Jag har under många år gillat viner från södra Rhône, främst från CdP men även Gigondas etc. Det har under åren visat sig att jag har noterat att jag mer eller mindre antingen gillar vinet i fråga eller så gör jag inte det. Då man kan tillverka CdP på i stort sett vilket sätt du önskar (fat, ståltank, 8-24 månaders lagring, olika druvsorter m.m.) så har det varit svårt att avgöra vad jag egentligen gillat mest. Så en gång för alla har jag sammanställt en större del av de CdP jag druckit/provat genom åren med vilka druvor som användes, har de avstjälkats, hur länge har vinet lagrats innan buteljering och har fat använts? Jag har inte gått djupare in på om det är nya fat, små fat, etc, det får bli en senare analys om så krävs.
Det jag kommit fram till är följande:
- Pégau
- Pierre Usseglio
- Guigal
- Les Cailloux (Brunel)
- Jerome Gradassi
- André Mathieu
Det jag kommit fram till är följande:
- Avstjälkning är inte att föredra
- Lagringstid bör vara minst 18 månader (om det inte är 100% grenache, då kan det vara något kortare)
- Grenache ska uppta minst 80%
- Fat är att föredra
- Pégau
- Pierre Usseglio
- Guigal
- Les Cailloux (Brunel)
- Jerome Gradassi
- André Mathieu