Vi besökte den lilla trevliga staden Pesaro i Marche vid Italiens östkust 2018. Precis utanför Pesaro ligger vingården Mancini. Här odlas det Pinot Noir på en klon ditsläpad av Napoleon administrationen i början på 1800-talet. Och visst gör dom en vit PN.
Skrev så här på bloggen
2017 Impero, Blanc de Pinot Noir
Det här alltså ett vitt vin gjort på den blå druvan Pinot Noir. Vi som älskar champagne vet ju att där görs "vit" champagne på blå druvor bl a på Pinot Noir. Mancini har i över 40 år laborerat med att få fram ett stilla vitt vin på Pinot Noir. 1998 släppte dom den första årgången.
Här avstjälkas inte druvorna utan hela klasar pressas ytterst försiktigt allt för att minimera skalkontakten.. Vinet får jäsa på ekfat och mogna i cirka 12 månader på franska 228-liters ekfat (20% nya, 40% två ggr använda och 20% 3 ggr använda.
Färgen är halmgul med några gyllengula stråk.
I doften känner vi röda äpplen, citrus, en hel del örter och kryddor, lite gula stenfrukter och unset blommor.
Smaken känns kraftig med en bra syra. Friskt och matigt på något sätt. De röda äpplena från doften återkommer tillsammans med en hel del röda citrusfrukter. Inslaget av örter och kryddor är påtagligt. De gula stenfrukterna från doften känns nu som persika och nektariner. Ett annorlunda vitt vin. Spännande som bara den. Så klart fick en flaska följa med hem för lite noggrannare undersökning,
Betyg 4-