Resonemanget är för mig historiskt och tvådelat.
För det första utgår det från det romantiska idealet av det naturliga som rent, bra och skönt/vackert. Skapat utan inverkan av människan, antingen av naturen själv eller av Gud. Exempelvis Kants estetik eller Rousseaus ädla vilde. Nu finns det exempel på motsatsen. Arsenik är giftigt, naturalistiska felslutet (exempelvis att naturviner är bättre för att de är naturliga) och djuphavsfiskar är knappast vackra...
För det andra är det kritiken mot industrialiseringen och människans alienering. Kapitalismen driver fram undermåliga "onaturliga" produkter. För livsmedelsindustrin innebär det exempelvis processad mat med en massa billiga tillsatser och färre dyrare råvaror. Vissa tillsatser som färgämnen är ofarliga medan andra tillsatser som härdade fetter är sämre för hälsan. WHO har ett rekommenderat dagligt intag av svavel som går att överstiga med en halvflaska (150 mg svavel/liter) vin per dag. Astmatiker kan få problem vid väldigt små mängder. Problemet är att det enda innehåll som står på en vinflaska är "innehåller svavel" så väldigt många kommer ge svavlet skulden.
Ordet tillsatser har därför en negativ klang även om socker och grädde är ganska gott när man gör en sås. Vinindustrin har också lyckats få ett undantag i kravet på innehållsförteckning vilket säkert kan spä på misstankarna om fusk eller "onaturliga" viner (tänk på boken "Chateau vadå").
Det naturliga (druvorna) ska därför förstås som något positivt och tillsatser (svavel, socker, industrijäst m.m.) som något negativt i vin. Fast även om man inte tillsätter svavel kommer vinet ha en mindre mängd svavel efter jäsningen.
Intressant är även vad det romantiska idealet gör för synen på själva handpåläggningen, dvs vinmakningen. Jag får känslan att även vinmakningen kan ses som suspekt eftersom det medför mänsklig påverkan som förvanskar/förstör druvans sanna själ (terroir).
Själv vill jag både ha tillsatser och professionell handpåläggning i såväl mat som vin.
Svaveldioxid tillsätts oftast vi flera tillfällen (pressning, jäsning och buteljering) och skyddar mot oxidation men även mot mikrober. Alltså finns det risk med att inte tillsätta svavel även om vinet ligger i vinmakarens källa. Jamie Goode skriver även att osvavlade viner inte tål temperaturer över 14 grader. Stämmer det medför det såklart en del logistiska problem.
Botrytiserade viner skulle man inte ens kunna göra utan svavel oavsett hur hårt man än väljer duvor och hur rent vineri man har.