Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Något sött på julaftons kväll?

Vad är era personliga söta favoriter till nötterna, efter kaffet, till chokladdesserten vid julbordet, när klapparna nästan är färdigöppnade och juladrenalinet börjar stila sig och magen känns litet småstinn? Port - och i så fall vad för något? Madeira? Sauternes? Tokaji Aszu? Gärna tips på sådant som går att beställa här i svedala.
 

LarsW

Medlem
Riktigt mogen sammetsmjuk port alla gånger!
Tyvärr tror jag det blir svårt att beställa, bunkrades för drygt 20 år sen som man njuter gott av idag.
Mest Fonseca och Taylors från 1977 men några andra producenter/årgångar dyker upp ibland.
 

gece

Man vänjer sig.
Så däst och fullproppad man brukar vara - inget sötare än en gin och tonic, som brukar sitta som en smäck (gin och julmust för den säsongbundne). Kanske en liten stänkare av den nyligt släppta Massenez Framboise Sauvage VRP, väldigt god även om jag saknar lite finkel.
 

Bastardo

Medlem
Du behöver nog inte så mycket tips av oss Omar, som är specialist på särskild förstärkta viner. :) Men jag förstår att du är mest nyfiken vad vi andra tycker.
Som flera har påpekat före mig, så ligger Tawny Port väl till hands. För mig räcker en tioåring. Sen är alltid söt Madeira i hög kurs för mig med. Jag är inte kunnig nog att ge dig några tips, för jag vet att du kan det här ämnet oerhört mycket bättre än jag själv.
Och på den sena timmen kan ett glas riktigt god cognac vara på sin plats, eller varför inte ett glas fin rom. Jag kan rekommendera särskilt den här flaskan: Malecon 20 Years Rum – Small Batch 1996 Rare Proof 48,4%. Den har lite sötma, men inte så mycket att det skulle avskrämma på något vis. Fantastiskt god rom och vänligt prissatt är den också jämfört internationellt.
 

buteljen

Medlem
Vad är era personliga söta favoriter till nötterna, efter kaffet, till chokladdesserten vid julbordet, när klapparna nästan är färdigöppnade och juladrenalinet börjar stila sig och magen känns litet småstinn? Port - och i så fall vad för något? Madeira? Sauternes? Tokaji Aszu? Gärna tips på sådant som att beställa här i svedala.
62F8EC0B-B173-487E-8892-8D717074382E.jpeg
This one
 

Swedish

Medlem
Härligt med ett riktigt Finewines-svar!:rolleyes:
Jag har de båda flankflaskorna i källaren så jag är idel öra för någon form av not!
Nu är det ju så att jag aldrig har tagit en not i hela mitt liv men låt oss säga så här:
  • Om du vill vara lite lågmäld och inte stjäla hela showen så tar du Rivesaltes. Finstämd, elegant, nästan lite försynt samt oförskämt ungdomlig. Då kan du bara lite diskret ursäkta dig "jag hittade bara denna 70-åring". Småtråkig skulle vissa säga, jag skulle säga subtil...
  • Vill du visa vem som äger, vem som är boss så tar du PX:en. Tänk dig Godzilla i frack. Det här är ju starkvinets svar på Alto Moncayo. Ta alla reglagen och sätt de på max. Sen har du sönder reglagen och kör 7-8 varv till... Och det funkar! Fullständig balans. Ett fysiskt mysterium. Ett unikum. 440g restsocker upplösta i materia och oxidfriskhet (vet inte om något sådant finns men så det upplevs). Det här är inte pie-franco, det är Pre-Franco... En flaska räcker till 40 Pers (släkten+), kan vara öppen i sju år, samt parfymera vilken 300kvm villa som helst...
 

