Jaha, nu fick man lotten att välja pava. Champagne kan tyckas givet och ger inte ens pengarna tillbaka i Vegas, men eftersom det känns tråkigt att välja något man själv druckit samt att jag vill att vinet ska vara både intressant och bra så finns det inte mycket att välja på i vettig prisklass. Gratien BdB 2014, Michel Arnould 2013 eller De Saint Gall 2009 var några kandidater. Mest intressant var Nicolas Maillart men det är kollikrav på alla flaskor så kanske lite fräckt att välja Maillart. Oavsett så är ung champagne sällan en upplevelse i den högre skolan förutom för plånboken.
Lösningen är att chocka hela vinvärlden (eller åtminstone de 50 personer som läser det här forumet) och välja en av vinvärldens bäst presterande och mest ringaktade vinstil. Sött!
Har själv en längre tid insett att det oftast är underbara viner. Dessutom kostar de som en enklare champagne i de allra flesta fall. Efter att jag konstaterade detta har källaren fyllts på med hela 4 st Rieussec och det är allt... Hoppas på ändring det här året och utfärdar ett ukas om köpstart!
Vad har jag då valt?
Jo Domaine de l´Alliance 2016 från Fargues i Sauternes. Oklassat och oslottat. En egendom startad av en till stor del självlärd fiskare från Loire som inte är rädd för att bryta mot reglerna ("Herethique 2009" har 600 g restsocker och 8 % alkohol. Därför är vinet klassat som Vin de France. Gissar att @Daniel A slänger sig på Winesearcher)... Vinbönder från famösa områden som buteljerar som bordsvin väcker alltid intresse hos mig.
Egendomen förvärvades 2005 och omplantering sker. 7 aktiva hektar av totalt 9 med en ålder på vinrankorna mellan 20 och 70 år, medel 40 år. 80 % Semillion, 15 % Sauvignon Blanc/Gris och 5 % Muscadelle. Jobbar delvis med bourgognefat och lagring 18 månader med 10 % ny ek. Plockning och selektering för hand. Certifierad organisk sedan 2010 och kör biodynamiskt men inte slaviskt. Väldigt lågt skördeuttag på 10-13 hl/ha. Naturlig jäst och yada, yada.
För att höja förväntningarna och nyfikenheten citerar jag Jane Anson; "this is the real deal"!
Står 2015 hos SB men importören Hand Picked Wines försäkrar att det är 2016 som levereras och att det finns mer än 100 flaskor i lager. Finns även ett torrt vitt vin Extérieur 2018 från samma producent på bolaget för den nyfikne. Jag beställde själv båda av bara farten.
Lösningen är att chocka hela vinvärlden (eller åtminstone de 50 personer som läser det här forumet) och välja en av vinvärldens bäst presterande och mest ringaktade vinstil. Sött!
Har själv en längre tid insett att det oftast är underbara viner. Dessutom kostar de som en enklare champagne i de allra flesta fall. Efter att jag konstaterade detta har källaren fyllts på med hela 4 st Rieussec och det är allt... Hoppas på ändring det här året och utfärdar ett ukas om köpstart!
Vad har jag då valt?
Jo Domaine de l´Alliance 2016 från Fargues i Sauternes. Oklassat och oslottat. En egendom startad av en till stor del självlärd fiskare från Loire som inte är rädd för att bryta mot reglerna ("Herethique 2009" har 600 g restsocker och 8 % alkohol. Därför är vinet klassat som Vin de France. Gissar att @Daniel A slänger sig på Winesearcher)... Vinbönder från famösa områden som buteljerar som bordsvin väcker alltid intresse hos mig.
Egendomen förvärvades 2005 och omplantering sker. 7 aktiva hektar av totalt 9 med en ålder på vinrankorna mellan 20 och 70 år, medel 40 år. 80 % Semillion, 15 % Sauvignon Blanc/Gris och 5 % Muscadelle. Jobbar delvis med bourgognefat och lagring 18 månader med 10 % ny ek. Plockning och selektering för hand. Certifierad organisk sedan 2010 och kör biodynamiskt men inte slaviskt. Väldigt lågt skördeuttag på 10-13 hl/ha. Naturlig jäst och yada, yada.
För att höja förväntningarna och nyfikenheten citerar jag Jane Anson; "this is the real deal"!
Står 2015 hos SB men importören Hand Picked Wines försäkrar att det är 2016 som levereras och att det finns mer än 100 flaskor i lager. Finns även ett torrt vitt vin Extérieur 2018 från samma producent på bolaget för den nyfikne. Jag beställde själv båda av bara farten.
Last edited: