Larseman
Medlem
Provning CAV0066
Caviste expanderar i Italien. Martin har lyckats få en allokering från en mindre känd del av Piemonte, det som ofta går under beteckningen Alto Piemonte, alltså höga Piemonte. Här regerar fortfarande Nebbiolo, eller Spanna som den kallas lokalt, men alltid uppblandad med andra lokala druvor som Vespolina och Croatina.
Producenten som gäller i CAV0066 heter Colombera & Garella och producerar vin i de tre små DOC-områdena Coste della Sesia, Lessona och Bramaterra, strax väster om de något mer kända Ghemme och Gattinara. Mer information om producenten (och vinerna) finns att läsa på caviste.se vid släppet i morgon torsdag kl 14.
Första intrycket av vinerna är att dom är väldigt slanka och svala för att vara huvudsakligen Nebbiolo. Alla viner ligger på mellan 12 och 12,5% alkohol vilket är ca 2%-enheter lägre än Nebbiolo i Langhe.
Vinerna är eleganta och välgjorda, med mycket Nebbiolo-karaktär i doft och struktur. Liknar nog mer Barbaresco än Barolo om man ska dra några liknelser med de mer kända släktingarna. Frukten är röd och syrlig och ibland nästan lite söt.
Lådan består av
2 st 2014 Colombera & Garella Coste della Sesia
70% Nebbiolo, 15% Vespolina, 15% Croatina. Varm och kryddig doft av skogshallon och viol. Slank och sval med fina tydliga tanniner, hög syra och möjligen en liten störande beska i slute, men det är en marginell kritik.
2014 var ett knepigt år och vinet saknar kanske lite frukt, men det är ändå saftigt och lättklunkat. Ett perfekt pizza-vin enligt Martin.
2 st 2013 Colombera & Garella Coste della Sesia
Samma druvsammansättning. Tack vare det bättre vädret under 2013 så har den en djupare doft, mer parfymerad, mer frukt och bättre struktur. Om 2014 ska drickas i närtid så kan nog 2013 klara några år i källaren.
1 st 2013 Colombera & Garella Lessona
95% Nebbiolo, 5% Vespolina. Elegant doft med hallon och klarbär. Anar lite undervegetation trots vinets ungdom. Rejält stram med torra sköna tanniner. Kryddig, nästan pepprig, men ändå slank och med mycket bra längd.
1 st 2013 Colombera & Garella Bramaterra
80% Nebbiolo, 10% Vespolina, 10% Croatina. Mer robust och kanske något mindre elegant än Lessona, men med mycket fin frukt (trädgårdshallon) och kryddighet (sandelträ). Stram, med snygga inbäddade tanniner, smak av lingon och skogshallon och även här bra längd. Både Lessona och Bramaterra torde klara ett antal år i källaren, men är mycket drickvänliga redan nu.
Att de två ”bättre” vinerna enbart ingår med en flaska av vardera, beror på den mycket begränsade produktionen i området. Dessa tre DOC tillsammans uppgår endast till ca 60ha vingårdsareal.
Priset för lådan är 890kr vilket måste betraktas som synnerligen pr….rt
Gillar man Nebbiolo så är det ett självklart köp!
Caviste expanderar i Italien. Martin har lyckats få en allokering från en mindre känd del av Piemonte, det som ofta går under beteckningen Alto Piemonte, alltså höga Piemonte. Här regerar fortfarande Nebbiolo, eller Spanna som den kallas lokalt, men alltid uppblandad med andra lokala druvor som Vespolina och Croatina.
Producenten som gäller i CAV0066 heter Colombera & Garella och producerar vin i de tre små DOC-områdena Coste della Sesia, Lessona och Bramaterra, strax väster om de något mer kända Ghemme och Gattinara. Mer information om producenten (och vinerna) finns att läsa på caviste.se vid släppet i morgon torsdag kl 14.
Första intrycket av vinerna är att dom är väldigt slanka och svala för att vara huvudsakligen Nebbiolo. Alla viner ligger på mellan 12 och 12,5% alkohol vilket är ca 2%-enheter lägre än Nebbiolo i Langhe.
Vinerna är eleganta och välgjorda, med mycket Nebbiolo-karaktär i doft och struktur. Liknar nog mer Barbaresco än Barolo om man ska dra några liknelser med de mer kända släktingarna. Frukten är röd och syrlig och ibland nästan lite söt.
Lådan består av
2 st 2014 Colombera & Garella Coste della Sesia
70% Nebbiolo, 15% Vespolina, 15% Croatina. Varm och kryddig doft av skogshallon och viol. Slank och sval med fina tydliga tanniner, hög syra och möjligen en liten störande beska i slute, men det är en marginell kritik.
2014 var ett knepigt år och vinet saknar kanske lite frukt, men det är ändå saftigt och lättklunkat. Ett perfekt pizza-vin enligt Martin.
2 st 2013 Colombera & Garella Coste della Sesia
Samma druvsammansättning. Tack vare det bättre vädret under 2013 så har den en djupare doft, mer parfymerad, mer frukt och bättre struktur. Om 2014 ska drickas i närtid så kan nog 2013 klara några år i källaren.
1 st 2013 Colombera & Garella Lessona
95% Nebbiolo, 5% Vespolina. Elegant doft med hallon och klarbär. Anar lite undervegetation trots vinets ungdom. Rejält stram med torra sköna tanniner. Kryddig, nästan pepprig, men ändå slank och med mycket bra längd.
1 st 2013 Colombera & Garella Bramaterra
80% Nebbiolo, 10% Vespolina, 10% Croatina. Mer robust och kanske något mindre elegant än Lessona, men med mycket fin frukt (trädgårdshallon) och kryddighet (sandelträ). Stram, med snygga inbäddade tanniner, smak av lingon och skogshallon och även här bra längd. Både Lessona och Bramaterra torde klara ett antal år i källaren, men är mycket drickvänliga redan nu.
Att de två ”bättre” vinerna enbart ingår med en flaska av vardera, beror på den mycket begränsade produktionen i området. Dessa tre DOC tillsammans uppgår endast till ca 60ha vingårdsareal.
Priset för lådan är 890kr vilket måste betraktas som synnerligen pr….rt
Gillar man Nebbiolo så är det ett självklart köp!
Last edited: