m_trobeck
Ständigt sökande. Rotlös.
Då ingen tog tag i stafettpinnen för månadens pava föreslår jag att vi börjar i Italien i år, närmare bestämt Sicilien, Etna.
Jag har varit i kontakt med importören som säger sig ha dryga 100 flaskor i lager, så det borde räcka till alla som vill vara med.
Etna är ett område som jag själv vill dyka ner lite mer i (alltså vinerna, inte vulkanen. Varmt som fan i den.)
Jag har inte druckit denna producent tidigare men är sugen!
Beställer gör man här: Tenute Bosco Piano del Daini Etna Rosso, 2018
Så här skriver importören på sin hemsida:
Sofia Ponzini på Tenute Bosco gör sin “singel vineyard” Etna Rosso på Nerello Mascalese med en liten utblandning av Nerello Cappuccio(10%). Utan att överdriva så är detta en sensationellt bra Etna Rosso. Jag älskar Sofias sätt att låta druvan samspela med terroiren. Hennes viner har vulkanen närvarande men de har större kropp och en djupare komplexitet än andra Etna Rosso jag har provat. Valet av Tenute Bosco som min första producent från vulkanen blev därför väldigt enkelt.
Alla druvorna kommer från hennes vingård Vigne Curve i contrada Piano dei Daini. Druvorna växer i vulkanisk jord på en genomsnittlig höjd om 600 meter över havet. Druvorna handplockas och selekteras noggrant. Jäsning sker i ståltankar i 15 dagar och malolaktisk jäsning i tonneaux. Därefter lagras vinet 12 månader på 700-liters ekfat.
Färg, doft och smak
Färgen är ljust rubinröd. Doften är rik på mineral, röda frukter, torkade rosor, inlagda körsbär, torkad frukt, örter och lite lava. Smaken är intensiv, fyllig, med fin struktur som klingar ut i en mineralisk friskhet. Väl närvarande tanniner integrerade med underbar syra.
Servering
En Etna Rosso som gärna tar sig an rött kött, lite kryddigare ostar och fetare pastarätter. Sikta på en servering temperatur på 18 grader i glas med vid kupa(Riedel Pinot Noir t.ex.) - [Kollar på dig här @The Wall ]
Jag har varit i kontakt med importören som säger sig ha dryga 100 flaskor i lager, så det borde räcka till alla som vill vara med.
Etna är ett område som jag själv vill dyka ner lite mer i (alltså vinerna, inte vulkanen. Varmt som fan i den.)
Jag har inte druckit denna producent tidigare men är sugen!
Beställer gör man här: Tenute Bosco Piano del Daini Etna Rosso, 2018
Så här skriver importören på sin hemsida:
Sofia Ponzini på Tenute Bosco gör sin “singel vineyard” Etna Rosso på Nerello Mascalese med en liten utblandning av Nerello Cappuccio(10%). Utan att överdriva så är detta en sensationellt bra Etna Rosso. Jag älskar Sofias sätt att låta druvan samspela med terroiren. Hennes viner har vulkanen närvarande men de har större kropp och en djupare komplexitet än andra Etna Rosso jag har provat. Valet av Tenute Bosco som min första producent från vulkanen blev därför väldigt enkelt.
Alla druvorna kommer från hennes vingård Vigne Curve i contrada Piano dei Daini. Druvorna växer i vulkanisk jord på en genomsnittlig höjd om 600 meter över havet. Druvorna handplockas och selekteras noggrant. Jäsning sker i ståltankar i 15 dagar och malolaktisk jäsning i tonneaux. Därefter lagras vinet 12 månader på 700-liters ekfat.
Färg, doft och smak
Färgen är ljust rubinröd. Doften är rik på mineral, röda frukter, torkade rosor, inlagda körsbär, torkad frukt, örter och lite lava. Smaken är intensiv, fyllig, med fin struktur som klingar ut i en mineralisk friskhet. Väl närvarande tanniner integrerade med underbar syra.
Servering
En Etna Rosso som gärna tar sig an rött kött, lite kryddigare ostar och fetare pastarätter. Sikta på en servering temperatur på 18 grader i glas med vid kupa(Riedel Pinot Noir t.ex.) - [Kollar på dig här @The Wall ]
Last edited: