Odling på hög höjd ger också en förlängd mognadsprocess i druvorna, där den
fenoliska mognaden (tanniner och aromämnen t ex) får en längre tid på sig att utvecklas ikapp med vad man brukar kalla för
sockermognad. I varmare klimat är det vanligt att önskvärd nivå av socker uppnås före den fenoliska mognaden är lämplig i druvan vilket kan ge gröna, örtiga, ibland rent växtlika aromer i slutprodukten. Tanninerna kan också vara mer astringenta och mindre behagliga att ha i munnen. Motsatsen i det fallet blir väl när man talar om "välpolerade tanniner" eller "mogna tanniner", där strävheten i vinet inte stör på något sätt trots att den kanske är påtaglig.
Men det gäller ju också att välja rätt druvsort för rätt odlingsläge. Det är en hel vetenskap att bara välja rotstock till druvan, därefter rätt druvsort för läget och till sist fortsätta att välja "rätt" i framställningen av vinet.
Sedan är det alltid generellt önskvärt med en lång mognadsprocess, något som man åstadkommer genom att odla i svala klimat eller då på högre höjder. Jämför med de första färskpotatisarna eller jordgubbarna i Sverige där man lägger plast över för att bevara tillräckligt med värme för att de ska mogna. Man pressar helt enkelt mognaden för snabbt och potatisen/jordgubbarna/
vindruvorna får inte tillräckligt med tid på sig att utveckla alla dessa härliga aromer som vi vill åt!