Fick tyvärr lämna som förste man (sitter på tåget hem nu) men tackar för en mycket trevlig kväll med en riktigt bra föreläsare. Lämnar @gewurztraminer och
@Kostjan att fortsätta njuta av aftonen. Passar på att använda tågtiden till att kasta in mina noter (hoppar över poäng, vill kunna sitta längre med ett vin separat för att kunna vara rättvis i min bedömning):
Flight 1 (Village):
Dugat-Py Gevrey-Chambertin "Coeur de Roy" 2008
Doftar röda bär, gummi, stall, lerig mineralitet med krutrökighet, kryddigt.
Smakmässigt relativt kraftigt med ganska mycket strävhet kvar.
Bästa Village.
Joseph Roty Gevrey-Chambertin Clos Prieur Bas 2008
Doftar ljusare bär, parfymerat, viol, lakrits och kolaremmar.
Definitivt lättare och elegantare med mer florala drag.
Claude Dugat Gevrey-Chambertin 1993
Doftar körsbär, katrinplommon, mineraliteten är dyig av grålera med mycket multna toner.
I munnen silkeslent och mjukt. Väldigt moget.
Bra och intressant men har nog sett bättre dagar.
Flight 2 (1er Cru):
Fourrier Gevrey-Chambertin 1er Cru Cherbaudes 2009
Doftar röda bär, lakrits, viol, kryddigt och målarlåda.
I munnen märker man av årgångens varmare frukt men det är också en mer sluten karaktär än 08
rna.
Sylvie Esmonin Gevrey-Chambertin 1er Cru Clos St Jacques 2008
Doftar röda bär, lösninsmedelston, gummi/bränd plast - tänk bränt kretskort (på ett bra sätt, udda nog), rökigt, nötigt, kryddigt.
I munnen väldig tillgängligt med mycket kryddiga sekundära aromer.
Bäst i flight 2.
Denis Mortet Gevrey-Chambertin 1er Cru Lavaux St Jacques 2007
Lite svagare doft med inslag av ljusa bär, aprikos, jordgubbe, diskret kryddigt, stenig och rökig mineralitet, kola, målarlåda och lite smått störande alkoholstick.
I munnen lite anonymt. Det vin som är mest "vitvinslikt".
Flight 3 (Grand Cru):
Damoy Clos de Beze Grand Cru La Cabane 2008
I doften mörkare fetare frukt, peppar, fatkrydda, rökigt, viol, lakrits.
Smakmässigt ganska mörkfruktigt men ändå friskt med fin koncentration och syra.
Denis Bachelet Charmes-Chambertin Grand Cru 2004
Doftar ganska ljus frukt med en del röda vinbär, multen vegetation, inlagd gurka, grön paprika, senapskryddigt, lätt rökigt.
I munnen lätt och elegant med bra koncentration. En hel del gröna toner som både är intressanta och störande (hatkärlek)
Armand Rosseau Ruchottes-Chambertin 1998
Doftar söt ljus frukt, multna löv, diskret kryddighet, viol, lite förkolnad ved.
Smakmässigt mjukt och elegant. Begynnande mognad men känns yngre än vad det är.
Bäst i flight 3.
Bonusvin till den excellenta maten (älgfilé, -korv och något -långkok med friterad jordärtskocka, kål och trattkantareller):
Domaine d'Andezon Sinargues, Côte du Rhône 2013
Doftar mörk frukt - blåbär och körsbär, enträ, peppar och örter.
I munnen fylligt och rikt med kryddiga toner.
Riktigt bra till maten (och mycket bra för sitt pris). Gissar Grenache och lite Syrah innan vinet avslöjas - visar sig vara 90% Syrah och 10% Grenache, så tvärtom.