Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Nytt kök planeras

Jos

Medlem

Johan L

Medlem
Vi valde bort ångugn då vi steker rätt mycket hel fågel och rengörning blir lite besvärligare. Tydligen går det inte kombinera ånga och pyrolys (iallafall inte på de ugnarna vi tittade på). Har du en gång stekt en gås så vill du ha pyrolys.

Electrolux har flera ugnar med pyrolys och ångfunktion. Vet inte om det är "full ånga" eller vad man säger.
 

Håkan

Medlem
Electrolux har flera ugnar med pyrolys och ångfunktion. Vet inte om det är "full ånga" eller vad man säger.
Tror inte det, vi har ugn med pyrolys och pulsånga, inte full ånga. Men vår ugn är 2 år gammal så det kan ha skett utveckling och jag följer inte med i den utvecklingen, trots att jag jobbar på ett företag som stolt upplåter sin logga på många vitvaror.
 

Jos

Medlem
Har tyvärr ingen plats för två ugnar så tror att en ugn med pyrolys och pulsånga var bästa lösningen för mig.
Fattar att det är smidigt men trodde ångugnar var specifika för ändamålet. Men klart bra om man kan ha båda i samma. Kan man ju ha två såna istället om man har plats för två
 

Håkan

Medlem
Fattar att det är smidigt men trodde ångugnar var specifika för ändamålet. Men klart bra om man kan ha båda i samma. Kan man ju ha två såna istället om man har plats för två
Har svårt att jämföra med full ånga men det blev väldigt stort lyft jämfört med ingen ånga. Så en kompromiss. Men skulle såklart vilja ha en extra ugn med full ånga.
 
Trådskapare
matage

matage

Medlem
Räkna med:
45000 kr för 80 cm
50000 kr för 90 cm

Jag hade inte tvekat om jag gjorde ett nytt kök.
Jag var inne på Gaggenaus showroom imorse och klämde lite 80/90cm-hällarna...
På 90-modellen får man ju dessutom en 32cm-platta i mitten med boost/wok-funktion som var rent sanslöst trevlig.. och känslan i vreden sen...

Min fula grovskiss från IKEAs fullkomligt hopplösa planerare (den var ju bättre för 20 år sen när den var applikationsbaserad och inte en instabil webtjänst) ligger nu hos proffsen med en massa notiser om saker jag inte kunde/orkade peta in eller justera så det borde komma snyggare skisser in sinom tid.. Det ska ju också tas beslut om golv, kakel, bänkskivor (börjar vela gällande rostfritt alt corian för skivan vid häll/ho) mm men nedanstående ger iallafall en bild av inriktningen jag jobbar på.

upload_2021-4-28_12-54-52.png
 

The Wall

Medlem
Jag var inne på Gaggenaus showroom imorse och klämde lite 80/90cm-hällarna...
På 90-modellen får man ju dessutom en 32cm-platta i mitten med boost/wok-funktion som var rent sanslöst trevlig.. och känslan i vreden sen...

Min fula grovskiss från IKEAs fullkomligt hopplösa planerare (den var ju bättre för 20 år sen när den var applikationsbaserad och inte en instabil webtjänst) ligger nu hos proffsen med en massa notiser om saker jag inte kunde/orkade peta in eller justera så det borde komma snyggare skisser in sinom tid.. Det ska ju också tas beslut om golv, kakel, bänkskivor (börjar vela gällande rostfritt alt corian för skivan vid häll/ho) mm men nedanstående ger iallafall en bild av inriktningen jag jobbar på.

