Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Hur lagrar ni era viner?

Jimmy Forsman

I det stora hela tämligen meh...
SV: Hur lagrar ni era viner?

Jag måste erkänna att mycket av mina reservationer ligger i valet av namn. Det är så jävla dumt.
 

lepatrik

Medlem
SV: Hur lagrar ni era viner?

Krug skrev:
Jag måste erkänna att mycket av mina reservationer ligger i valet av namn. Det är så jävla dumt.

Precis det jag nyss sa :p

Men killen verkar ju lite mer boozad än kompetent, det gäller väl iofs för det här forumets flesta besökare också haha
 
SV: Hur lagrar ni era viner?

lepatrik skrev:
Jag är bara emot Vin-Pröjsarn för verksamheten står för mycket jag ogillar och jag känner att jag inte kan lita på dem riktigt

Håller väl med om att namnval inte är det bästa men vad är det verksamheten står för som du ogillar samt att du anger att du inte kan lita på dem riktigt. Starka ord. Har du något konkret som jag borde veta?

Som sagt är inne på mitt andra år och har inga problem
 

Keen

slan
SV: Hur lagrar ni era viner?

I brist på annan förvaring, är det det bättre att ha vinerna i kylskåpet eller i ett vanligt köksskåp?

Måste köpa ett vinkyl, men det blir ett lite senare projekt. Alternativt lägga vinerna i farsans skåp.
 

anders

Medlem
SV: Hur lagrar ni era viner?

Inget av systemen är väl att betrakta som några höjdare för långtidslagring men jag antar att det är inte ditt primära mål utan vi snackar mer konsumtion inom säg ett år eller så.

Jag skulle personligen satsa på kylskåpet. Fördelen är att vinet då är kylt när du plockar fram det. Det är betydligt lättare att värma än att kyla ner ett vin. Du sparar alltså tid. Det är den enda praktiska skillnaden som jag ser det.

Jag vill påstå att dagens viner är ganska "stryktåliga" så lite misshandel kommer nog inte att påverka kvalisorten i någon nämnvärd utsträckning, se till exempel min "sorbetiserade" Ch d'Ampuis som jag skrev om för ett tag sedan.
 

Keen

slan
SV: Hur lagrar ni era viner?

anders skrev:
Inget av systemen är väl att betrakta som några höjdare för långtidslagring men jag antar att det är inte ditt primära mål utan vi snackar mer konsumtion inom säg ett år eller så.

Jag skulle personligen satsa på kylskåpet. Fördelen är att vinet då är kylt när du plockar fram det. Det är betydligt lättare att värma än att kyla ner ett vin. Du sparar alltså tid. Det är den enda praktiska skillnaden som jag ser det.

Jag vill påstå att dagens viner är ganska "stryktåliga" så lite misshandel kommer nog inte att påverka kvalisorten i någon nämnvärd utsträckning, se till exempel min "sorbetiserade" Ch d'Ampuis som jag skrev om för ett tag sedan.

Precis, samtliga ska nog konsumeras ganska snart. Och om inte så kommer jag nog ha bättre möjligheter inom 6-12 månader. Enda undantagen skulle väl vara Salon '96 och Haut-brion '94 som kanske ska lagras längre.
 
SV: Hur lagrar ni era viner?

Jag skulle personligen undvika att lagra viner i kylskåp längre än 2-3 månader. Vibrationer, torr miljö som torkar ut korken och ett skåp som öppnas konstant (och för mig i alla fall, alltid ont om plats så man får flytta om vinerna gång på gång).

Har du några Salon och andra viner av samma klass, köp ett billigt vinskåp eller lägg dem i den garderob som håller mest konstant temperatur (längst in i lägenheten, rum mot nord etc). Be att få en bra trälåda på systemet och placera den längst ner i garderoben. Viktigast är att temperaturen inte växlar allt för snabbt och att vinet ligger mörkt samt stilla.
 

anders

Medlem
SV: Hur lagrar ni era viner?

Att skåpet öppnas konstant kan man troligen helt bortse från. Flaskan håller temperaturen under en bra stund medan skåpet återtar sin inställda temperatur så vinet torde inte påverkas i någon utsträckning att tala om. Luft är dessutom en mycket dålig överförare av temperatur så jag vågar påstå att vi kommer inte se skiftningar på ens en tiondels grad på vinet.

Uttorkning är helt klart ett problem men med det väldigt torra inomhusklimatet vi har i Svedala, i synnerhet på vintern, så lär det inte vara så stor skillad på kylskåp eller garderob.

Rundflyttning kan knappast klaras på annat sätt än att man har ett stort kylskåp eller kör ett skåp dedikerat för vin. Vet inte vad Keen tänkt sig här. Men av erfarenhet kan man säga att även garderobsutrymme brukar det inte finnas gott om. Speciellt inte om man bor ihop med en kvinna. ;)

Till slut vibrationer. Jag klipper först in en text som jag hittade på http://www.wineracksamerica.com/Content/storage_tips.html
Vibration
Much is said by many about vibration and the negative effect it has on wine however, we are not aware of any study that has been done anywhere in the world documenting any data on this subject. Suffice to say that minor vibrations are not likely to be a problem and major vibrations should be avoided (just in case).

Det här är ett intressant område där det, liksom inom så mycket annat på vinområdet, har uppstått någon "fakta" utan att någon egentligen kan redogöra för källan. Tittar man på nätet, i synnerhet hos försäljare av snuskigt dyra vinskåp, kommer de att påstå att vibrationer är snäppet under att direkt slå sönder flaskan, så katastrofalt är det. Men ingen, jag menar verkligen ingen, ger någon som helst källa till påståendet.
Vi kan fysikaliskt konstatera att vibration är det samma som energi. Om vi betänker att temperaturen i skåpet hålls genom att vi avlägsnar energi så borde man rent teoretiskt kunna kyla bort den inverkan som vibrationerna har energimässigt. Och då blir det intressant att fråga sig hur mycket motsvarar denna vibrationsenergi i temperatur? Troligen inte speciellt mycket. Det som återstår är i så fall vilken inverkan vibrationerna har på eventuellt sediment samt om det introducerar någon extra kemisk reaktion. Vet inte. Och frågan är om någon gör det.
En annan sak man kan fundera på är att vi inte har haft kompressordrivna kylskåp särskilt länge så långtidsverkan vet man med andra ord inte så mycket om.

Jag "citerar" Rickard Juhlin (har för mig att han skrev i 3000 champagner typ) att han har druckit champagner som lagrats under de mest usla förhållanden som varit kanonbra och han har druckit champagner som lagrat under de mest perfekta förhållanden som hade förvandlats till aska.
 
SV: Hur lagrar ni era viner?

Anders

För att klargöra mitt inlägg lite. Vad gäller öppnande av kylen så är det mer ljus som ställer till problem. Jag förutsätter vi pratar längre lagring här. Inte de 2-3 (eller 4 :) ) månader jag pratade om, Ett kylskåp står ju öppet betydligt mer än ett vinskåp eller den låda där man lagrar vinet och ljus är inte bra för vin.

Vibrationer är ett debaterat område men normalt sätt så lägger man väl vinet längst ner i kylen, dvs precis vid kompressorn på de flesta kylskåp. (Jag tror personligen inte att dyra vinskåp är bättre än billigare vad gäller vibrationer då ett vinskåp med högre temperatur än ett kylskåp helt enkelt utnyttjar kompressorn mindre och därmed går den inte så mycket).

För erfarenheter av att lagra champagne en längre tid i kyl så har jag faktiskt oavsiktligt lagrat två flaskor bra champagne i kylskåp i ca 8 år. Lång historia men dessa flaskor blev kvar hos mitt x och placerade i kylen. Jag fick tillbaka dem för ett år sedan. Det var en Belle Epoque 1988 samt en Bollinger RD 1982. Har öppnat Belle Epoque och den var förstörd pga att korken torkat så det var mer maderia än champagne. Får återkomma om Bollinger vid tillfälle. En flaska är naturligtvis inget vetenskapligt bevis men med konstant låg temperatur skapat i ett kylskåp kommer luftfuktigheten alltid att vara ett problem.

Om jag köpte några Salon 1996 så skulle det för övrigt kännas fel att hiva in dem i kylen tillsammans med hp-sås, öppnad ketchup och andra godsaker men det är å andra sidan bara en ren estetisk fråga :D
 

anders

Medlem
SV: Hur lagrar ni era viner?

Ljusaspekten kan man fixa med en svart påse eller liknande. Sedan har man troligen skåpet öppet kanske 10 minuter per dag. Om man betänker att affärer skyltar med vinerna under konstant ljus från morgon till kväll så kan man snabbt räkna ut att en vecka i butiken motsvarar ett år i kylen. Även de allra mest högklassiga butikerna har ju vinerna framme till förevisning, förvisso inte i ett soldränkt skyltfönster utan i en cave med elektrisk belysning men det torde i stort utgöra samma belysning som i ett kylskåp. Det kan vara lämpligt att ha lamporna tända eftersom annars kommer termen "blindprovning" att få en helt ny mening. ;)

Du hade nog i viss mån otur med Belle Epoque. Jag har också kört skumpor i kyl under en längre tid (flera år) och dessa var vid full vigör då jag drog korken. Faller nog under Juhlins påstående. Med andra ord kan du fortfarande hoppas på Bollen fast den börjar ju bli till åren kommen av sin egen rätt så...

Vad gäller Salon 96 så finns det ju också den aspekten att det är ganska trevligt att se sina flaskor på daglig basis även om det nog faller under kategorin självplågeri. :D
 
SV: Hur lagrar ni era viner?

Det finns många idéer och synpunkter kring det här ämnet. Hittade bland annat det här på nätet om någon vill gräva sig djupare i ämnet.

http://blog.wineenthusiast.com/index.php/category/wine-storage/

Med färre flaskor kanske det är hugget som stucket då det finns flera "faror", kanske framförallt dålig kork som ger en tråkig överraskning då man om ett antal år tar fram den enda flaskan av favoritvinet man köpte för 10 år sedan.

Själv förordar jag jämnvarm garderob framför kall kyl men det är som sagt min idé kring det hela.
 
Toppen