Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Stora vad ska jag köpa-tråden

Magikern

Medlem
Hmmm... det beror ju lite på hur mycket över 400 kr du (eller din fru) vill gå. :) Jag kan försöka ge mig på de vita bourgognerna eftersom jag sitter och väntar på ett kok som tar lite tid, men stannar under 1000 kr.

När det gäller Bourgogne tycker jag man ska gå på årgångar, förutom på producent. På den vita sidan är det glesare mellan de svagare årgångarna än på den röda sidan, så både 2016 och 2017 som dominerar just nu är bra val. Men något år extra i källaren skadar inte dessa årgångar. 2015 är lite varmare och ger därmed kraftigare, så det är en smaksak om man gillar det bland de vita (däremot är de röda 2015 fenomenala). 2018 förmodligen liknande. Hittar man någon vit 2014 från en vettig producent ska man slå till, för det var en toppårgång på den vita sidan. I nuläget finns dock nästan bara chabliser kvar på SB. Mina tips nedan gäller bara producenter jag är någorlunda bekant med, så det kan finnas fynd jag missar.

Låt oss börja med chablis, eftersom man säkert gillar chablis om man gillar champagne:

Jag tänkte faktiskt börja med en 2014 som ligger lite under ditt startpris: Chablis PC Fourchaumes VV 2014 från Domaine d'Henri, 379 kr i BS: https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/chablis-premier-cru-7496601 - Det är Laroche-familjens nya högklassiga domän (inledningsvis dock utan grand cru-vingårdar) efter att de sålt av negociantrörelsen, och de gör diskret ekade och relativt kraftiga chabliser. Vinet kostade € 35 på plats hos producenten år 2017 så priset är bra (och det hade säkert kunnat kosta över 400 kr...).

Jag fortsätter med ett annat chablistips under 400 kr: Chablis PC Montée de Tonnerre 2018 från Louis Michel, 349 kr i massor av butiker: https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/chablis-premier-cru-9613801 - ett vin vars distribution fått en chablisfantast jag känner att skaka på huvudet. I Frankrike är Louis Michel tydligen ibland svår att få tag på och här har gigantiska mängder av en av de bästa premier cruerna (granne med Grand cru-kullen) pumpats ut i Sverige till ett OK pris. Producentstilen är helt oekad även på grand cru- och premier cru-nivå och därmed hård som ung och rätt lagringskrävande. 2018 har väl mildrat detta en smula, men vinet är långt från färdigt än (provade härom veckan). Således ett lagringsprojekt. (På tal om lagring är chablis mindre drabbat av premox, förtida oxidation, än övriga vita bourgogner, så det är inte lika mycket "rysk roulette" över att lagra dessa, som att lagra övriga bortom den tidpunkt då SB garanterat accepterar returer av defekta flaskor...)

Ett annat bulkinköp som SB gjorde var Chablis GC Bougros 2008 från J-M Brocard på magnum, finns kvar för 949 kr här och var: https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/chablis-grand-cru-bougros-9608006 Brocard är kanske mer en OK producent än topproducent, men 2008 var en toppårgång, vinet är bra (provade det förra året) och magnum är alltid kul, även utan bubblor.

Vill man gå upp närmare toppen i Chablis finns det två grand cru Les Clos 2017 som finns kvar i enstaka flaskor. Dels Pinson Les Clos 2017 för 539 kr: https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/chablis-grand-cru-les-clos-9504701 , vilket får räknas klart rimligt i sammanhanget och ett bra köp från en bra producent som använder lite ek. Dels enstaka flaskor av Fèvre Les Clos 2017 kvar för 950 kr: https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/chablis-grand-cru-les-clos-9539301 Den har tyvärr blivit dyrare de senaste åren, men det kan nog bero på att grand cruerna från de två producenterna som räknas som den absoluta toppen (Raveneau och Dauvissat) har gasat upp i pris till små absurda nivåer. Les Clos är dock den bästa grand crun och Fèvre är i mitt tycke en av de bästa producenterna som faktiskt går att få tag på, och gör viner i relativt kraftig stil med ekfatsinslag (dock sedan länge med bra balans i eken). Kanske ett plus för dig att de ägs av Henriot? ;)

Sedan går vi över till vita viner från "hjärtlandet" i Côte de Beaune i det tresiffriga intervallet:

Även här börjar jag alldeles under 400 kr. Om du vågar ge en mindre prestigefylld appellation en chans skulle jag rekommendera Hubert Lamy Saint-Aubin La Princée 2017 för 389 kr, https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/saint-aubin-la-princee-7043601 (antar att kollikrav 3 fl inte är ett problem på den prisnivån) - Hubert Lamys viner brukar alltid vara bra och drar väl åt en kraftig men ändå balanserad stil för respektive appellation, och Saint-Aubin brukar räknas som "prisvärda" (förlåt...) jämfört med grannbyarna. Synd att storasystervinet för 599 kr (https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/saint-aubin-premier-cru-en-remilly-7661001) är tillfälligt slut, annars hade det varit en rekommendation som passat ännu bättre in på den nivå du tänkt dig.

Nästa steg upp i pris är Louis Jadot Meursault Narvaux 2017 för 499 kr, https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/meursault-narvaux-9256701 En by-meursault (ej premier cru) från ett specifikt vingårdsläge, Les Narvaux, som ligger rakt ovanför några av de mest kända premier cruerna. Därför har Les Narvaux lite av ett ryktet om sig att man ska köpa dem så snart man ser dem, för de brukar alltid vara bättre än vanlig Meursault men aldrig så dyra som de enklaste premier cruerna från samma producent. Jadot brukar alltid göra bra viner.

Vill man gå upp till en lite dyrare producent, med klart bra rykte för sina vita, och samma vingård finns några ströflaskor av Olivier Leflaive Narvaux 2016 för 749 kr, https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/meursault-narvaux-leflaive-9204101 Ett år till i ålder skadar inte och även 2016 är riktigt bra för de vita.

Marc Morey är en producent som jag alltid tycker har varit bra när jag provat. Just nu finns det två Chassagne-Montrachet premier cru 2017 att välja på (byvinet 2017 är slutsålt, 2 fl i saldo i riket). Virondot för 675 kr, https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/chassagne-montrachet-premier-cru-9211401 och Les Vergers för 655 kr, https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/chassagne-montrachet-premier-cru-9219601 Virondot verkar ha lite bättre rykte från den här producenten, men det är nog lite hugget som stucket vilket du köper. Av de två grannbyarna Chassagne och Puligny förmodas Chassagne vara mer fruktig (och frukten är ofta citrus) medan Puligny ska vara mer mineralbetonad. Jag tycker dock att proucentstil och årgång gör mer skillnad än vilken av dessa två byar som premier cru-viner kommer från.

Vincent Girardin Puligny-Montrachet (Vieilles Vignes) 2016 för 549 kr, https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/puligny-montrachet-560701 , kommer från en producent som brukar vara rätt pålitlig och en årgång som alltså är riktigt bra för vitt.

Louis Jadot Puligny-Montrachet Premier Cru (Les Referts) 2017 för 729 kr https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/puligny-montrachet-premier-cru-9566701 verkar ha fått bra omdömen, så detta blir mitt 1er cru-tips från Jadot. (Det finns andra Jadot 1er cru också, ingen behöver undvikas.)

Om man orkar beställa hem dem från annan butik, finns det enstaka ströflaskor kvar av François Carillon Chassagne-Montrachet Premier Cru Clos St Jean 2017 för 679 kr, https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/chassagne-montrachet-1er-cru-9558901 , och François Carillon Puligny-Montrachet Premier Cru Les Folatières 2017 för 869 kr, https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/puligny-montrachet-1er-cru-9260101 - producenten kör med en kraftig stil så det är vad som kan motivera beställningsbesväret och de extra pengarna.

Som Meursault premier cru-tips väljer jag Bouchard Père et Fils Meursault Premier Cru Les Perrières 2017 för 819 kr, https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/meursault-perrieres-premier-cru-domaine-9563401. Normalt sett får man de kraftigaste premier cruerna i den byn, eftersom de bästa vingårdarna där "bara" är klassade premier cru. Även Bouchard P&F ägs av Henriot, för övrigt.

Tack för den beskrivningen. ;)

Jag funderar på att slå till på något av vinerna själv. Vilket vin skulle du vilja säga (gissa kanske) är mest komplext i dagsläget (hög syra är viktigt) av de uppräknade?
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Tack för den beskrivningen. ;)

Jag funderar på att slå till på något av vinerna själv. Vilket vin skulle du vilja säga (gissa kanske) är mest komplext i dagsläget (hög syra är viktigt) av de uppräknade?
Tja, jag hittade ju bara 2016 och 2017 från Côte de Beaune när jag gick på bekanta producenter, så det blir chabliserna av tidigare årgångar. Har egentligen bara föreslagit årgångar med bra syra (med undantag av 2018, som dock kompenseras av producentstil). Förmodligen 2008:an på magnum följd av 2014.

Om du prioriterar "dricka nu"-profil med hög syra borde du också kunna snegla på:
Chablis GC 2004 från La Chablisienne - https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/chablis-grand-cru-les-preuses-9921801
Chablis GC 2010 från Laroche - https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/chablis-7354101
Det är bara det att jag inte kände mig lika entusiastisk till att rekommendera dessa producenter. Priset är dock bra för åldern i båda dessa fall.

Den här Meursault 2014 ser intressant ut vad gäller årgång och pris, men jag vet inget om producenten och hittade inga vettiga omdömen:
https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/meursault-les-hauts-bois-7590901
 
Har någon tips på röda viner jag borde önska mig i samma prisklass? I första hand från Bordeaux, Piemonte och Toscana.

Här är några viner röda som vita som jag gärna skulle sätta på min egen önskelista, har inte helt hållit mig till instruktionerna:

Bordeaux-druvor:
https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/domaine-de-chevalier-9230101 (brukar behöva sina år i källaren men alla årgångar jag provat med litet ålder har varit finfina. 2016 bra år för elegant Bordeaux)
https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/spottswoode-lyndenhurst-7584601 (Spottswoodes andravin som jag tycker dricker perfekt med 8-10 års lagring, kanske litet mer generös än förstavinet men det är ändå väldigt elegant för att vara Napa)
https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/paleo-7373201 (riktigt fint balanserad men också hedonistisk cab franc)
https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/outre-terre-9532801 (cab franc från Loire av Thierry Germain)

Angående vita viner har du ju fått fina råd av @vintomas redan! Kanske något tillägg där - Jag tycker som Tomas skriver att det är stor skillnad mellan Hubert Lamys En Remilly och La Princée där jag i praktiken tycker att du får oerhört mycket för pengen vad gäller det dyrare vinet medan att det billigare är litet överprissatt (där skulle jag i stället gå på något av @vintomas chablis-tips). Sedan vill jag lägga till ett vin som importeras av Pompette:
https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/meursault-premier-cru-9634801 (drack ett litet enklare puligny-vin från samma producent som golvade mig så detta har jag köpt för att prova om några år)

Skickar med några pinot-rekommendationer också... (har inte provat själv aktuella årgångar annat än Rhys Alpine och Seven Springs La Source):
https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/jean-marie-fourrier-7356701 (för att det är Vosne och Fourrier)
https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/volnay-taillepieds-9543401 (Vingård som redan Thomas Jefferson tyckte det var värt att skriva hem om, och med en av de bättre producenterna vid rodret: innan man har druckit en mogen Taillepieds kan man egentligen inte uttala sig om vad Volnay är och inte är - detta är mark som kan ge bland de mest strukturerade och samtidigt intensiva pinoterna)
https://www.systembolaget.se/dryck/...eorges-premier-cru-clos-de-la-marecha-9266201 (Freddy Mugnier återtog monopolet efter en lång period då marken varit i familjen Faiveleys besittning, ger mycket strukturerad och mörkfruktig pinot, jag gillar med grillat kött och kanske några år på nacken)
https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/chambolle-musigny-9044901 (jag vet, bara ett byvin, och för 750 kr, men inte vilken by som helst och ett 2016)
https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/mimis-mind-pinot-noir-9910901 (riktigt bra spännande nytt Oregon-projekt från en av USAs mer rutinerade vinproducenter)
https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/rhys-alpine-vineyard-7648901 (riktigt bra lagringsobjekt. Har en flaska själv undanstoppad)
https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/littorai-7622201 (det finns tre olika vingårdspinoter från Ted Lemon just nu i BS. Det är USAs bäste pinot-producent, om man måste välja en enda. Och hans vingårdsviner är ett bra steg upp i kvalitet jämfört med Les Larmes.)
https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/seven-springs-7233401 (fantastisk vingårdsmark i Eola och riktigt bra pinot)
 

LeChat

Medlem
Jag fyller 50 i februari
Då är vi två! :)
Har någon tips på röda viner jag borde önska mig i samma prisklass? I första hand från Bordeaux, Piemonte och Toscana.
Jag skulle satsat på bordeaux 2016 för att lagra. Finns en hel del kvar på SB såg jag t.ex phelan segur och lagrange brukar bli bra.

En annan favorit är brunello. Tyvärr har SB mest från 2014 nu, vilket är en sämre årgång och endast några få intressanta från 2012 och 2013 som dessutom kostar över tusenlappen.

I 2013 är syrorna ofta framträdande hos dessa nu i sin ungdom, men det kan ju passa en champagnekille.;)
2012 är en kraftigare och fylligare årgång som är riktigt god den med.

Båda årgångarna är lagringsdugliga, och lagra det bör du nog göra med ett gäng flaskor, men brunello kan även njutas redan ett par år efter att de släppts på marknaden tycker jag.
 
