En liten hastigt påkommen bring a bottle en onsdagskväll, bara sådär. Så en flaska rött vin medtogs och värden kunde naturligtvis inte hålla sig utan var tvungen att öppna lite andra grejer också. Det första vinet var jag först i Mosel i, sedan Rheingau, Rheinhessen och Pfaltz, visade sig då självklart vara Nahe, giss på producent blev då Emrich-Schönleber, vilket det självklart inte heller var, nästa gissning var på Schäfer-Fröhlich, näpp, då var det självklart Dönnhoff, bra gissat, känns som det är tur att ha koll på Tysklands geografi och producenter. Vinet hade jag faktiskt aldrig druckit det var
2009 Kreuznacher Krötenpfuhl Riesling Kabinett
Kryddig, rökig och stenig, rätt mycket citrus, inte helt Dönnhofftypisk, men jättegod, 89 p.
Därefter blev det huvudnumret, lite rötjut.
1. Vin d'Alsace, Geschickt Pinot Noir 2014.
Helt klart naturvinsvibbar på detta vin. En doft av hallon, jordgubbar, salubrin och svamp. Smaken hade en del lakrits och jordgubbarna blev lite mer övermogna men fortfarande inte oävna men avslutet blev rätt funkigt och skitigt med lite sprits som knorr. Inte något vin jag brukar köpa och dricka men rätt kul faktiskt. Gissade naturvinspinot från Bourgogne, ganska nära alltså. 89 p
2. Pegau Cuvee Reserve 2004.
Här blev total kontrast mot vin nr 1, doft av Tjära, stall, björnbär och svarta vinbär, multna löv, smaken domineras av en köttighet som kompletteras av björnbär, lakrits och vitpeppar, klockren Nordrhonare, näpp, en Pegau, gott, riktigt gott. 93 p
3. Tignalello 2015
Här vare blåbärspaj, vanilj, kakdeg och blåbär i massor. Blåbären är kvar i smaken som är väldigt söt, nästan som om det är restsötma. Blåbären övergår i söta körsbär efter ett tag men likörsötman ligger kvar och ger en nästan kvalmig smak. Aussie shiraz av gamla trista skolan var min gissning. Inte min grej helt enkelt och det här kommer nog aldrig bli min grej. 86 p
4 Camartina 2006, Querciabella,
Mitt vin så bara halvblint men jag ger poäng ändå. Anade att det borde vara mitt vin men var inte helt säker. Jag kom att tänka på gamla slagdängor av "The Jesus and Mary Chain" eller "My Bloody Valentine", sirliga små poplåtar indränkta i en del distade gitarrer. Doften är ganska söt, med hallon och lakrits, smaken är en helt annan historia, börjar först med hallon och lakrits men den dränks av massiva, hårda och torra tanniner. Mycket tanniner. Efter ett tag kommer fruktpaletten igång på riktigt med blåbär, svarta vinbär, körsbär och hallon. Tanninerna finns hela tiden närvarande men efter första tillvänjningen så är det riktigt riktigt bra. Riktigt gott att dricka nu men det kommer bli ännu bättre om några år, frukten kommer definitivt överleva. 94 p.
5. Clos de Caillou Reserve 2001.
Vi slutade med flaggan i topp. Doften domineras av stall, blåbär, örter och lite mer stall. Smaken hade fortsatt blåbär men även björnbär och vitpeppar, en del multna toner för att avslutas i korvfabriken
. Borde insett att detta kom söder ifrån räknat till min norra Rhonegissning men får väl stå för den. Jättebra vin men mina 94 p är 6 mindre än Parker.
Självklart kunde inte värden hålla sig så det blev ytterligare en Riesling, denna gång
Fritz Haag, 1998 Brauenberger Jufferer Sonnenuhr Riesling Auslese Fuder 6. Det var minst 15 år sen jag drack det här vinet, det var bra då och är bra nu, trodde inte det var en Auslese dock, men sötman hade helt enkelt klingat av. En aprikoston fick mig först till Loire men den påtagliga Dieseldoften tog mig raskt tillbaks och denna gång var jag i rätt dal också. Var dock inne på Prum men det var fel som sagt. 93 p.
2009 Kreuznacher Krötenpfuhl Riesling Kabinett
Kryddig, rökig och stenig, rätt mycket citrus, inte helt Dönnhofftypisk, men jättegod, 89 p.
Därefter blev det huvudnumret, lite rötjut.
1. Vin d'Alsace, Geschickt Pinot Noir 2014.
Helt klart naturvinsvibbar på detta vin. En doft av hallon, jordgubbar, salubrin och svamp. Smaken hade en del lakrits och jordgubbarna blev lite mer övermogna men fortfarande inte oävna men avslutet blev rätt funkigt och skitigt med lite sprits som knorr. Inte något vin jag brukar köpa och dricka men rätt kul faktiskt. Gissade naturvinspinot från Bourgogne, ganska nära alltså. 89 p
2. Pegau Cuvee Reserve 2004.
Här blev total kontrast mot vin nr 1, doft av Tjära, stall, björnbär och svarta vinbär, multna löv, smaken domineras av en köttighet som kompletteras av björnbär, lakrits och vitpeppar, klockren Nordrhonare, näpp, en Pegau, gott, riktigt gott. 93 p
3. Tignalello 2015
Här vare blåbärspaj, vanilj, kakdeg och blåbär i massor. Blåbären är kvar i smaken som är väldigt söt, nästan som om det är restsötma. Blåbären övergår i söta körsbär efter ett tag men likörsötman ligger kvar och ger en nästan kvalmig smak. Aussie shiraz av gamla trista skolan var min gissning. Inte min grej helt enkelt och det här kommer nog aldrig bli min grej. 86 p
4 Camartina 2006, Querciabella,
Mitt vin så bara halvblint men jag ger poäng ändå. Anade att det borde vara mitt vin men var inte helt säker. Jag kom att tänka på gamla slagdängor av "The Jesus and Mary Chain" eller "My Bloody Valentine", sirliga små poplåtar indränkta i en del distade gitarrer. Doften är ganska söt, med hallon och lakrits, smaken är en helt annan historia, börjar först med hallon och lakrits men den dränks av massiva, hårda och torra tanniner. Mycket tanniner. Efter ett tag kommer fruktpaletten igång på riktigt med blåbär, svarta vinbär, körsbär och hallon. Tanninerna finns hela tiden närvarande men efter första tillvänjningen så är det riktigt riktigt bra. Riktigt gott att dricka nu men det kommer bli ännu bättre om några år, frukten kommer definitivt överleva. 94 p.
5. Clos de Caillou Reserve 2001.
Vi slutade med flaggan i topp. Doften domineras av stall, blåbär, örter och lite mer stall. Smaken hade fortsatt blåbär men även björnbär och vitpeppar, en del multna toner för att avslutas i korvfabriken
Självklart kunde inte värden hålla sig så det blev ytterligare en Riesling, denna gång
Fritz Haag, 1998 Brauenberger Jufferer Sonnenuhr Riesling Auslese Fuder 6. Det var minst 15 år sen jag drack det här vinet, det var bra då och är bra nu, trodde inte det var en Auslese dock, men sötman hade helt enkelt klingat av. En aprikoston fick mig först till Loire men den påtagliga Dieseldoften tog mig raskt tillbaks och denna gång var jag i rätt dal också. Var dock inne på Prum men det var fel som sagt. 93 p.