SV: Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner
Långfredag, Stockholm. En kombination som för ett antal år sedan innebar stängda restauranger och allmän tristess. Det har ändrat sig och det har ändrat sig radikalt.
Beslöt att ta en liten tur i Gamla Stan igår och det blev två besök (även om det är ett antal andra ställen öppna),
Gaston och
Djuret.
Började med ett glas
1999 Fratelli Brovia Barolo Villero på Gaston. En del av er kommer väl ihåg det sk monstret, den 1996 Fratelli Brovia Barbaresco Rio Sordo vi drack på ett vininferno för att tag sedan. Med den i färskt minne närmar man sig varje Brovia med viss respekt och bävan. Det här är dock ett helt annat vin, mycket mer tillgängligt, klart i sitt drickfönster och betydligt mer "utslätat" (dvs det finns tanniner men de sliter inte din mun i stycken). Mognande Nebiollotoner med körsbär, lite mylla och ett tydligt ekanslag. Bra balans i smaken där tanninerna börjat mjukna och integreras. Inte allt för kraftigt, bra eftersmak med frisk avslutning. Bra vin som inte ska ligga allt för länge utan drick nu och 2-3 år till.
Djuret bjöd på en meny Bourgeoisie, terrine som förrätt, Ankbröstet som varmrätt och Tarte au chocolat till dessert.
Anklever och kycklingleverterrinen är marinerad i Maderia och Sauternes så vad passar bättre än en
1998 Château d'Yquem Fullkomlig öser ut dofter, ädelröta så klart tillsammans med ett helt fat av exotiska frukter, honungskakor med mera. Smaken är söt, javisst men sötman är integerad i syran på ett sätt som gör att smaklökarna inte bedövas . Det är svårt att förklara men att dricka söta viner till förrätten kan döda resten av måltidens viner men den risken finns inte här. Ett fullkomligt fantastiskt vin. Lagringsbart, ja det är ju en jävligt dum fråga, klart att det kan lagras
. Terrinenen då, väldigt bra, fin konsistens och bra smaker. Kombinationen var väldigt lyckad.
En
2008 Francois Bertheau Chambolle-Musigny dekanterades som dryck till ankbröstet. En typisk 08, sirlig, strukturerad med en underliggande silkighet i smaken. 2008 i Bourgogne påminner mig mer och mer om 1988 i Champagne, ett klassiskt år som verkar ge bra viner av alla kategorier. Kan inte bedömma om de kan växa till samma storhet. Det här har, om än inte den längd och komplexitet som lite bättre läge skulle ha givit, ändå en bra kropp och skön eftersmak. Väldigt trevligt att dricka till det perfekt stekta ankbröstet.
Till efterrätten blev det ett glas Maderia , en
10 Year Old Malmsey. Vet inte leverantör av den och är verkligen ingen expert på Maderia och som alltid med goda viner man inte dricker så ofta inser man två saker. Dels att man dricker allt för lite av dem, dels att man är rätt begränsad i sin kunskap. Kaffe, russin, kryddor, lätt oxiderad stil. Alkoholen känns naturligtvis men balanseras bra av sötman i smaken. Gott helt enkelt och gott till chokladdesserten. En smal stång med choklad lurar ögat att tro att det här är en enkel match att smälla i sig. Fel, efterrätten är precis så kraftig som de brukar vara. Maräng, choklad och mjölksorbet ger en behaglig mättnad.
Helt klart en av de bättre långfredagarna. Rekommenderas framför att se lidande och död på TV