Jos
Medlem
Då fick jag äran att välja en pava som förhoppningsvis en hel hoper med finewines.se-medlemmar kommer att pröva, - spännande! Givet från min sida borde vara klassiska områden som Champagne, Bordeaux och Bourgogne och givetvis blir det så Skämt åsido, planen var att slå ett slag för Australien eller Sydafrika men de jag tänkte på fanns inte lätt tillgängliga eller låg lite högt i pris så jag passar på att försöka gör mig själv och övriga som också älskar Chardonnay en tjänst genom att förhoppningsvis hitta en riktigt bra sådan för inte allt för mycket pengar.
Det finns mycket fina viner i Bourgogne, både kostsamma och mindre kostsamma. För att landa i det senare söker vi oss utanför de mest kända områdena och därför lite längre söderut om Beaune till Cote Chalonnaise. Här finns områden som traditionellt levererat mycket druvor till större producenter och även till bubbel. Pinot och Chardonnay är båda väl representerade men i området ligger även Bouzeron där man gör vin på Aligoté. Så kul ska vi dock inte ha det utan det blir Chardonnay. Närmare bestämt från Rully där det produceras nånstans runt 60% Chardonnay och 40% Pinot. Det finns 23 vingårdar klassificerade som premier cru och jag skulle säga att även om det såklart är viktigt med en bra vingård så är det här, precis som övriga Bourgogne, väldigt viktigt med vem som gör vinet.
Jag hade först tänkte att vi skulle dricka vin från Domaine Dureuil-Janthial men såg att det var privatimport som gällde från de som för vinerna i Sverige och de var dessutom ganska högt prissatta. Annars är det en favorit som jag kan rekommendera. En annan favorit som även gör vin från Rully är David Moret men det var också väldigt komplicerat att få tag på då importören inte ville berätta vad vinerna kostade, - jag skulle registrera en privatimport först och sen fick jag ett pris. Lite för struligt så vi siktar in oss på en annan riktigt bra producent, Domaine Michel Briday. Vinmakare och ägare Stephane Briday gör också viner från Bouzeron trots att han personligen inte gillar Aligoté som han menar är en ointressant, grön och smaklös druva. Han säger dock att Bouzeron är annorlunda
Pratar vi Chardonnay gör Stephane ett basvin som är helt oekat, - han är själv inte förtjust i när eken tar över och basvinet drar ingen nytta av ek alls. Han gör även 3 premier cru; Les Cloux, La Pucelle och Grésigny. Alla 3 är fatade men enbart den sista ser någon ny ek. Han jobbar även med 3-400l fat istället för traditionella barriquer på 225 för att hålla ekens inflytande på en bra nivå.
Vinet vi ska pröva är dock ingen premier cru utan en liten vingård som heter Clos de Remenot och är en monopol Michel Briday, Clos de Remenot 2018. Att det bara är en vanlig village är såklart en miss som skett vid klassificeringen, den levererar enligt Stephane minst lika fina druvor... Men ärligt talat så har han nog rätt. Vinet skördas för hand från i snitt 45-åriga rankor och pressas omedelbart. Jäsning utan tillsatt jäst och man jobbar som sagt med 3-400 liter stora fat. 10-20% ny ek brukar det vara och för 2018 ska det enligt uppgifter vara 10%.
Här finns övriga viner att läsa om https://www.domaine-briday.com/en/
Nu blev det varken hypade Domaine Dureuil-Janthial eller David Moret så jag kan inte locka med några häftiga omdömen då jag inte hittat några betyg på Michel Briday men jag lovar istället att den som gillar klassisk, riktigt bra Chardonnay inte kommer bli besviken
Det finns mycket fina viner i Bourgogne, både kostsamma och mindre kostsamma. För att landa i det senare söker vi oss utanför de mest kända områdena och därför lite längre söderut om Beaune till Cote Chalonnaise. Här finns områden som traditionellt levererat mycket druvor till större producenter och även till bubbel. Pinot och Chardonnay är båda väl representerade men i området ligger även Bouzeron där man gör vin på Aligoté. Så kul ska vi dock inte ha det utan det blir Chardonnay. Närmare bestämt från Rully där det produceras nånstans runt 60% Chardonnay och 40% Pinot. Det finns 23 vingårdar klassificerade som premier cru och jag skulle säga att även om det såklart är viktigt med en bra vingård så är det här, precis som övriga Bourgogne, väldigt viktigt med vem som gör vinet.
Jag hade först tänkte att vi skulle dricka vin från Domaine Dureuil-Janthial men såg att det var privatimport som gällde från de som för vinerna i Sverige och de var dessutom ganska högt prissatta. Annars är det en favorit som jag kan rekommendera. En annan favorit som även gör vin från Rully är David Moret men det var också väldigt komplicerat att få tag på då importören inte ville berätta vad vinerna kostade, - jag skulle registrera en privatimport först och sen fick jag ett pris. Lite för struligt så vi siktar in oss på en annan riktigt bra producent, Domaine Michel Briday. Vinmakare och ägare Stephane Briday gör också viner från Bouzeron trots att han personligen inte gillar Aligoté som han menar är en ointressant, grön och smaklös druva. Han säger dock att Bouzeron är annorlunda
Pratar vi Chardonnay gör Stephane ett basvin som är helt oekat, - han är själv inte förtjust i när eken tar över och basvinet drar ingen nytta av ek alls. Han gör även 3 premier cru; Les Cloux, La Pucelle och Grésigny. Alla 3 är fatade men enbart den sista ser någon ny ek. Han jobbar även med 3-400l fat istället för traditionella barriquer på 225 för att hålla ekens inflytande på en bra nivå.
Vinet vi ska pröva är dock ingen premier cru utan en liten vingård som heter Clos de Remenot och är en monopol Michel Briday, Clos de Remenot 2018. Att det bara är en vanlig village är såklart en miss som skett vid klassificeringen, den levererar enligt Stephane minst lika fina druvor... Men ärligt talat så har han nog rätt. Vinet skördas för hand från i snitt 45-åriga rankor och pressas omedelbart. Jäsning utan tillsatt jäst och man jobbar som sagt med 3-400 liter stora fat. 10-20% ny ek brukar det vara och för 2018 ska det enligt uppgifter vara 10%.
Här finns övriga viner att läsa om https://www.domaine-briday.com/en/
Nu blev det varken hypade Domaine Dureuil-Janthial eller David Moret så jag kan inte locka med några häftiga omdömen då jag inte hittat några betyg på Michel Briday men jag lovar istället att den som gillar klassisk, riktigt bra Chardonnay inte kommer bli besviken
Last edited: