This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
Säger som dig inte super impad av deras standard dock har deras årstids-serie varit riktigt bra,dessutom haft eget fat där som blev riktigt lyckat.Mackmyra ansöker om konkurs tydligen och det är inte så förvånande kanske. Jag har inte blivit imponerad av whiskyn när jag provat den på mässor och jag kan tänka mig att den är svår att sälja internationellt.
Någon på forumet som har mer insikt om Mackmyra?
När det gäller whisky från Scotland och liknande produkter producerat i andra länder så stavas ordet så här: WHISKY och om det är frågan om något annat så skriver man WHISKEY, det ordet används mest i USA och Irland.Säger som dig inte super impad av deras standard dock har deras årstids-serie varit riktigt bra,dessutom haft eget fat där som blev riktigt lyckat.
Sörjer dock att tillverkaren som var först och som gjorde det möjligt för andra whiskey tillverkare att starta går i konkurs.
Sen tror jag inte vi kommer se en konkurs utan att någon kommer köpa upp konkursboet då det verkar finnas bra med pengar på längre sikt i bolaget men det är det korta perspektivet man idag inte klarar av ekonomiskt.
När det gäller whisky från Scotland och liknande produkter producerat i andra länder så stavas ordet så här: WHISKY och om det är frågan om något annat så skriver man WHISKEY, det ordet används mest i USA och Irland.
Det borde alla veta som gillar drycken.
Whisky or Whiskey? It All Depends
No matter how well-acquainted you are with our beloved spirit, odds are that you’ve noticed a slight difference…whiskyadvocate.com
Men det är aldrig okej att kalla äkta maltwhisky för whiskey … och det var just det som var poängen här. Jag har aldrig fattat galoppen med att köpa whisky från några andra ställen än Scotland …Institutet för språk och folkminnen (isof.se) erbjuder ett annat svar. Som oftast finns det inte bara ett svar.
Visa bifogad bild 32624
När det gäller whisky från Scotland och liknande produkter producerat i andra länder så stavas ordet så här: WHISKY
Kanske av samma anledning som att köpa vin från andra länder än, låt oss säga, Frankrike?Men det är aldrig okej att kalla äkta maltwhisky för whiskey … och det var just det som var poängen här. Jag har aldrig fattat galoppen med att köpa whisky från några andra ställen än Scotland …
Det är en helt annan sak för det är fullständigt legitimt att tillverka vin nästan var som helst, och det finns tiotals varianter av det. Men tack och lov finns det några ursprungsskyddade brännvinsorter som bara får tillverkas på själva originalplatsen, varav cognac är en av dem.Kanske av samma anledning som att köpa vin från andra länder än, låt oss säga, Frankrike?
Bortsett från att ”whisky” får tillverkas exakt var som helst också, bara den inte formellt kallas whisky. Alltså kan det vara intressant att prova från andra länder/regioner. Precis som med Champagne vs (andra regioners) Method Traditionelle.Det är en helt annan sak för det är fullständigt legitimt att tillverka vin nästan var som helst, och det finns tiotals varianter av det. Men tack och lov finns det några ursprungsskyddade brännvinsorter som bara får tillverkas på själva originalplatsen, varav cognac är en av dem.
Här finns lite mer om ämnet:
Whisky vs. Whiskey: What’s the Difference?
Whisky (no e) refers to Scottish, Canadian, or Japanese grain spirits. Whiskey (with an e) refers to grain spirits distilled in Ireland and the United States.www.grammarly.com
Mackmyra ansöker om konkurs tydligen och det är inte så förvånande kanske. Jag har inte blivit imponerad av whiskyn när jag provat den på mässor och jag kan tänka mig att den är svår att sälja internationellt.
Någon på forumet som har mer insikt om Mackmyra?
De hade ett ganska stort varsel redan 2014 och sedan ett nytt varsel på en femtedel av personalstyrkan i höstas. Senast var det just likviditeten som var problematisk, så inte särskilt förvånande att de nu ansöker om konkurs.
Tror de fortfarande dras med att varumärket är svagare än vad det kunde ha varit om de inte släppt en massa skräp i början. Plus att det är svårt att vara först förstås. Kolla på svenska ölbranschen, ingen av de mikrobryggerier som var först ut finns kvar, de äldsta kvarvarande (så som Nils Oscar, Jämtlands och Nynäshamn) kom i andra vågen (vissa räknar det nog till och med som tredje vågen).
