ChristianB
DipWSET
All right, fellow drunks...
Jag har efter moget övervägande och inte utan en stor portion ödmjukhet funderat på vad jag ska välja för vin till november. Till en början var jag till och med lite tveksam till att göra det, med tanke på alla fantastiska vinpersonligheter vi har här på forumet. Men så kom jag på att jag också är en j*vel på vin och så kändes det bättre!
Månadens vin är inget mindre än en Etna DOC med druvsorten Nerello Mascalese. Jag vet inte mer om vinet än ni, förutom att jag är oerhört nyfiken på vad en röd Etna är för något, när jag provat en vit på den traditionella druvsorten Carricante. Huruvida denna röda är en av de fantastiska vinerna som jag läst om vet jag inte, men jag vet så pass mycket att Etna DOC är en tämligen nygammal appellation som på senare tid fått en renässans med vinmakare som använder sig av gamla vinstockar, gamla metoder med jäsning i amfora (i vissa fall) och ofta från mycket höga höjder (1000 m ö h är inte ovanligt här tydligen!).
Utan krusiduller: November-vinet är Erse, Etna DOC, nr 70815 på det allmänt omtycka Systembolaget! Beställningssortiment och i skrivande stund så ser jag ingenting om att det skulle vara svårt att få tag på eller så!
Edit och tillägg: Jag glömde ju förstås att säga att vi kör samma dekanteringstid som innan; en timme i karaff eller motsvarande och med tanke på hur ungt vinet är så kommer det säkert att utvecklas på spännande sätt under kvällen!
Jag hoppas att ni tycker att det här är lika intressant som jag!
Jag har efter moget övervägande och inte utan en stor portion ödmjukhet funderat på vad jag ska välja för vin till november. Till en början var jag till och med lite tveksam till att göra det, med tanke på alla fantastiska vinpersonligheter vi har här på forumet. Men så kom jag på att jag också är en j*vel på vin och så kändes det bättre!
Månadens vin är inget mindre än en Etna DOC med druvsorten Nerello Mascalese. Jag vet inte mer om vinet än ni, förutom att jag är oerhört nyfiken på vad en röd Etna är för något, när jag provat en vit på den traditionella druvsorten Carricante. Huruvida denna röda är en av de fantastiska vinerna som jag läst om vet jag inte, men jag vet så pass mycket att Etna DOC är en tämligen nygammal appellation som på senare tid fått en renässans med vinmakare som använder sig av gamla vinstockar, gamla metoder med jäsning i amfora (i vissa fall) och ofta från mycket höga höjder (1000 m ö h är inte ovanligt här tydligen!).
Utan krusiduller: November-vinet är Erse, Etna DOC, nr 70815 på det allmänt omtycka Systembolaget! Beställningssortiment och i skrivande stund så ser jag ingenting om att det skulle vara svårt att få tag på eller så!
Edit och tillägg: Jag glömde ju förstås att säga att vi kör samma dekanteringstid som innan; en timme i karaff eller motsvarande och med tanke på hur ungt vinet är så kommer det säkert att utvecklas på spännande sätt under kvällen!
Jag hoppas att ni tycker att det här är lika intressant som jag!
Last edited: