Huvudskälet är att ge ett exklusivare intryck. Finns inga plonkviner i papper vad jag vet. Förutom att skydda mot UV-ljus som nämnts skyddar det även etiketterna från skavanker. För riktigt dyra viner kan en skadad etikett dra ner värdet betydligt...Random fråga men silkespappret som kommer kring en del flaskor.
Är det mest en gimmick eller fyller det en faktisk funktion?
Själv tycker jag pappret är lika irriterande som presentlådorna. Tror de flesta hamnar där efter några års vinsamlande.
Fråga: Hur kommer det sig att rosé champagne genomgående är dyrare än vit champagne?
Liknande svar som ovan. Det är mer sällsynt och anses därför exklusivare. Alltså kostar det mer. Historiskt har roséchampagne varit en liten nischprodukt men idag har nästan alla vinmakare, inklusive de i kåt dö blang (även om resultatet inte alltid är det bästa) roséviner i portföljen.
Visst är det lite mer produktionskostnader eftersom man vanligtvis behöver göra eller köpa rödvin (saignée borde väl därmed inte vara dyrare). Fast det kan inte förklara hela prisskillnaden på 30-100 %.
Finns även en del undantag som Roederer Rosé (köp!). Undantaget gäller tyvärr inte Cristal Rosé som istället har ett ohemult påslag.