Då har återigen en BYOB-provning genom Skånefalangen ägt rum. Denna gången var vi 7 tappra i form av undertecknad,
@Vinocognito,
@Pnilsson76,
@Adamanko,
@Ludvig O,
@Dejzan och en gäst.
Först och främst, ett stort tack till
@Pnilsson76 för utmärkt värdskap.
Flight 1, Mousserande
A, Forest et Fils, Demi-sec NV
Expressiv doft av främst honung och persika.
I munnen en bra mousse, medel syra, en hel del nougat.
Sötman stod ut och drog ner vinet, kändes lite malplacerat. Dessutom ett viss grapebeska i finishen som störde mig.
Till rätt mat kan detta säkert vara ok, men i detta sammanhanget som första vin, kändes det fel. Basår och dylik information är okänd, men det känns som att det fått några år på korken.
Hade ingen bra gissning på detta mer än att det kändes som en blend.
83P
Pertois Lebrun, Le Fond du Bateau n10 BdD (NV, men 100% 2010, därav n10)
Mitt vin. Initialt återhålsam i doften men här finns ett bra djup och växte under kvällens gång.
I munnen en stor mousse, bra intensitet och koncentration, snustorrt. Röda äpplen, tropisk frukt, honing, vanilj och vita blommor. Ett bra vin men känns väldigt unt och oförlöst. Stor potential för framtiden.
Namnet, Le Fond du Bateau, betyder "botten på båten" och syftar till en liten plätt på 1,44HA i Chouilly med 60 år gamla rankor som druvorna kommer från. Det gjordes bara 1994 flaskor av detta vin. Dosage 1g per liter, deg Nov 2018, 71% av druvorna har lagrats på ståltank och 29% på ekfat.
Ingen gissning då det var mitt vin.
90P(++), 2 bästa-röster i flighten
Diebolt Vallois 1996
Fantastisk doft. En tydlig oxiderad och nästan sherryliknande ton i näsan. Jag hittade även bikupa, smultron,
gula päron och bokna äpplen. Bra syra och intensitet i munnen. Snygg balans och det känns som att vinet befinner sig nära sin peak. Riktigt bra! Några tyckte att vinet kändes lite orent eller tom svagt korkskadat. Jag hade dock inga problem med det.
Min gissning, Bonnaire 1995.
92P, 5 bästa-röster i flighten och 1 röst för WOTN
Visa bifogad bild 17234
Flight 2, Vita
Paul & Susann Hantosi, Irsai Oliver, 2018
Det ljusaste vin jag någonsin sett, i princip som vatten!
Doftmässigt har jag skrivit, kiwi, fläder och gröna marmeladkulor. Främst flädern stod ut.
I munnen extremhög syra och tydliga pärontoner. Saknar djup och komplexitet, detta blir väldigt endimensionellt och vattnigt.
Gissningsmässigt var det svårt, liknar inget jag provat tidigare. Jag har skrivit Albarino men kändes mest som en gissning i brist på annat.
78P
Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2018.
Initialt i doften känns detta lite orent, jag har skrivit utedass.
I munnen gröna toner, persika, blommor, tropisk frukt samt stora lass kattpink. Medel+ syra.
Betydligt bättre i munnen än i doften men når ändå inte enda fram.
Att det var S Blanc kände jag mig ganska säker på men var mest inne på Sydafrika, hade NZ som andrahandsval.
83P
Oak Valley Wines Chardonnay Groenlandberg 2016.
Mitt bonusvin. Tydliga fattoner i doften med klassika drag av vanlij och smör. Här finns även lite krutstänk.
I munnen sticker inte faten ut på samma sätt, medel+ syra och vinet känns relativt fräscht. I finishen finns här dock en biss bitterhet som jag gissar antingen kommer från faten eller alkoholen (14%).
Bra vin men jag stör mig lite på faten som behöver några år på sig att integreras bättre.
87P(+), 3 bästa-röster i flighten.
Maurice Schoech Grand Cru Schlossberg Pinot Gris 2015
Mörkast i flighten. I doften hittar jag apelsiner och apelsinskal, fruktkompott, jordgubbsspad och vingummin. Riktigt spännande doftmässigt. Känslan i munnen stämmer inte riktigt överrens med mitt intryck i doften. Här finns en tvålig och oljig textur och syran är relativt låg. Känslan i munnen tar mig till Rhone alternativt en Viognier från nya världen. Kändes inte helt rätt dock med tanke på doftaromerna och vi fick bekräftat att vi kunde börja spåna efter nått annat. Min andra gissning blev Pinot Gris vilket visade sig vara rätt. Detta kändes dock äldre än 2015.
90P, 4 bästa-röster i flighten
Visa bifogad bild 17235
Flight 3, Röda
Naoussa Boutari Grande Reserva 2011
Ganska sluten i doften, det är främst röda körsbär jag hittar.
I munnen en enorm intensitet med återigen körsbör, men även nypon och skokräm. Extremt torra tanniner och en härlig sälta i finishen.
Var alldeles övertygad om att detta var en ung Nebbiolo från Piemonte, kändes klockrent i såväl färg som aromprofil och struktur. Men icke, och när vi dessutom fick reda på att det varken var Italien, Frankrike eller Spanien såg jag än mer ut som ett frågetecken.
Ett bra ungt vin men om än omöjligt att gissa rätt på.
89P
Domaine Santa Duc Clos Derriere Vieille Gigondas 2016
I doften rosor, medicinaltoner, smör och saftkok.
I munnen känns det lite platt, det händer inte så mycket. Mycket rödfruktiga primära aromer, jag hittar inte mycket sekundärt under ytan. En hel del tanniner, även fast vinet före förblindade något. Det kändes väldigt ungt och jag kan tänka mig att det växer med några år på nacken.
Var helt fel ute gissningsmässigt på detta. Om vi säger som så, Nebbiolo låg närmare stilmässigt än Södra Rhone. Fick en smärre chock när det avtäcktes. Extremt atypiskt för såväl region som årgång och producent. Men absolut ett kul vin att lägga undan i källaren, kan nog bli spännande om 5-10 år!
86P(+)
Leon Barral Jadis 2013
Kompakt och svart som natten i färgen.
En expressiv härlig doft av karameliserat kött, brett och tranbär.
I munnen är det inte lika kul för mig, balansen finns inte här och sötman tar över.
Finishen är lång men dessvärre är här något funky som känns lite obehagligt.
Ett vin jag gärna kan sitta och dofta på hela kvällen, men blir för mycket marmelad i munnen.
84P
Yalumba, The Octavius 2003
Precis som vanligt kommer
@Vinocognito med fligtdräparen på slutet. Liksom föregående är detta kompakt i färgen men med en brun kant.
Och precis som föregående har detta vin en fantastisk doft! Den klassiska målarlådan, chark, björnbär, palsternacka, lakrits, rått kött.
Absolut ljuvligt i munnen, samma power som i föregående vin men här finns en helt annan balans. Inte alls det sötsliskiga
, här sitter puzzelbitarna ihop betydligt bättre. Lätta fina välintegrerade tanniner, lång eftersmak. Växer under kvällens gång med nya sekundära aromer. Ett fantastiskt vin med många år framför sig (om man vill, behövs inte och blir nog inte bättre).
Var först inne på södra Rhone med mycket ålder, när detta var fel gissade jag på Aussie Shiraz.
94P, Samtliga flightröster samt 6 av 7 WOTN röster
Visa bifogad bild 17236
Avslutningsvin, sött
Kiedricher Sandgrub Auslese 1971
Härlig orangebrun färg, nästan lite roselikt. Fantastisk doft med stora lass fyrverkerier, rökighet, romrussin, röda plommon och cykelslang. Ett mycket vitalt vin med snygg balans. Bra syra, sött, men inte överdrivet sött. Lång härlig finish där toner av saffran tittar fram. Kul med en gamlig på slutet, och dessutom en gamlig som känns himla fräsch. Mycket bra vin!
Jag gissade på tysk Riesling från 1975.
92P
Visa bifogad bild 17237
Visa bifogad bild 17238
Visa bifogad bild 17239