Du har rätt i att man kan dela in människor i fack utifrån grundsmakskänslighet (non-taster, taster och supertaster) och det finns aromämnen, som exempelvis rotundon (substans som ger pepprighet i syrah) som en femtedel av befolkningen saknar förmåga att förnimma. Vita män tillhör en av världens minst grundsmakskänsliga "raser" (åtminstone när det gäller vissa typer av beska) och asiater ligger i topp. Kvinnor är i högre grad känsligare än män och så vidare.
De som exempelvis är intoleranta mot vissa former av beska har svårare att lära sig att uppskatta beska livsmedel (enligt biologin så gillar vi inte beska smaker) och den som är extra känslig för att detektera grundsmaker (sött, salt, beskt, surt och umami) undviker i viss mån extrema smaker rent allmänt.
De av oss som lärt oss att dricka och uppskatta kaffe, öl, mörk choklad, vin, sprit, beska grönsaker och allehanda andra extrema smakupplevelser, är ett bevis på att smakpreferenser utvecklas och påverkas mer av kultur, intresse och träning än av biologiska förutsättningar. Men visst, den som är extremt känslig kanske aldrig bemödar sig med att utforska det lite mer extrema i smakvärlden och nöjer sig med att äta kokt potatis hela sitt liv. Till viss del är nog de som är extra känsliga för beska mindre toleranta för tanniner och alkohol. Så långt är jag med dig.
Sen är det även viktigt att påpeka att ca 80 % av en smakupplevelse baseras på arom (retronasalt), vilket således är ett avsevärt viktigare sinne vid bedömning av nyanser och komplexitet. En triljon aromer möter fem grundsmaker liksom! Jag har aldrig hört talas om en genetisk indelning när det gäller aromsinnet, men rimligtvis bör det finnas en normalfördelning av vår skicklighet där också.