Visa bifogad bild 23098
Glöm inte att lägga in utrymme ovanför kyl och frys för vinställ ;)
 

Per Stade

Lege artis
Har haft liknande lösningar med bardisk tre gånger vid det här laget.
Nästan aldrig satt vi vid bardisken och åt.
Bra placering av kylen tycker jag.
Det går att ha relativt smalt utrymme mellan bardisken och kylen.
Har du då vänsterhängd dörr som på bilden blir det väldigt lätt att öppna med vänster hand, ta ut ur kylen med höger och vrida sig lite och ställa ifrån sig på bardisken.
Jag hade ritat in ett skåp med avställningsyta vid gaveln på kylen men det visade sig att vi använde den väldigt lite.
 

buteljen

Medlem
Jag var inne på Gaggenaus showroom imorse och klämde lite 80/90cm-hällarna...
På 90-modellen får man ju dessutom en 32cm-platta i mitten med boost/wok-funktion som var rent sanslöst trevlig.. och känslan i vreden sen...

Min fula grovskiss från IKEAs fullkomligt hopplösa planerare (den var ju bättre för 20 år sen när den var applikationsbaserad och inte en instabil webtjänst) ligger nu hos proffsen med en massa notiser om saker jag inte kunde/orkade peta in eller justera så det borde komma snyggare skisser in sinom tid.. Det ska ju också tas beslut om golv, kakel, bänkskivor (börjar vela gällande rostfritt alt corian för skivan vid häll/ho) mm men nedanstående ger iallafall en bild av inriktningen jag jobbar på.

Visa bifogad bild 23098
Vad är det du har framför fönstret? Skulle man kunna vrida bardisken så rummet blir mer öppet? Alltså ha långsidan parallellt med fönstret? Eller är rummet för litet för det? Min första feeling var att det kommer att kännas instängt med den lilla öppningen in ...
 
Trådskapare
matage

matage

Medlem
Har haft liknande lösningar med bardisk tre gånger vid det här laget.
Nästan aldrig satt vi vid bardisken och åt.
Bra placering av kylen tycker jag.
Det går att ha relativt smalt utrymme mellan bardisken och kylen.
Har du då vänsterhängd dörr som på bilden blir det väldigt lätt att öppna med vänster hand, ta ut ur kylen med höger och vrida sig lite och ställa ifrån sig på bardisken.
Jag hade ritat in ett skåp med avställningsyta vid gaveln på kylen men det visade sig att vi använde den väldigt lite.
Dörren på kyl/frys går att hänga om så jag kan testa mig fram :)
Räknar mest med att ha bardisken för minglande gäster men vem vet...

Vad är det du har framför fönstret? Skulle man kunna vrida bardisken så rummet blir mer öppet? Alltså ha långsidan parallellt med fönstret? Eller är rummet för litet för det? Min första feeling var att det kommer att kännas instängt med den lilla öppningen in ...

Hade ett rullbord inritat framför fönstret. Du har rätt i att det ser smalt ut men det är runt 140cm mellan bardisk och kyl (se nedan).
Däremot är bardiskplaceringen väldigt medveten. Matlagning är ett av mina stora intressen och jag har gärna sällskap när jag gör det men jag vill inte ha hjälp annat än under kontrollerade former (dvs "kontrollerade av mig"). Så med det i åtanke vill jag ha en distinkt linje mellan arbetsyta och social samvaro. Interaktion snarare än Integration ;)


Briefen jag skrev till den som hjälper mig (gammal kompis - annars hade det kunnat tolkas fel):
"Ett socialt kök men med klara gränsdragningar!
Inne i köket (jag)
-Inne i köket lagar man mat!
-Köket är i första hand tänkt för 1-2 arbetande personer
-Sannolikt nåt i stil med en ”Kock” och eventuellt en ”hjälpreda” men inget "knytkalaskök"

På utsidan köksön/bardisken (Gäst)
-Här dricker man vin, socialiserar och pratar med de som lagar mat.
- Gästen kan kanske få skära en skiva lime vid bardisken.
-Gästen kan gärna nå kylen utan att störa de som jobbar i köket och möjligen nå vattenkran om möjligt men ska helst inte vara inom köksområdet


upload_2021-4-28_16-52-26.png
 

buteljen

Medlem
Dörren på kyl/frys går att hänga om så jag kan testa mig fram :)
Räknar mest med att ha bardisken för minglande gäster men vem vet...



