Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Vinglas

Johan L

Medlem
En fråga till:
Sommelier och Superlegero är "handmade" medans Vinum och Veritas är "machinmade". Märks skillnaden mycket? Är de maskingjorda mycket tyngre?

Kan fylla på med några fler vikter:
Vinum Oaked Chardonnay 157 - 160 g
Veritas Old World Syrah 144 - 148 g
Veritas Riesling/Zinfandel 128 - 129 g
Veritas Champagne 134 - 135 g
 

The Wall

Medlem
Riedel Sommeliers Burgundy Grand cru och Riedel Superleggero Burgundy Grand cru...och några till

Ett transportföretag dök upp med en kartong som var ungefär lika stor som vårt garage (det är inte så stort, men det rymmer en normalstor bil, låt vara att man inte kan komma ut ur bilen när man kört in den i garaget, men det gick i början av 70-talet när huset och garaget byggdes) och jag undrade givetvis hur stora är glasen egentligen. Svaret är att de är inte stora, de är enorma. Jisses! Hur ska vi lyckas härbärgera glasen utan att bygga på en våning till?

Otålig som jag är fick en Pira Langhe Nebbiolo 2017 tjänstgöra som referensvin den här första genomgången varvid en flaska raskt korkades upp och hälldes direkt från flaska ner i glasen. Lite brådstörtat kan tyckas, men jag var så nyfiken på hur nyförvärven skulle bete sig. Framgent har jag tänkt mig ung pinot, pinot med lite ålder, ung nebbiolo, bättre nebbiolo med lite ålder samt något mer. Syrah från norra Rhône är något av en lågoddsare.

Glas_enflock.JPG

Ungefär samma mängd vin i alla glas och eftersom det inte gick att uppbringa någon vettig bakgrund inomhus fick det bli photo-op utomhus med ovan nämnda garage som bakgrund istället. Från vänster i bild; Orrefors Difference Mature, Zalto Bourgogne, Lehmann Sommier Dionysos 80, Ridel Vinum New World Pinot, Ridel Sommeliers Burgundy Grand cru samt Riedel Superleggero Burgundy Grand cru.

Orrefors Difference Mature (238 g)
I handen lite obalans, känns som att hålla i en ljusstake snarare än i ett vinglas, även om formen är trevlig. Ganska kraftig stjälk. Ganska kraftigt gods i kupan vilket förstärks ytterligare av den avskurna kanten på kupan (samma som för Riedel Vinum Pinot Noir ”den vanliga Bourgogne-kupan”, vilket var huvudanledningen till att jag sålde de fåtal glas som jag hade).

I näsan; intensiv doft, tydlig alkohol (14,5%), faktiskt mest alkohol och inte så många andra markörer.

Att dricka ur; lite trångt att få in både näsa och mun i den förhållandevis lilla öppningen i kupan, dessutom ger det tjockare godset i kombination med avfasad kant känslan av att det finns en risk att man missar underläppen helt och hållet och häller vinet ner för hakan.

I munnen; intensiv eldighet, faktiskt en del syra, viss spearmint kan skönjas och möjligen några tanniner. Nu är ju vinet inte direkt ”mature” så glaset är kanske det optimala till vinet.

Zalto Bourgogne (100 g, jag fuskade och tog ett glas så den genomsnittliga vikten av våra glas kan vara...annorlunda)
I näsan doftmässigt lite spearmint och nyponblommor som har hängt med ett tag, dvs inte nyutslagna.

Att dricka ur; inte alls lika påtagligt eldigt som i Mature och såväl smak som tanniner dyker upp på ett behagligt sätt. Viss eldighet kan skönjas efter ett litet tag.

Lehmann Sommier Dionysos 80 (157 g)
I näsan mer knuten doft än Zalto, lite antydan till spearmint och möjligen nylagd asfalt och rosenblom.

Att dricka ur; ingen eld och initialt inga tanniner, i det närmaste lättdrucket. Aj aj då. Om man lugnar sig lite och inte klunkar på som om det inte fanns någon morgondag dyker även tanninerna upp, de verkar lite sega i starten.