Själv hade jag valt High Coast före Mackmyra alla dagar i veckan, oavsett om det gällde att köpa en enstaka flaska eller köpa in sig på ett eget fat.
Innebär det att High Coast genomgående är betydligt bättre oavsett prisklass? Whisky behöver ju ålder för att bli bra och Mackmyra borde ju ha några 21-åringar vid detta laget till skillnad från andra producenter i detta land.
Oväntat för ett företag inriktat på dryck... Är väl bara att öppna en flaska?likviditeten som var problematisk
Maltwhiskyn har blivit alldeles för dyr på senare år. Det är nästan ingen med ’normala inkomster’ som har råd att köpa en 21-årig variant. Med cognac är det helt annorlunda, du kan hitta en 80-årig cognac som kostar under 3000 kronor och det är mycket billigt om du tittar på vad maltwhiskyn kostar.Innebär det att High Coast genomgående är betydligt bättre oavsett prisklass? Whisky behöver ju ålder för att bli bra och Mackmyra borde ju ha några 21-åringar vid detta laget till skillnad från andra producenter i detta land.
Allt handlar väl i viss mån om smak så ta vad som följer som mina högst personliga åsikter, men som Johan L säger så är ju tid/ålder långt ifrån allt som krävs för att det skall bli bra. Jag har ett minne av att de när Mackmyra lanserade hävdade de att "vi i Sverige har minst lika bra korn, vatten och torv som i Skottland så varför skulle man inte kunna göra whisky här?" Även om råvarorna är i världsklass så krävs det ju fortfarande flera steg av högst kvalificerat hantverk fram till buteljering och givet att Mackmyra och High Coast har tillgång till lika bra korn, vatten och torv så är mitt personliga intryck att hantverket på High Coast är genomgående av högre kvalitet.Innebär det att High Coast genomgående är betydligt bättre oavsett prisklass? Whisky behöver ju ålder för att bli bra och Mackmyra borde ju ha några 21-åringar vid detta laget till skillnad från andra producenter i detta land.
Emma Berglund Uväng är väl medveten om de cirka 4 500 whiskyfat som många privatpersoner har reserverat och betalat dyra pengar för. Rättsläget är oklart. Oron har varit stor för att de kommer att övergå till konkursboet nu. Hon är fåordig kring saken.
– Jag kan inte lova varken det ena eller andra. Vi tittar på den här problematiken och kommer lägga ut information på Mackmyras hemsida så fort vi har något att berätta, säger hon.
Om det är så att de är aktieägare hamnar de längst ner i förmånsordningen. Konkursförvaltarens uppgift är att maximera värdet för borgenärerna, dvs de som har fordringar i konkursboet på grund skuldförbindelse. Jag är oklar över hur kontrakten ser ut, det måste man titta på. Om det är förvaring av produkter som man köpt (loss) kan det vara en annan situation än om du har del i något som inte har övergått i din ägo. Skulle jag tro. Men jag är inte jurist utan bara vild killgissare av värsta sort.Konkursförvaltaren verkar ha en bestämd uppfattning om vilken prio som aktieägarna skall ha (enligt di):
Tror du att det kan bli några pengar över för aktieägarna?
”Det är osäkert att säga. Jag har inte sett ännu var någonstans en köpeskilling för rörelsen skulle kunna hamna och inte inhämtat några bud, men det är som regel ganska sällsynt att det blir pengar över till aktieägarna i konkurser.”
Ja, så ser konkurslagstiftning ut, inte bara i Sverige utan de flesta länder. Aktieägare = riskkapital står sist i kön vid konkurs, efter personal, skattmasen, leverantörer o.s.v.Konkursförvaltaren verkar ha en bestämd uppfattning om vilken prio som aktieägarna skall ha (enligt di):
Tror du att det kan bli några pengar över för aktieägarna?
”Det är osäkert att säga. Jag har inte sett ännu var någonstans en köpeskilling för rörelsen skulle kunna hamna och inte inhämtat några bud, men det är som regel ganska sällsynt att det blir pengar över till aktieägarna i konkurser.”