Hade ett rullbord inritat framför fönstret. Du har rätt i att det ser smalt ut men det är runt 140cm mellan bardisk och kyl (se nedan).
Däremot är bardiskplaceringen väldigt medveten. Matlagning är ett av mina stora intressen och jag har gärna sällskap när jag gör det men jag vill inte ha hjälp annat än under kontrollerade former (dvs "kontrollerade av mig"). Så med det i åtanke vill jag ha en distinkt linje mellan arbetsyta och social samvaro. Interaktion snarare än Integration ;)


Briefen jag skrev till den som hjälper mig (gammal kompis - annars hade det kunnat tolkas fel):
"Ett socialt kök men med klara gränsdragningar!
Inne i köket (jag)
-Inne i köket lagar man mat!
-Köket är i första hand tänkt för 1-2 arbetande personer
-Sannolikt nåt i stil med en ”Kock” och eventuellt en ”hjälpreda” men inget "knytkalaskök"

På utsidan köksön/bardisken (Gäst)
-Här dricker man vin, socialiserar och pratar med de som lagar mat.
- Gästen kan kanske få skära en skiva lime vid bardisken.
-Gästen kan gärna nå kylen utan att störa de som jobbar i köket och möjligen nå vattenkran om möjligt men ska helst inte vara inom köksområdet


Visa bifogad bild 23100
Ok :). Vad är det bakom barstolarna? Öppen yta till matplats? Vägg?
 
Trådskapare
matage

matage

Medlem
Ok :). Vad är det bakom barstolarna? Öppen yta till matplats? Vägg?
Öppen yta på 5m typ med öppen spis på samma vägg som kyl/frys och sittgrupp framför.
Ca 2,5m utanför bild nedanför bardisken öppnar det upp mot matrum åt vänster.
Strax utanför bild nedanför kyl/frys är en öppen entre till hallen mot höger i bild.
 

Jos

Medlem
Jag tycker bardisk eller köksö mot vardagsrum är klockrent för att kunna umgås med vänner/gäster när man lagar mat. Ska rita ett nytt kök nu och det ser ut som det blir omöjligt att få till vilket är tråkigt. Vet inte om jag klarar av att ha ett kök i eget rum där inte gäster kan vara samtidigt, vetetusan hur jag löser det... Vi har köksö i dag som fungerar som bardisk för gäster som alltid används när man har folk hemma. Ska se om jag kan lägga ut vårat utrymme för kök också så kanske man kan få lite kloka ideer här :)
 

Kolsyra

Kolsyra
Vad är det för fläktar du kör med? Ska du köra 2 st? Letar själv bättre fläkt men svårt att hitta som suger mer än 900 kub/m. Så det är kanske billigare att köra med 2 st? Riktigt tråkigt när det luktar stekos i hela huset när man försöker få till en bra maillard.
 

Per Stade

Lege artis
När jag var nygift i förra århundradet hjälpte jag till att bygga om mina svärföräldrars kök.
De hade också en bardisk i köket där vi faktiskt ofta satt när min svärmor lagade mat.
På Gösta Westerberg köpte jag tre barstolar, mer fick inte plats, som var en kopia av dessa med flätad rottingsits. Enligt min enkla smak har jag aldrig sett snyggare.

upload_2021-4-28_18-54-9.jpeg
 
Trådskapare
matage

matage

Medlem
Vad är det för fläktar du kör med? Ska du köra 2 st? Letar själv bättre fläkt men svårt att hitta som suger mer än 900 kub/m. Så det är kanske billigare att köra med 2 st? Riktigt tråkigt när det luktar stekos i hela huset när man försöker få till en bra maillard.
Ikea-appen hade inga 120-breda fläktar så jag la in dubbla 60 för att illustrera. Jag har just nu kollat på Ilve Panoramagic 120 eller AGQ120 som har mellan 860-1000 kubik i timmen.
 

Kolsyra

Kolsyra
Har 850 nu. Luktar helvete ändå. Men man kanske inte bara kan gå på det. Finns ju fläktar för 3-4000kr med 800. Ska man lägga 20.000 vill man ju ha 3000:cool:
 
Toppen