Ridel Vinum New World PN (156 g)
Ganska kompakt och knuten doft, kanske inte det optimala glaset för vinet dessvärre. Hittar lite skogssvamp i doften lustigt nog.

Att dricka ur; relativt eldigt, inte så mycket tanniner visserligen dyker det upp lite tanniner med väntan, men…nja.

Riedel Sommeliers Burgundy Grand cru (172 g)
Jaha, det är bara att greppa blomstervasen; kupan är enorm liksom foten på glaset. Ganska bra balans i glaset, även om det känns aningen tungt. Det går helt klart bra att snurra runt vinet som man känner för utan att riskera en helrenovering av köket. Förvånansvärt kraftig stjälk, eller rättare sagt, kraftigare stjälk än jag på förhand hade föreställt mig.

I näsan; det doftar boeuf!? En smula spearmint smiter också in och sedan kommer lite nyponrosor farandes.

Att dricka ur; tulpanböjningen av kupans öppning har påtagligt snävare vinkel än Vinum New World och godset känns lite småkraftigt. Böjningen ger intrycket av att det finns en liten risk att vinet kan hamna utanför mungiporna om man är lite oförsiktig, men det är troligen en vanesak. Tanninerna är snälla, smaken är mild och eldigheten bortblåst. Rätt glas för vinet? Nja, men det gör i alla fall inte bort sig.

Riedel Superleggero Burgundy Grand cru (140 g)
Ok, den här pokalen är överlägsen i höjd, det är nästan så att jag undrar om vi ska sitta utomhus för att inte slå i taket. Kupan är mindre än Sommeliers men stjälken är, ähum, milt uttryckt lite längre. Foten är relativt stor och i handen känns glaset ändå hyggligt balanserat. Intrycket av kupan är det samma som för Sommeliers även om böjningsvinkeln inte är lika snäv (det handlar om mikrograder). Lite mer spearmint än skogskänsla/boeuf i Superleggero jämfört med Sommeliers.

I munnen; glaset är lite snällare mot munnen än Sommeliers och risken för spill känns spontant lite mindre. I munnen kommer tanninerna fint och alkoholen märks inte nämnvärt. Någon syra att rapportera verkar det inte heller vara tal om.

Sammanfattning?
Om man har törstiga gäster, servera vinet i Mature. Om man har lite mer återhållsamma gäster, servera vinet i något av de andra glasen, om man har gäster som ”inte gillar sura viner, servera vinet i Lehmann.

Vi åt Spagetti Carbonara till middag och i det sammanhanget fungerade Mature överraskande bra; det gjorde inte så mycket att eldigheten och syran dök upp tack vare att äggulan var spetsad med grädde. Det gällde bara att vara lite försiktig med pepparkvarnen så att det inte blev en upplevelsemässig frontalkrock i gommen. I de andra glasen hade vinet huvudrollen och kompletterade kanske inte maten på samma sätt som i Mature på gott och ont. På ett sätt var det befriande att Mature inte var helt ovidkommande ändå.

För min del väljer jag bort Riedel i uppställningen den här gången av den enkla anledningen att jag upplever att vinet upplevs som för knutet. Visst, det är klart mer eldighet i Zalto Bourgogne men samtidigt upplevs även dofterna klart lättare. Jag börjar ana att tulpanformen på Riedels glas är snällare mot alkohol än Zaltos pyramidform. Ett bra exempel på det är Riedel Vinum Cognac Hennessy; man kan i princip snorta upp glasets innehåll utan att alkoholen känns till skillnad från en vanligt konjakskupa där alkoholen gör sig påmind bara man tänker på glaset. Det märkliga var att Vinum New World kändes behagligare i kontakt med munnen än både Sommeliers och Superleggero, kanske främst beroende på att känslan av vinet skulle hamna någon annanstans än i munnen inte finns i New World. I Lehmann (jo, jag vet, det är egentligen för smalt för att kallas Bourgogne-glas, vi skulle haft Ariane 85 istället) ger vinet ett lättdrucket intryck och någon direkt finstämdhet är det inte tal om.

Det glas som jag tycker gör vinet mest rättvisa ”just nu” är sålunda Zalto Bourgogne, men det är ju inte omöjligt att intrycket förändas över tid under kvällen. Nu är det ju knappast så att de glas jag väljer bort är veritabla katastrofer, utan det handlar snarare om små skillnader som till slut väger över till Zaltos fördel för kvällen. Även hustrun tyckte att Zalto eller möjligen Lehmann var kvällens glas. Det ska bli spännande att se, eller snarare uppleva, hur andra viner upplevs i de olika glasen och eftersom vi har några andra glas hemma kan även de få rycka in. Nu börjar jag dessutom bli nyfiken på hur Sophienwald Phoenix Bourgogne och Grassl Cru skulle klara av mina tänkta viner. Vid närmare eftertanke skulle jag mao köpt de glasen istället för 1855 och Bordeaux tidigare med tanke på att vi dricker mer nebbiolo än Bordeaux. Nåja, det mesta är trots allt ett klick bort numera så det är ju inte omöjligt att jag får kompletteringshandla vid tillfälle.

Pira_2017.JPG

Kvällens provningsvin.
 
Last edited:

The Wall

Medlem
Riedel Sommeliers och Superleggero - komplettering; på båda förpackningarna anges "dishwasher safe" och det är tur det; glasen ryms med nöd och näppe i vasken så det verkar ju onekligen lättare att stuva in dem i diskmaskinen.
 

buteljen

Medlem
Riedel Sommeliers Burgundy Grand cru och Riedel Superleggero Burgundy Grand cru...och några till

Ett transportföretag dök upp med en kartong som var ungefär lika stor som vårt garage (det är inte så stort, men det rymmer en normalstor bil, låt vara att man inte kan komma ut ur bilen när man kört in den i garaget, men det gick i början av 70-talet när huset och garaget byggdes) och jag undrade givetvis hur stora är glasen egentligen. Svaret är att de är inte stora, de är enorma. Jisses! Hur ska vi lyckas härbärgera glasen utan att bygga på en våning till?

Otålig som jag är fick en Pira Langhe Nebbiolo 2017 tjänstgöra som referensvin den här första genomgången varvid en flaska raskt korkades upp och hälldes direkt från flaska ner i glasen. Lite brådstörtat kan tyckas, men jag var så nyfiken på hur nyförvärven skulle bete sig. Framgent har jag tänkt mig ung pinot, pinot med lite ålder, ung nebbiolo, bättre nebbiolo med lite ålder samt något mer. Syrah från norra Rhône är något av en lågoddsare.

Visa bifogad bild 20681
Ungefär samma mängd vin i alla glas och eftersom det inte gick att uppbringa någon vettig bakgrund inomhus fick det bli photo-op utomhus med ovan nämnda garage som bakgrund istället. Från vänster i bild; Orrefors Difference Mature, Zalto Bourgogne, Lehmann Sommier Dionysos 80, Ridel Vinum New World Pinot, Ridel Sommeliers Burgundy Grand cru samt Riedel Superleggero Burgundy Grand cru.

Orrefors Difference Mature (238 g)
I handen lite obalans, känns som att hålla i en ljusstake snarare än i ett vinglas, även om formen är trevlig. Ganska kraftig stjälk. Ganska kraftigt gods i kupan vilket förstärks ytterligare av den avskurna kanten på kupan (samma som för Riedel Vinum Pinot Noir ”den vanliga Bourgogne-kupan”, vilket var huvudanledningen till att jag sålde de fåtal glas som jag hade).

I näsan; intensiv doft, tydlig alkohol (14,5%), faktiskt mest alkohol och inte så många andra markörer.

Att dricka ur; lite trångt att få in både näsa och mun i den förhållandevis lilla öppningen i kupan, dessutom ger det tjockare godset i kombination med avfasad kant känslan av att det finns en risk att man missar underläppen helt och hållet och häller vinet ner för hakan.

I munnen; intensiv eldighet, faktiskt en del syra, viss spearmint kan skönjas och möjligen några tanniner. Nu är ju vinet inte direkt ”mature” så glaset är kanske det optimala till vinet.

Zalto Bourgogne (100 g, jag fuskade och tog ett glas så den genomsnittliga vikten av våra glas kan vara...annorlunda)
I näsan doftmässigt lite spearmint och nyponblommor som har hängt med ett tag, dvs inte nyutslagna.

