This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
Hur mycket vin räknar du med att källaren kommer att rymma? Jag fick förmånen att titta på att bygga en vinkällare för vår förening. Men jag har stora problem med kapaciteten då mitt skåp rymmer ca 240 flaskor och jag givetvis skulle vilja öka till kanske 500 flaskor. Men då får ingen annan i föreningen någon plats för sina flaskor (grov överdrift)Nu är bygget på G . Rummet blir ca 15 m3. Tusen tack för all input!! #excited
Visa bifogad bild 26276
Om jag använder https://isoco.de/en/products/winebox/ som system så får jag in drygt 2000 flaskor efter väggarna. Mittengången blir då ca 100 cm så där kan man också fylla på med lådor om/när det behövsHur mycket vin räknar du med att källaren kommer att rymma? Jag fick förmånen att titta på att bygga en vinkällare för vår förening. Men jag har stora problem med kapaciteten då mitt skåp rymmer ca 240 flaskor och jag givetvis skulle vilja öka till kanske 500 flaskor. Men då får ingen annan i föreningen någon plats för sina flaskor (grov överdrift)
Har du en bra leverantör? pris?Om jag använder https://isoco.de/en/products/winebox/ som system så får jag in drygt 2000 flaskor efter väggarna. Mittengången blir då ca 100 cm så där kan man också fylla på med lådor om/när det behövs
smart, den har jag inte sett. tittar lite närmre på den. Då får jag faktiskt in ca 500 flaskor på 1 meters bred och 2,5 meters höjd
Har du en bra leverantör? pris?
Monterade ett gäng i helgen. Märkte dock att jag mätt fel och har ett gäng monterade över. Köpta från leverantören, se inlägg ovan.Har du en bra leverantör? pris?
Har ett liknande utrymme som du, dock delvis under mark. Man kan ju tänka olika, men i Champagne har man inga kylaggregat (om än djupare källare...) så min ansats var att låta naturen göra jobbet i så stor utsträckning som möjligt. Bilade upp betonggolvet och tog bort tidigare plastspärr för att i) få höjd, ii) få markkylan, iii) få naturliga fukten. Isolerat runt om med frigolit. Termodörr med lågt U-värde (ca 0,5). Än så länge har det resulterat i 11gr & 70% i vinter (med stödvärme av radiator) och 13gr & 75% nu i maj. Skulle juni-aug visa sig dra upp värmen över 14gr köper jag ett kylaggregat motsv vad du skrev tidigare i tråden som stöd under sommaren. Hör av dig om du behöver tips om dörr, det var svårt att hitta (iaf med mina lite udda mått). Jag är inte så rädd för fukt, då jag har betongkonstruktion, bättre att flaskorna får mer fukt än mindre. Inomhus ligger det vanligare kring 30% fukt, vilket skapar utmaningar för korkarna att hålla sig dynamiska över längre tid. Men som sagt, finns många ansatser. Kul att följa ditt byggeNu är bygget på G . Rummet blir ca 15 m3. Tusen tack för all input!! #excited
Visa bifogad bild 26276
Kul att läsa!Har ett liknande utrymme som du, dock delvis under mark. Man kan ju tänka olika, men i Champagne har man inga kylaggregat (om än djupare källare...) så min ansats var att låta naturen göra jobbet i så stor utsträckning som möjligt. Bilade upp betonggolvet och tog bort tidigare plastspärr för att i) få höjd, ii) få markkylan, iii) få naturliga fukten. Isolerat runt om med frigolit. Termodörr med lågt U-värde (ca 0,5). Än så länge har det resulterat i 11gr & 70% i vinter (med stödvärme av radiator) och 13gr & 75% nu i maj. Skulle juni-aug visa sig dra upp värmen över 14gr köper jag ett kylaggregat motsv vad du skrev tidigare i tråden som stöd under sommaren. Hör av dig om du behöver tips om dörr, det var svårt att hitta (iaf med mina lite udda mått). Jag är inte så rädd för fukt, då jag har betongkonstruktion, bättre att flaskorna får mer fukt än mindre. Inomhus ligger det vanligare kring 30% fukt, vilket skapar utmaningar för korkarna att hålla sig dynamiska över längre tid. Men som sagt, finns många ansatser. Kul att följa ditt bygge
Helt rätt ansats tycker jag! Dock kommer nog temperaturen att nå ca 18 grader andra halvan av sommaren om den redan nu är 13. Även luftfuktigheten kommer att stiga. Hade liknande förutsättningar tidigare.Har ett liknande utrymme som du, dock delvis under mark. Man kan ju tänka olika, men i Champagne har man inga kylaggregat (om än djupare källare...) så min ansats var att låta naturen göra jobbet i så stor utsträckning som möjligt. Bilade upp betonggolvet och tog bort tidigare plastspärr för att i) få höjd, ii) få markkylan, iii) få naturliga fukten. Isolerat runt om med frigolit. Termodörr med lågt U-värde (ca 0,5). Än så länge har det resulterat i 11gr & 70% i vinter (med stödvärme av radiator) och 13gr & 75% nu i maj. Skulle juni-aug visa sig dra upp värmen över 14gr köper jag ett kylaggregat motsv vad du skrev tidigare i tråden som stöd under sommaren. Hör av dig om du behöver tips om dörr, det var svårt att hitta (iaf med mina lite udda mått). Jag är inte så rädd för fukt, då jag har betongkonstruktion, bättre att flaskorna får mer fukt än mindre. Inomhus ligger det vanligare kring 30% fukt, vilket skapar utmaningar för korkarna att hålla sig dynamiska över längre tid. Men som sagt, finns många ansatser. Kul att följa ditt bygge
Kul att läsa!
Låter perfekt att slippa kylanläggning men det blir lätt över 20 grader i mitt rum en solig dag i juli så kylning är nödvändigt för mig. Jag har köpt en ytterdörr med 0,7 U-värde. Det skall räcka bra enligt mina efterforskningar. Borde jag tänka om där? Idag kom kylaggregatet, i morgon kommer muraren och skall mura upp väggarna. Jag hoppas att byggarna kommer nästa vecka och isolerar tak, sätter i dörren och sätter upp aggregatet. Därefter elektrikern. Sen borde det vara klart för inflyttning
Tusen tack . För en som mest skjuter från höften och hoppas alla beslut blir bra så känns det helt ovärderligt med sådana här svar och alla delade erfarenheter i trådenU-värde uttrycks i W/m²K, alltså hur stor värmeeffekt som passerar per kvadratmeter och temperaturdifferens. Säg att det är 10 grader varmare utanför dörren och att dörren är 2 m². Att gå från 0,7 till 0,5 i dörrens U-värde skulle då ge en skillnad på 4 W mindre värmeöverföring (beräknas enligt (0,7-0,5)*10*2=4). 4 W är försumbart och kommer på sin höjd spara dig någon krona per månad i mindre el till kylaggregatet, och det bara under sommarmånaderna, så du kommer nog aldrig spara in den extra kostnaden för dörren med lägre U-värde.
Missade att du svarade, sorry! Plast har kortare livslängd en sten? Jo det är möjligt men vet vi hur lång livslängd en sten har öht?Om du inte absolut måste ha isoleringen är det onödigt. Extra arbete och pengar. Cellplast har också kortare livstid än grus/makadam och du får en sluten konstruktion istället för diffusionsöppen. Hur menar du med dräneringen? Den ligger väl i så fall under, eller menar du dränering uppifrån vid ev vatten på golvet?
Precis om man använder kylning. Om tanken är att skapa så bra förutsättningar som möjligt utan kylning är det mer relevant.U-värde uttrycks i W/m²K, alltså hur stor värmeeffekt som passerar per kvadratmeter och temperaturdifferens. Säg att det är 10 grader varmare utanför dörren och att dörren är 2 m². Att gå från 0,7 till 0,5 i dörrens U-värde skulle då ge en skillnad på 4 W mindre värmeöverföring (beräknas enligt (0,7-0,5)*10*2=4). 4 W är försumbart och kommer på sin höjd spara dig någon krona per månad i mindre el till kylaggregatet, och det bara under sommarmånaderna, så du kommer nog aldrig spara in den extra kostnaden för dörren med lägre U-värde.
Ja då blir det ju viktigare antar jag. Vad kostar en Termodörr vs en vanligt ytterdörr med lågt U-värde?Precis om man använder kylning. Om tanken är att skapa så bra förutsättningar som möjligt utan kylning är det mer relevant.
2-3 tusen mer för en termodörr var ju inte så farligt.Alla har ju lite olika startförutsättningar. I mitt fall var rummet i sig redan där med sina förutsättningar. Det jag kunde påverka var isolering + dörr och då valde jag att ta höjd där jag kunde påverka och försöka få så bra användning av naturlig kyla & fuktighet som möjligt. Är också amatör och gör det mesta själv så finns säkert områden för förbättring. En termodörr (0,5 U) kostade 2-3 tusen mer än en vanlig dörr (0,7 U) och det tyckte jag att det var värt - att låta det jag kan påverka inte utgöra svagaste länken. Om min konstruktion släpper in för mycket värme kan jag då utöka isoleringen runt rummet och/eller köpa en kylanläggning. Tänkte i första hand se vad termometern säger juni-aug och därefter avgöra åtgärd. Kanske hyra in en värmekamera för att hitta svagaste länken. Eller bara pumpa in lite kallluft. Har inga problem med om det blir säg 16c i sommar, men skulle det blir mer så får jag agera. Min temp på vintern kan jag eg styra med radiator till 12 eller 13 om jag vill minska variationen. Men med det antal flaskor jag har blir trögheten rätt stor, så det är inte snabba svängningar. Men tar gärna emot kloka inspel och förslag. Kul att följa er andras projekt och lära av varandra
Precis om man använder kylning. Om tanken är att skapa så bra förutsättningar som möjligt utan kylning är det mer relevant.