chambertin
Medlem
Började köpa och lagra vin redan runt 1982-83 och det tog fart ordentligt några år senare.
På den tiden handlade det i stort sett bara om Bordeaux, Bourgogne och lite Spanien (Rioja + Vega Sicilia).
Sedan dess har jag hållit mig med egen källare men innehållet har ju förändrats ganska mycket sedan dess.
För min del så ligger nog andelen viner för "omgående konsumtion" under 5% (lite beroende på vad man menar förstås).
Det som omsätts inom ett år efter inköp är framför allt vita typ Sancerre/Pouilly Fumé/Muscadet, enklare NV Champagne, Rosé och Tawny Port. Det mesta annat får ligga alltifrån 2-3 år till +20år.
Har väl ingen direkt köpstrategi vad gäller antal men gillar jag ett vin eller en producent så blir det gärna 3-6 flaskor av varje och i sällsynta fall ett 12-pack.
Som för så många andra så förändras ens preferenser över tiden men jag har märkt att man gärna återkommer till sådant man gillat en gång i tiden även om det kommer perioder av stiltje emellan.
På den tiden handlade det i stort sett bara om Bordeaux, Bourgogne och lite Spanien (Rioja + Vega Sicilia).
Sedan dess har jag hållit mig med egen källare men innehållet har ju förändrats ganska mycket sedan dess.
För min del så ligger nog andelen viner för "omgående konsumtion" under 5% (lite beroende på vad man menar förstås).
Det som omsätts inom ett år efter inköp är framför allt vita typ Sancerre/Pouilly Fumé/Muscadet, enklare NV Champagne, Rosé och Tawny Port. Det mesta annat får ligga alltifrån 2-3 år till +20år.
Har väl ingen direkt köpstrategi vad gäller antal men gillar jag ett vin eller en producent så blir det gärna 3-6 flaskor av varje och i sällsynta fall ett 12-pack.
Som för så många andra så förändras ens preferenser över tiden men jag har märkt att man gärna återkommer till sådant man gillat en gång i tiden även om det kommer perioder av stiltje emellan.