Att dricka ur; inte alls lika påtagligt eldigt som i Mature och såväl smak som tanniner dyker upp på ett behagligt sätt. Viss eldighet kan skönjas efter ett litet tag.

Lehmann Sommier Dionysos 80 (157 g)
I näsan mer knuten doft än Zalto, lite antydan till spearmint och möjligen nylagd asfalt och rosenblom.

Att dricka ur; ingen eld och initialt inga tanniner, i det närmaste lättdrucket. Aj aj då. Om man lugnar sig lite och inte klunkar på som om det inte fanns någon morgondag dyker även tanninerna upp, de verkar lite sega i starten.

Ridel Vinum New World PN (156 g)
Ganska kompakt och knuten doft, kanske inte det optimala glaset för vinet dessvärre. Hittar lite skogssvamp i doften lustigt nog.

Att dricka ur; relativt eldigt, inte så mycket tanniner visserligen dyker det upp lite tanniner med väntan, men…nja.

Riedel Sommeliers Burgundy Grand cru (172 g)
Jaha, det är bara att greppa blomstervasen; kupan är enorm liksom foten på glaset. Ganska bra balans i glaset, även om det känns aningen tungt. Det går helt klart bra att snurra runt vinet som man känner för utan att riskera en helrenovering av köket. Förvånansvärt kraftig stjälk, eller rättare sagt, kraftigare stjälk än jag på förhand hade föreställt mig.

I näsan; det doftar boeuf!? En smula spearmint smiter också in och sedan kommer lite nyponrosor farandes.

Att dricka ur; tulpanböjningen av kupans öppning har påtagligt snävare vinkel än Vinum New World och godset känns lite småkraftigt. Böjningen ger intrycket av att det finns en liten risk att vinet kan hamna utanför mungiporna om man är lite oförsiktig, men det är troligen en vanesak. Tanninerna är snälla, smaken är mild och eldigheten bortblåst. Rätt glas för vinet? Nja, men det gör i alla fall inte bort sig.

Riedel Superleggero Burgundy Grand cru (140 g)
Ok, den här pokalen är överlägsen i höjd, det är nästan så att jag undrar om vi ska sitta utomhus för att inte slå i taket. Kupan är mindre än Sommeliers men stjälken är, ähum, milt uttryckt lite längre. Foten är relativt stor och i handen känns glaset ändå hyggligt balanserat. Intrycket av kupan är det samma som för Sommeliers även om böjningsvinkeln inte är lika snäv (det handlar om mikrograder). Lite mer spearmint än skogskänsla/boeuf i Superleggero jämfört med Sommeliers.

I munnen; glaset är lite snällare mot munnen än Sommeliers och risken för spill känns spontant lite mindre. I munnen kommer tanninerna fint och alkoholen märks inte nämnvärt. Någon syra att rapportera verkar det inte heller vara tal om.

Sammanfattning?
Om man har törstiga gäster, servera vinet i Mature. Om man har lite mer återhållsamma gäster, servera vinet i något av de andra glasen, om man har gäster som ”inte gillar sura viner, servera vinet i Lehmann.

Vi åt Spagetti Carbonara till middag och i det sammanhanget fungerade Mature överraskande bra; det gjorde inte så mycket att eldigheten och syran dök upp tack vare att äggulan var spetsad med grädde. Det gällde bara att vara lite försiktig med pepparkvarnen så att det inte blev en upplevelsemässig frontalkrock i gommen. I de andra glasen hade vinet huvudrollen och kompletterade kanske inte maten på samma sätt som i Mature på gott och ont. På ett sätt var det befriande att Mature inte var helt ovidkommande ändå.

