SV: Stora gristråden!
För ett par år sedan gav jag mig fasen på att köpa en riktig närproducerad
skinka till jul. Så jag satte mig i bilen och åkte till
Västerfärnebo Handelsbod
långt ute på vischan. Men det visade sig att skinkan i själva verket var
levererad av
Åsby Kött & Vilthandel utanför Hallstahammar.
Och de hade i sin tur fått den från
Stäholms säteri utanför Köping.
Så nog hade skinkan åkt runt en del, men får väl ändå anses vara närproducerad.
Nåväl skinkan kokade jag i vin, som jag alltid gör och griljerade med salvia enligt
ett gammalt recept från Carl Butler.
Fantastiskt god skinka.
Så förra året beställde jag en likadan från Åsby. Men den här gången ville jag ha
en skinka som var rimmad på traditionellt sätt och inte injicerad med saltlösning, så
som alla gör nuförtiden för att rationalisera produktionen.
Katastrof!
Trots att jag kokade den på samma sätt som alltid blev den torr och smaklös.
Vet inte vad det var för fel.
Som tur var hade jag också beställt rimmat kalkonbröst från
Hagby Gård och fågelfarm.
Rimmat kalkonbröst kokar jag i vin på samma sätt som skinkan. Blir fantastiskt gott.
Den kalkon från Ingelsta, som finns i livsmedelsbutikerna, kan inte jämföra sig
med kalkonen från Hagby gård.
Vi har haft närproducerad kalkon på julbordet sedan många år och kompletterar
den med sylta, köttbullar, prinskorv och andra charkuterier på kalkon och kyckling.
Det enda jag saknar är en riktigt god julkorv till doppat.
Får väl börja göra den själv. Det har ju blivit lika inne att göra korv som att baka
surdegsbröd.
Är man nörd (som aldrig skulle klara ett blindtest) så är man.