This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
Jag har inte provat deras vita. Är det lika särpräglat som deras röda?
Alla vita Rhone-viner är väl lite särpräglade.Jag har inte provat deras vita. Är det lika särpräglat som deras röda?
Absolut inte. Jämför inte vit C9P med vit Hermitage.Alla vita Rhone-viner är väl lite särpräglade.
Alla vita Rhone-viner är väl lite särpräglade.
Har du lust att reda ut skillnaderna lite i smak? (Man kan ju göra vit C9P på 100% Roussanne eller 100% Marsanne om man så vill, så det handlar väl mycket om traditionen att så gör man inte - och C9P-blender tenderar att vara nåt annat).Absolut inte. Jämför inte vit C9P med vit Hermitage.
Marsanne? Det kan man väl inte?Har du lust att reda ut skillnaderna lite i smak? (Man kan ju göra vit C9P på 100% Roussanne eller 100% Marsanne om man så vill, så det handlar väl mycket om traditionen att så gör man inte - och C9P-blender tenderar att vara nåt annat).
Du har rätt. Roussanne stämmer dock.Marsanne? Det kan man väl inte?
Bra sammanfattning!Pontus har rätt! Marsanne är den vanligaste druvan i norra Rhone, men inte i södra!
I en vit CdP så är en ganska vanlig blandning Grenache Blanc + Clairette + Roussane i ungefär lika delar. Det finns dock en del exklusiva exempel på viner med 100% Rousanne, där Beaucastels dyrgrip Vielles Vignes troligen är det mest kända exemplet. I Beaucastels "vanliga" vita så använder de 80-85% Roussane.
En ganska vanlig synpunkt på de vita nere från södra Rhone, är att de antingen bör drickas unga, eller så låter man de vila länge.
Jag kan till viss del förstå kommentaren från KimHartman om eldighet, oljighet och avsaknad av syra m m, men det finns många lysande undantag. Södra Rhone är väldigt varmt och knappast ett område där man kan uppnå den högsta syran, men vinerna är i sina bästa stunder förvånansvärt fräscha, och de utvecklas mycket bra vid lagring.
Personligen har jag nog oftare problem med Marsannevinerna från Norra Rhone där man ofta överdoserar eken, vilket tillsammans med druvans fetma och den relativt låga syran kan ge direkt klumpiga viner. Men jag vet, det finns lysande undantag även där!
Kan tillägga att den är mycket god efter 9 år också! Drack en 2010a nyligen och noten lyder:Kan tillägga när det gäller södra Rhone att en bra tumregel för de vita är en så stor del Roussanne som möjligt. Ett exempel på ett lysande vitt är Chateau Sixtine Blanc (100% Rousanne, intas inom 3 år).
Kul! Just 2010 var sjukt god som ung. Lyckades inte spara någon flaska av den just årgången. 2011 hade dött digerdöden när jag intog den 2017, men det var ju svagare en årgång och troligen mitt i icke-drickfönstret.Kan tillägga att den är mycket god efter 9 år också! Drack en 2010a nyligen och noten lyder:
2010 Château Sixtine / Cuvée du Vatican, blanc
Linoleum, målarlåda (blåser bort), litchi, kokosboll, pepparkaka, smör, körsbärskärnor. En hel del tropisk frukt över och runt de övriga doftassociationerna. Mycket av samma i smaken, men inte lika komplext som i nosen. Torrt, upplever en viss sälta (intressant!). Bra syra som balanserar upp frukten. 91p.
Trodde att det var lite längre söderut, typ vita från Leon Barral eller Tempier. Väldigt lite erfarenhet av vit Rhône av bättre snitt, och blev helt klart såld på den här flaskan. Supergott! Ska köpa och testa lite unga varianter också.