För min del väljer jag bort Riedel i uppställningen den här gången av den enkla anledningen att jag upplever att vinet upplevs som för knutet. Visst, det är klart mer eldighet i Zalto Bourgogne men samtidigt upplevs även dofterna klart lättare. Jag börjar ana att tulpanformen på Riedels glas är snällare mot alkohol än Zaltos pyramidform. Ett bra exempel på det är Riedel Vinum Cognac Hennessy; man kan i princip snorta upp glasets innehåll utan att alkoholen känns till skillnad från en vanligt konjakskupa där alkoholen gör sig påmind bara man tänker på glaset. Det märkliga var att Vinum New World kändes behagligare i kontakt med munnen än både Sommeliers och Superleggero, kanske främst beroende på att känslan av vinet skulle hamna någon annanstans än i munnen inte finns i New World. I Lehmann (jo, jag vet, det är egentligen för smalt för att kallas Bourgogne-glas, vi skulle haft Ariane 85 istället) ger vinet ett lättdrucket intryck och någon direkt finstämdhet är det inte tal om.

Det glas som jag tycker gör vinet mest rättvisa ”just nu” är sålunda Zalto Bourgogne, men det är ju inte omöjligt att intrycket förändas över tid under kvällen. Nu är det ju knappast så att de glas jag väljer bort är veritabla katastrofer, utan det handlar snarare om små skillnader som till slut väger över till Zaltos fördel för kvällen. Även hustrun tyckte att Zalto eller möjligen Lehmann var kvällens glas. Det ska bli spännande att se, eller snarare uppleva, hur andra viner upplevs i de olika glasen och eftersom vi har några andra glas hemma kan även de få rycka in. Nu börjar jag dessutom bli nyfiken på hur Sophienwald Phoenix Bourgogne och Grassl Cru skulle klara av mina tänkta viner. Vid närmare eftertanke skulle jag mao köpt de glasen istället för 1855 och Bordeaux tidigare med tanke på att vi dricker mer nebbiolo än Bordeaux. Nåja, det mesta är trots allt ett klick bort numera så det är ju inte omöjligt att jag får kompletteringshandla vid tillfälle.

Visa bifogad bild 20683
Kvällens provningsvin.
Fantastisk rapport! Men alltså vilket monster till glas det sista är :eek:. Ser ju ut att vara hur otympligt som helst ...
Känns som att du måste skaffa ett Ariane 85 för att testa :rolleyes:. Tror det är helt perfekt!
 

The Wall

Medlem
Fantastisk rapport! Men alltså vilket monster till glas det sista är :eek:. Ser ju ut att vara hur otympligt som helst ...
Känns som att du måste skaffa ett Ariane 85 för att testa :rolleyes:. Tror det är helt perfekt!
En fälthaubits känns mer lätthanterlig. Även jag, min Brutus, har samma känsla när det kommer till Lehmann :)
 

The Wall

Medlem
Var köpte du ditt dionysos? Köpte du enbart ett för att testa?
Köpte ett glas från Lehmann Deutschland bara för att testa, ja. Tror att Prowine i Göteborgstrakten säljer tvåpack, men jag behövde bara ett glas. Kanske inte så ekonomiskt....

47 euro ink frakt visade det sig.
 
Last edited:

The Wall

Medlem
Finns bara sexpack på Prowines hemsida ..
Har för mig att de hade 2-pack i början av året, men det kanske bara var på Sophienwald som de hade det. Sophienwald köpte jag ett glas av från Österrike (KathaVinum) och det var inte heller det billigaste inköpet, nästan 44 euro ink frakt.
 

The Wall

Medlem
Mark Thomas Selection Red vägde in på nästan 71 GBP inkl frakt, dock ett 2-pack.
Grassl från Fine Wine Service; 250 pix.
Gabriel Glas; tror de ligger på cdon för tillfället, men det brukar vara bra pris emellanåt tack vare kampanjer. StandArt är våra ”utomhusglas” och Gold börjar mer och mer etablera sig som vårt Chianti Classico-glas.
 

AAF

Medlem
Någon här inne som vet vart man kan kolla på Spiegelau Authentis IRL? Är sugen på dem men vill gärna få hålla i den för att få in känslan.
 

The Wall

Medlem
Någon här inne som vet vart man kan kolla på Spiegelau Authentis IRL? Är sugen på dem men vill gärna få hålla i den för att få in känslan.
Tror att Cervera har de glasen i sitt sortiment. Man kan välja butik på hemsidan och se om glasen finns inne.
Edit: och Åhléns upptäckte jag nu.
 

