halva året.
 

thunberg

Flaskfantast
Administratör
Nu har det dykt upp en ny sorts svamp trädgården. Jag får den till nejlikbrosking. Ska tydligen vara vår minsta matsvamp. Någon som provat och har tips på tillagning?
2021-06-06 21.10.38.jpg
2021-06-06 21.11.12.jpg
 

Pontus

Medlem
Efter senaste veckans nederbörd tog jag en kortare avstickare in i skogen på väg hem från jobb. Det verkar finnas goda förutsättningar för ett bra år för stensopp. I helgen blir det ravioli!

Visa bifogad bild 29726
Trevligt! Här på västkusten är det bästa året för stensopp sen 2014. Har plockat över 50 kilo med min fru de senaste veckorna. Nu är den säsongen nästan över vad det verkar. Kantareller finns det otroligt gott om nu, liksom kremlor.
 

Per Stade

Lege artis
Trevligt! Här på västkusten är det bästa året för stensopp sen 2014. Har plockat över 50 kilo med min fru de senaste veckorna. Nu är den säsongen nästan över vad det verkar. Kantareller finns det otroligt gott om nu, liksom kremlor.
Oj, det skulle jag också gärna hitta. Nästan alla, som jag ser är maskätna och / eller mögliga.
Enstaka små friska har vi hittat men det är tyvärr inte så många.
Stensopp är, enligt min mening, den mest delikata svampen alla kategorier.
IMG_1204.jpeg

”Karl-Johan med son”

Men så mycket kantareller som i år har jag aldrig sett. Idag hittade jag en rekordstor, som var 15 cm över hatten.
IMG_1201.jpeg
 

Kaptenen

Medlem
Oj, det skulle jag också gärna hitta. Nästan alla, som jag ser är maskätna och / eller mögliga.
Enstaka små friska har vi hittat men det är tyvärr inte så många.
Stensopp är, enligt min mening, den mest delikata svampen alla kategorier.
Visa bifogad bild 29748
”Karl-Johan med son”

Men så mycket kantareller som i år har jag aldrig sett. Idag hittade jag en rekordstor, som var 15 cm över hatten.
Visa bifogad bild 29749
Jag håller helt med. Stensoppen är fantastisk och min personliga favorit. Kantarellerna plockar jag mest åt ungarna som gillar smörstekta (och saltade) kantareller på smörstekt bröd. Iofs löjligt gott även det..men stensoppen är det ändå nåt visst med. Har du testat smörstekt stensopp med lite riven vitlök på en pizza bianco?
 

Magikern

Medlem
Det är kul med svamp verkligen.

Kremlor finns det massor av i år och trattkantareller hittade jag i fjol. Min favoritsvamp, toppmurkla, har jag dock inte hittat i gbg-trakten. Är det någon på forumet som hittat toppmurklor i Göteborgsregionen?
 
Toppen