SV: Islay Whisky - en annan last
Ja, Ardbeg Uigeadail behöver onekligen vatten...
Rökigheten blir då mer framträngande, men den där riktiga tjärtonen som finns i Lagavulin saknas, och kan inte heller finnas i en Ardbeg eftersom pannans konstruktion inte tillåter detta. De har en speciell "knorr" på pannan som återför delar av de tyngsta fenolerna och därmed blir smaken mer fruktig än tjärig.
Rök finns det dock i överflöd. Ardbeg är nu troligen den rökigaste whiskyn igen (de minskade rökigheten 1975), sedan Lagavulin gått ned från 50 ppm till 35 ppm i malten. Har du tur kan du dock finna den "gamla" Lagavulin fortfarande, men inom något år kommer bara den nya mindre rökiga varianten att finnas.
Själv provade jag ikväll den nysläppta Laphroaig Càirdeas. En whisky med en nästan oljig rökighet som framträder bäst nervattnad till strax över 40 procent. Mumsfilibaba
Ja, Ardbeg Uigeadail behöver onekligen vatten...
Rökigheten blir då mer framträngande, men den där riktiga tjärtonen som finns i Lagavulin saknas, och kan inte heller finnas i en Ardbeg eftersom pannans konstruktion inte tillåter detta. De har en speciell "knorr" på pannan som återför delar av de tyngsta fenolerna och därmed blir smaken mer fruktig än tjärig.
Rök finns det dock i överflöd. Ardbeg är nu troligen den rökigaste whiskyn igen (de minskade rökigheten 1975), sedan Lagavulin gått ned från 50 ppm till 35 ppm i malten. Har du tur kan du dock finna den "gamla" Lagavulin fortfarande, men inom något år kommer bara den nya mindre rökiga varianten att finnas.
Själv provade jag ikväll den nysläppta Laphroaig Càirdeas. En whisky med en nästan oljig rökighet som framträder bäst nervattnad till strax över 40 procent. Mumsfilibaba