The Wall

Medlem
Tror att Cervera har de glasen i sitt sortiment. Man kan välja butik på hemsidan och se om glasen finns inne.
Edit: och Åhléns upptäckte jag nu.
Jag pratade med en anställd i en Cervera-butik nu på lunchen och tydligen har Cervera ganska nyligen överlåtit ansvaret för beställningar till butik till butikscheferna, vilket innebär att alla butiker kanske inte har hunnit beställa och få in beställda artiklar.
 

The Wall

Medlem
Någon här inne som vet vart man kan kolla på Spiegelau Authentis IRL? Är sugen på dem men vill gärna få hålla i den för att få in känslan.
Öl & Vinmagasinet på Karlbergsvägen 20 i Stockholm. Där finns alla former. Dessutom alla Riedels serier, Zalto och några till. Om man är lite fundersam till vilket glas man ska köpa så kan man ta med sig en flaska och helt enkelt prova sig fram. Själv köpte jag med mig ett glas Sophienwald Phoenix Bourgogne och ett glas Riedel Veritas New World Pinot Noir. Varför Veritas? Tja, det är Vinum-serien fast lättare så nu undrar jag förstås om vårt Vinum-möblemang ska bytas ut mot Veritas.

Vadan allt nu detta? Jo, en liten oskyldig utflykt på lunchen igen.:rolleyes::)
 
Last edited:

magnum

Epernay, Frankrike
Öl & Vinmagasinet på Karlbergsvägen 20 i Stockholm. Där finns alla former. Dessutom alla Riedels serier, Zalto och några till. Om man är lite fundersam till vilket glas man ska köpa så kan man ta med sig en flaska och helt enkelt prova sig fram. Själv köpte jag med mig ett glas Sophienwald Phoenix Bourgogne och ett glas Riedel Veritas New World Pinot Noir. Varför Veritas? Tja, det är Vinum-serien fast lättare så nu undrar jag förstås om vårt Vinum-möblemang ska bytas ut mot Veritas.

Vadan allt nu detta? Jo, en liten oskyldig utflykt på lunchen igen.:rolleyes::)
Är Veritas lättare än Vinum?
 

The Wall

Medlem
Är Veritas lättare än Vinum?
Japp. 148 gram för Veritas jämfört med 156 gram för Vinum. De rymmer lika mycket (80 cl), men Veritas är 1 cm högre. Jag upplever att Veritas känns mer balanserat och elegantare. Det ska blir intressant att jämföra de båda glasen hemmavid så småningom.

Jag fick även lära mig att det är lite olika glasblandningar i de olika serierna; Sommeliers är lenare än Superleggero, vilket gör att det ska samlas färre partiklar på insidan av glaset i Sommeliers än i Superleggero, vilket i sin tur ska göra att vinet smakar mer/bättre i det lenare glaset. Är inte säker på hur/om skillnaden är mellan Veritas och Vinum ännu.
 

magnum

Epernay, Frankrike
Japp. 148 gram för Veritas jämfört med 156 gram för Vinum. De rymmer lika mycket (80 cl), men Veritas är 1 cm högre. Jag upplever att Veritas känns mer balanserat och elegantare. Det ska blir intressant att jämföra de båda glasen hemmavid så småningom.

Jag fick även lära mig att det är lite olika glasblandningar i de olika serierna; Sommeliers är lenare än Superleggero, vilket gör att det ska samlas färre partiklar på insidan av glaset i Sommeliers än i Superleggero, vilket i sin tur ska göra att vinet smakar mer/bättre i det lenare glaset. Är inte säker på hur/om skillnaden är mellan Veritas och Vinum ännu.
Hmm, jag fick mailsvar från Riedel att det var samma glasmassa i Somm och Super men att Super är tunnare.
Veritas NW är verkligen läckert, grym känsla!
 

matage

Medlem
...
Varför Veritas? Tja, det är Vinum-serien fast lättare så nu undrar jag förstås om vårt Vinum-möblemang ska bytas ut mot Veritas.
...
Efter att ha köpt Vertitas NW PN kom jag snabbt till insikten att mina Vinum Merlot behövde ett nytt hem och under en kort tid hade jag Veritas och Vinum Merlot parallellt hemma.
Personligen tycker jag det är en stor skillnad i känsla mellan de två serierna
 
Toppen