Mattias Schyberg
Administratör
Det har varit uppe för diskussion innan i vinvärlden. Vi köper för lite söta viner och en möjlig konsekvens av det är att man planerar att skapa en ny appellation i Sauternes (Coteaux du Sauternais) som tillåter torrare varianter med högre tillåtet skördeuttag.
BKWine har skrivit en utmärkt artikel om det här.
Jag är ganska postivt inställd på ett sätt. Torr semillon (eller något torrare än sauternes) som inte kommer från Hunter Valley eller Sydafrika växer inte på träd direkt. Jag är således nyfiken på konceptet. Visst, nu finns det en del udda fåglar av torrt slag att hitta redan även från Sauternes (under generisk appellation), men de är alldeles för ovanliga för att benämna som en egen vinstil.
Nackdelen är givetvis att fokuset på söta ädla droppar kan tänkas minska i regionen och kanske leder det även till att priserna kommer att dra iväg i takt med att sötvinsvolymerna minskar. Lite blandade känslor från mitt håll alltså.
Vad säger forumet?
BKWine har skrivit en utmärkt artikel om det här.
Jag är ganska postivt inställd på ett sätt. Torr semillon (eller något torrare än sauternes) som inte kommer från Hunter Valley eller Sydafrika växer inte på träd direkt. Jag är således nyfiken på konceptet. Visst, nu finns det en del udda fåglar av torrt slag att hitta redan även från Sauternes (under generisk appellation), men de är alldeles för ovanliga för att benämna som en egen vinstil.
Nackdelen är givetvis att fokuset på söta ädla droppar kan tänkas minska i regionen och kanske leder det även till att priserna kommer att dra iväg i takt med att sötvinsvolymerna minskar. Lite blandade känslor från mitt håll alltså.
Vad säger forumet?