Mattias Schyberg
Administratör
Lite grekiskt vin samt en fantastisk ost från Basilicata (Canestrato di Moliterno) fick bli gårdagens lunch och jädrar vilken bra kombination! Självklart så ville jag ha en bra aglianico att para med, men utbudet hemmavid och på bolaget brast tyvärr. Druvan agiorgitiko kändes dock som ett bra alternativ med sin antika historia och liknande breddgrader. Det blev fler ostar från Italien på tallriken (Tuma Persa och Strachitunt), men ingen av dem fixade vinet särskilt bra även om ostarna i sig levererade i ensamt majestät. Det blev för bittert.
2013 Gaia Agiorgitiko Gaia Estate
Förvånansvärt internationellt och tillrättalagt. Stramt och småeldigt, mörkfruktigt med mycket fat. Cigarrtobak, blyerts, svarta vinbär och plommon dominerar. Lite kryddiga drag av lagerblad och ett uns nougat i bakgrunden. Mycket gott! (90p)
Ja, det blev entretcôte igen senare på kvällen. Fantasilöst men gott. Kände för lite opolerade tanniner som biter ifrån på allvar. – Toro i Spanien brukar ju leverera, tänkte jag och plockade fram 2012 Vetus Toro Celsus.
Jädrar vilken struktur! Visst, ingen direkt komplexitet att tala om ännu. Här behövs tid, men jag går igång ändå. Tätt, nästan svart i glaset. Fokuserat och stramt med hög intensitet. Strax över medel kroppsmässigt. Heltorrt. Mörk, svårpenetrerad frukt med blå plommon, korinter, ceder och kakao. Väl värt att köpa på sig ett par flaskor av för framtiden. (91p++)
Som avslutning så brassade vi på med årets första semla. Det blev årets fluga – princess-semlan. För mycket av det goda kan vara...alldeles underbart! Hallonsylten i mitten hade jag klarat mig utan, men marsipan och mandelmassa kan jag äta kilovis!
2013 Gaia Agiorgitiko Gaia Estate
Förvånansvärt internationellt och tillrättalagt. Stramt och småeldigt, mörkfruktigt med mycket fat. Cigarrtobak, blyerts, svarta vinbär och plommon dominerar. Lite kryddiga drag av lagerblad och ett uns nougat i bakgrunden. Mycket gott! (90p)
Ja, det blev entretcôte igen senare på kvällen. Fantasilöst men gott. Kände för lite opolerade tanniner som biter ifrån på allvar. – Toro i Spanien brukar ju leverera, tänkte jag och plockade fram 2012 Vetus Toro Celsus.
Jädrar vilken struktur! Visst, ingen direkt komplexitet att tala om ännu. Här behövs tid, men jag går igång ändå. Tätt, nästan svart i glaset. Fokuserat och stramt med hög intensitet. Strax över medel kroppsmässigt. Heltorrt. Mörk, svårpenetrerad frukt med blå plommon, korinter, ceder och kakao. Väl värt att köpa på sig ett par flaskor av för framtiden. (91p++)
Som avslutning så brassade vi på med årets första semla. Det blev årets fluga – princess-semlan. För mycket av det goda kan vara...alldeles underbart! Hallonsylten i mitten hade jag klarat mig utan, men marsipan och mandelmassa kan jag äta kilovis!