Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Sydafrikanska viner (allmän diskussionstråd, tips och smaknoter)

Michael.S

Medlem
2012 Boekenhoutskloof Syrah

Visa bifogad bild 3387

Igår var det dags att prova den nya årgången av detta vin, en klassisk producent, dessutom är stålmannens bror vinmakare
Marc Kent

Massor av smörkola vid första mötet, vilket avtar efter ett tag och ersätts av en dov fruktighet som drar åt katrinplommon och möjligen lite torkade björnbär. Mycket funk och klassiska sydafrikanska toner tar plats i framsätet med bränd jord, tjära och härliga havsaromer som förare. Hittar också nougat, rostat kaffe, tobak, kryddpeppar och aningen kräftspad (dill) som kommer och går. Klassiskt på ett bra sätt, men inte överdrivet druvtypiskt.

Rejält stramt och elegant i munnen med riktigt trevlig längd och fräscha syror. Fin eftersmak av blodig biff med brynt smör. Finfin intensitet.

Jag hade högre förväntningar på detta, men de största problemet är nog att det är för ungt i dagsläget. Fattonerna dominerar för mycket och dämpas förhoppningsvis med tiden. Kommer dock inte att bunkra upp och chansa även om det är ett väldigt gott vin av hög kvalitet. Förväntar man sig likheter med norra Rhône så bör man nog undvika detta. Mer Shiraz än Syrah, vilket dock inte är ett problem för mig då jag gillar båda stilarna. 91p

Känns ändå bra att du gav det 91p, Jag köpte 2 flaskor tänkte prova en flaska ganska snart. Sen kan jag låta den andra ligga några år så får vi se då? Läste lite om vinet och det står att de lagras 27månader på 1år gamla fat. Vad används för fat i Sydafrika? Amerikanska? Med tanke på dina noter.

Edit, Gillar skämtet.
 

Mattias Schyberg

Administratör
Känns ändå bra att du gav det 91p, Jag köpte 2 flaskor tänkte prova en flaska ganska snart. Sen kan jag låta den andra ligga några år så får vi se då? Läste lite om vinet och det står att de lagras 27månader på 1år gamla fat. Vad används för fat i Sydafrika? Amerikanska? Med tanke på dina noter.
Vet inte vilka fat man brukar använda hos Boekenhoutskloof, men mycket smörkola har vinet. Kan ju vara kraftig malo också möjligen. Det är utan tvekan ett riktigt bra vin, men jag hade hoppats på att tappa fotfästet och brista ut i sång. Dämpas bara smörkolan så kommer det att bli klart bättre enligt mig.
 

Mattias Schyberg

Administratör
2012 Boekenhoutskloof Syrah

Visa bifogad bild 3387

Igår var det dags att prova den nya årgången av detta vin, en klassisk producent, dessutom är stålmannens bror vinmakare
Marc Kent

Massor av smörkola vid första mötet, vilket avtar efter ett tag och ersätts av en dov fruktighet som drar åt katrinplommon och möjligen lite torkade björnbär. Mycket funk och klassiska sydafrikanska toner tar plats i framsätet med bränd jord, tjära och härliga havsaromer som förare. Hittar också nougat, rostat kaffe, tobak, kryddpeppar och aningen kräftspad (dill) som kommer och går. Klassiskt på ett bra sätt, men inte överdrivet druvtypiskt.

Rejält stramt och elegant i munnen med riktigt trevlig längd och fräscha syror. Fin eftersmak av blodig biff med brynt smör. Finfin intensitet.

Jag hade högre förväntningar på detta, men de största problemet är nog att det är för ungt i dagsläget. Fattonerna dominerar för mycket och dämpas förhoppningsvis med tiden. Kommer dock inte att bunkra upp och chansa även om det är ett väldigt gott vin av hög kvalitet. Förväntar man sig likheter med norra Rhône så bör man nog undvika detta. Mer Shiraz än Syrah, vilket dock inte är ett problem för mig då jag gillar båda stilarna. 91p
Ibland är det också bra att spara lite vin för dag 2. Minst en pinne bättre idag och smörkolan är i princip bortblåst. Fortfarande mer Australien än norra Rhône. Klart rödare och friskare frukt också. Det här kommer garanterat växa till sig med lite tid på rygg. 92-93p är nog mer rättvist än gårdagens 91p. :)
 
Trådskapare
M

mnor

Medlem
Ibland är det också bra att spara lite vin för dag 2. Minst en pinne bättre idag och smörkolan är i princip bortblåst. Fortfarande mer Australien än norra Rhône. Klart rödare och friskare frukt också. Det här kommer garanterat växa till sig med lite tid på rygg. 92-93p är nog mer rättvist än gårdagens 91p. :)
Så då håller jag på min flaska 1-2 år. Alltid bra och låta någon annan ta första "stöten" ;)
 

rs14

Medlem
Sänkte en Paul Sauer 2001 i afton och den var helt fantastisk ta mig f-n. Blint hade jag gissat på en bra bordeaux. Dessutom i ett spår av rök. Verkar ju vara en del i denna tråd som uppskattar vin från SA och det hade varit kul att göra en BOYB-provning med bättre viner från SA någon gång. Gjorde några resor dit under tidigt 00-tal och köpte en hel del vin under denna period som jag har i källaren. Skulle gärna offrat ett gäng buteljer om det skulle vara några fler som var intresserade av detta.
 

Vino fino

Medlem
Sänkte en Paul Sauer 2001 i afton och den var helt fantastisk ta mig f-n. Blint hade jag gissat på en bra bordeaux. Dessutom i ett spår av rök. Verkar ju vara en del i denna tråd som uppskattar vin från SA och det hade varit kul att göra en BOYB-provning med bättre viner från SA någon gång. Gjorde några resor dit under tidigt 00-tal och köpte en hel del vin under denna period som jag har i källaren. Skulle gärna offrat ett gäng buteljer om det skulle vara några fler som var intresserade av detta.
Bra initiativ! Är på.

Har några pjäser själv som börjar bli mogna. Skulle vara kul att blindprova dem mot sina franska förebilder.
 

Mattias Schyberg

Administratör
Bra initiativ! Är på.

Har några pjäser själv som börjar bli mogna. Skulle vara kul att blindprova dem mot sina franska förebilder.
Sänkte en Paul Sauer 2001 i afton och den var helt fantastisk ta mig f-n. Blint hade jag gissat på en bra bordeaux. Dessutom i ett spår av rök. Verkar ju vara en del i denna tråd som uppskattar vin från SA och det hade varit kul att göra en BOYB-provning med bättre viner från SA någon gång. Gjorde några resor dit under tidigt 00-tal och köpte en hel del vin under denna period som jag har i källaren. Skulle gärna offrat ett gäng buteljer om det skulle vara några fler som var intresserade av detta.
Ni är mycket välkomna till Göteborg. Vi fixar gärna en temaprovning med sydafrikanskt tema. :)
 
Trådskapare
M

mnor

Medlem
Tillbaka efter 2 hektiska veckor med jobb...

2005 Grangehurst Nikela
20150227_152221.jpg

Doft: Först påtagligt med rök, röda bär, kaffetoner
Smak av röda bär, kaffe och toner av choklad

Det var cirka 2 veckor sedan jag drack vinet så detta är taget från minnet. Första intrycket var rök, rök och åter rök, men rökdoften försvann med en ordentligt luftning. Småsyrlig frukt och bra med syra i vinet, dock så saknade jag lite koncentration i frukten. Helt ok vin skulle landa någonstans mellan 85-89 poäng, inget som jag köper igen.
 

Mattias Schyberg

Administratör
Tillbaka efter 2 hektiska veckor med jobb...

2005 Grangehurst Nikela
Visa bifogad bild 3501
Doft: Först påtagligt med rök, röda bär, kaffetoner
Smak av röda bär, kaffe och toner av choklad

Det var cirka 2 veckor sedan jag drack vinet så detta är taget från minnet. Första intrycket var rök, rök och åter rök, men rökdoften försvann med en ordentligt luftning. Småsyrlig frukt och bra med syra i vinet, dock så saknade jag lite koncentration i frukten. Helt ok vin skulle landa någonstans mellan 85-89 poäng, inget som jag köper igen.
Skönt att ha dig tillbaka. Du är saknad!
 
Toppen