Den etablerade (svenska) doktrinen om thailändsk mat tillsammans med vin brukar diktera halvtorrt vitt från Rhendalen, bägge sidor av floden. Jag fick mig en duktig uppsträckning på Berns för ett par år sedan, ackompanjerad av empiri uppkörd i näsan, likadant på Mere Brazier häromåret (f.ö. en av världens bästa restauranger) och jag har sedan dess funderat rätt mycket på vad det är som lirar och inte lirar. Kokosmjölk och rostad ek? Fisksås och… vaddå? Koriander och…? Många parametrar. Kräver empiri.
Testade nu på egensnickrad grön curry, följde slaviskt receptet, inte Tinas eller Jamies perversiteter alltså utan ett lokalt recept, och la fram de tre anfallspositionerna. Halvtorr Riesling (svensk falang), vit Rhone (skola Mere Brazier), röd syrah-baserad blandning (Berns förstakedja).
Samtliga var bra partners, inget snack. Och som vanligt när man har bra partners är det ofta en fråga om vilka toner som de förstärker. Rieslingen förstärkte sötman och limebladen, den vita Rhoneblandningen lyfte fram kycklingen och fisksåsen, den röda Rhoneblandningen lyfte helheten. I stigande ordning gav de den bästa matchningen.
Bürklin-Wolf Riesling Trocken 2014: en av mina favoritproducenter i Pfalz, bra återhållen söt persikofrukt, fin balans, hyfsad syra. Gott.
85 p
Tardieu-Laurent CdR Blanc Les Becs Fins 2014: Inga spår av halmhatt i duggregn, istället fin vit stenfrukt, mineraler, helt integrerad ek.
88 p, kanonbra valuta vid 93 kr via europeiska leverantörer. (Fook yoo Postnord som krossade flaskor och sabbade etiketterna).
Tardieu-Laurent CdRV Rouge Les Becs Fins 2014: En av kungarna av Rhone visar lindansarförmågan mellan Råbert och klassisk stil. Ren, väldigt ren frukt, men ändå fet och generös. I särklass bäst till den gröna curryn. Men vinet i sig oavsett mat motiverar
89 p, oanständigt bra valuta för 101 kr på kontinenten. Sista årgången såldes för 162 kr på vårt underbara Monopol. Men även det ockerpriset hade varit bra valuta.
Visa bifogad bild 7419