Kostjan

Mot bättre vetande
Vill du visa vem som äger, vem som är boss så tar du PX:en. Tänk dig Godzilla i frack. Det här är ju starkvinets svar på Alto Moncayo. Ta alla reglagen och sätt de på max. Sen har du sönder reglagen och kör 7-8 varv till... Och det funkar! Fullständig balans. Ett fysiskt mysterium. Ett unikum. 440g restsocker upplösta i materia och oxidfriskhet (vet inte om något sådant finns men så det upplevs). Det här är inte pie-franco, det är Pre-Franco... En flaska räcker till 40 Pers (släkten+), kan vara öppen i sju år, samt parfymera vilken 300kvm villa som helst...
Mäktiga saker! Brukar matcha med sachertårta.
Avslutade precis min 58:a efter stått öppet i ett år i kylskåpet, noll påverkan!
 

chambertin

Medlem
Brukar spara det söta till ngn annan dag än då det vankas julbord.
Foodcoman gör att vi efter julbordet gärna korkar upp en ung och frisk skumpa för att försöka få till ett "trou Nordique" i stället.
Men när det väl blir dags ngn dag senare eller så då blir det gärna Port i ngn form.
De senaste åren så har det mest blivit Colheita (Burmester -81, -98 eller ngn Kopke eller Krohn ) då dessa viner fungerar så bra under en längre tid och inte kräver att drickas upp lika snabbt som en äldre Vintage Port t.ex.
Har tyvärr inte så mkt VP på halvflaska annars hade det ju fungerat som alternativ om och när man inte är så många som delar.
Andra viner som dyker upp hemma då och då är fatlagrad Muscat typ Setubal, Pantelleria, Aussie Muscat m.fl.
 

Daniel B

IT- & dryckesnörd
Tekniskt ansvarig
Vällagrade söta öl är min tradition till kvällarna kring jul. Samichlaus med 5 år på nacken eller Cuvee Van De Keizer Blauw som fått vila i 6-7 år.

Instämmer med dig @Johan L! Samichlaus är en fantastiskt fin och privärd till tusen dryck som lämpar sig oerhört bra på julen! Jag och @ChristianB testade 2013 mot 2015 för några veckor sedan och kunde konstatera stor skillnad dem emellan. Längre är inte alltid bättre, utan jag tror just kanske 5 år är perfekt!
 

Bastardo

Medlem
Brukar spara det söta till ngn annan dag än då det vankas julbord.
Foodcoman gör att vi efter julbordet gärna korkar upp en ung och frisk skumpa för att försöka få till ett "trou Nordique" i stället.
Men när det väl blir dags ngn dag senare eller så då blir det gärna Port i ngn form.
De senaste åren så har det mest blivit Colheita (Burmester -81, -98 eller ngn Kopke eller Krohn ) då dessa viner fungerar så bra under en längre tid och inte kräver att drickas upp lika snabbt som en äldre Vintage Port t.ex.
Har tyvärr inte så mkt VP på halvflaska annars hade det ju fungerat som alternativ om och när man inte är så många som delar.
Andra viner som dyker upp hemma då och då är fatlagrad Muscat typ Setubal, Pantelleria, Aussie Muscat m.fl.
Fatlagrad Muscat är grejer, som dessutom inte kostar skjortan. :) Det finns mer i vinvägen som är oerhört gott utan att behöva betala fyrsiffriga belopp. :) Då handlar det mer om något annat än bara själva kvalitet.
”Jag vill påstå att över 300 kronor går det inte att göra bättre vin – hur mycket producenten än anstränger sig med hantverk i vingård och vinkällare. Därefter handlar det alltså om varumärke, status, storytelling, en lång lyxig historia och allt annat som inte har att göra med hur vinet är gjort.”
Mikael Mölstad
 

Håkan

Medlem
Nu är inte starkviner riktigt min grej men jag beställde ett från Argentina och ett från Sardinien, får se hur de är. Port och Madeira har jag ändå druckit en massa av.
 

Wintermute

Medlem
Fatlagrad Muscat är grejer, som dessutom inte kostar skjortan. :) Det finns mer i vinvägen som är oerhört gott utan att behöva betala fyrsiffriga belopp. :) Då handlar det mer om något annat än bara själva kvalitet.
”Jag vill påstå att över 300 kronor går det inte att göra bättre vin – hur mycket producenten än anstränger sig med hantverk i vingård och vinkällare. Därefter handlar det alltså om varumärke, status, storytelling, en lång lyxig historia och allt annat som inte har att göra med hur vinet är gjort.”
Mikael Mölstad
I princip håller jag med Möllstad, även om jag tror att gränsen går en smula högre.
Och att han tänker på självkostnad.
 
Last edited:
Toppen