Glöm för guds skull inte hans Chardonnayer… (som komplement till @vintomas post). Fullständigt lysande!
Hear, hear! Om man prövar olika finproducenter i Cali som gör chardonnay på frukt från Charles Heintz vingård så förstår man hans överlägsna begåvning även vad gäller Chardonnayer. (älskar Mays Canyon och Thieriot också såklart)
 

Magikern

Medlem
https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/volnay-taillepieds-9543401 (Vingård som redan Thomas Jefferson tyckte det var värt att skriva hem om, och med en av de bättre producenterna vid rodret: innan man har druckit en mogen Taillepieds kan man egentligen inte uttala sig om vad Volnay är och inte är - detta är mark som kan ge bland de mest strukturerade och samtidigt intensiva pinoterna)

https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/littorai-7622201 (det finns tre olika vingårdspinoter från Ted Lemon just nu i BS. Det är USAs bäste pinot-producent, om man måste välja en enda. Och hans vingårdsviner är ett bra steg upp i kvalitet jämfört med Les Larmes.)

Är inte dessa slut? Jag har själv funderat på att köpa :)
 

Magikern

Medlem
det fanns tre i webb-lagret alldeles nyss. Nu två.

Jag ser men jag antar att man måste vara tålmodig. 8 år till lär behövas gissar jag?

Jag har inte hört så jättemycket lovord om Littorai men jag antar att vinet är värt att dricka redan nu?
Marcassin och Calera har jag hört skall vara bäst däremot.

Missade Calera Ryan 09 tidigare i år. Sista flaskan blev såld samma dag.
 
När jag läser forumets sommelierer och deras imponerande "tipsbredd" erinrar jag mig ett gammalt mejl från Michel Jamais ang restaurangviner:
"Det jag menar är att sommelierer köper viner ur ett mycket större sortiment (uppskattningsvis cirka sex gånger större än det Systembolaget erbjuder) och därför har möjlighet att välja mycket mer fritt hur deras vinlistor ska se ut..."
 
Jag ser men jag antar att man måste vara tålmodig. 8 år till lär behövas gissar jag?

Jag har inte hört så jättemycket lovord om Littorai men jag antar att vinet är värt att dricka redan nu?
Marcassin och Calera har jag hört skall vara bäst däremot.

Missade Calera Ryan 09 tidigare i år. Sista flaskan blev såld samma dag.

Japp, tror som du att det är bäst dricka vid tio-årsstrecket eller senare. Jag drack en 2006 Taillepieds från Pascal Roblet-Monnot i år och det var absolut fantastiskt men hade säkert kunnat lagras i tio år till utan problem. Så oerhört rustikt att jag nog aldrig hade gissat Volnay om man ska gå på de allmänna omdömena om Volnay. Mer som en riktigt strukturerad, mörkfruktig och litet vild Nuits-Saint-Georges eller Pommard av bästa kvalitet.

Angående Littorai skulle jag verkligen hålla dessa viner långt före Calera. Marcassin har jag bara provat en gång tror jag så kan inte riktigt uttala mig. Ted Lemon blev chefvinmakare på Guy Roulot i Meursault när han var 25 år gammal, inte helt vanligt att unga amerikaner får den typen av jobb bland de finaste producenterna i Bourgogne. Han är dessutom otroligt trevlig och ödmjuk och en lärare och förebild för många av vinproducenterna i Kalifornien som gör mer naturliga viner och fokuserar på pinot noir och chardonnay. Ett av de vingårdsbesök som imponerat mest på mig. Finns många anledningar till att Jon Bonne satte en bild på Ted som omslag på sin bok The New California Wine
 
Den här Meursault 2014 ser intressant ut vad gäller årgång och pris, men jag vet inget om producenten och hittade inga vettiga omdömen:
https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/meursault-les-hauts-bois-7590901

Det är 2015 som landar i kundvagnen, inte 2014. Bara det är ju litet trist eftersom vi pratar vit Bourgogne. Hade heller aldrig hört talas om vare sig producenten eller importören förut. Det är inte alltid alla helt okända producenter/negocianter i Bourgogne övertygar i förhållande till pris... Les Hauts Bois låter som en lieux-dit men är det inte, vilket kan göra den mest tillitsfulle litet misstänksam, givet vilka priser bättre meursault kan inbringa i perifera länder som inte har koll. Det är således med en viss dos oro och försiktighet som jag närmar mig detta vin. På näsan, faktiskt litet återhållsamt men snällt och trevligt; kanske någon grillad hasselnöt i brynt smör över några ugnsstekta äppelklyftor? Mjuk och något vaniljig i munnen, med rätt stor kropp, men faktiskt helt ok syra och en fin klunkbarhet, med en liten kryddig finish som bara märks på ett trevligt sätt. Så slutbetyget är att detta är en god drick nu-chardonnay- om man tål ekfat och liten smörighet. Är det värt priset (419 kr)? Nja. Finns väldigt många lika bra vita viner för under 420 kr. Och bara på SB (inkl BS) skulle jag nog räkna upp minst ett dussin chards som jag hellre skulle köpa, i prisnivå med detta eller billigare.
 
Toppen