Pinot-rally
Lehmann i Tyskland är rätt snabba; det rasslade till på eftermiddagen och vips dök PostNord såsom ombud för DHL upp som gubben med den lätt överdimensionerade lådan på trappan. Eftersom det gick lite fortare än jag hade planerat fick det bli improviserad glasprovning och envig mellan Nya Världen och Den Gamla Dyra Världen. Eftersom jag som vanligt inte var överdrivet snabb hem från jobbet i kombination med att jag skulle administrera glas och laga lite mat fick det bli snabba ryck som pimplaren skulle uttrycka saken.
Den ”vanliga” uppställningen fick utgöras av Gabriel Gold, Zalto Bourgogne, Lehmann Ariane 85, Sophienwald Phoenix Bourgogne. Men, hur funkar vinerna i Riedel-serierna? Tja, fram med Vinum, Veritas, Sommeliers och Superleggero också. Jag råkade säga lite för högt för mig själv ”säg till om det har gått överstyr” varpå min störiga fru hojtade ”TILL!” för full hals och lite till. Befordran från ”störig” till ”extremt störig” är i nära antågande.
Visa bifogad bild 20730
Som vanligt ingen plats inomhus så det blir garagebakgrund igen; från vänster till höger: Gabriel Gold, Zalto Bourgogne, Lehmann F. Sommier Ariane 85, Sophienwald Phoenix Bourgogne, Riedel Vinum New world pinot noir, Riedel Veritas New world pinot noir, Riedel Sommeliers Burgundy Grand cru samt Riedel Superleggero Burgundy Grand cru.
Nåväl, hur gick det här då? Jag tror att jag inledningsvis fokuserar på glasupplevelsen för vinupplevelsen (inget av vinerna presterade någon direkt operaföreställning efter 30 min i karaff).
2018 Château de Melin Bourgogne Haute Côte de Beaune fick inleda följd av
2018 Donaldson Family Main Divide Pinot Noir, hur beter sig enkel (nåja) och ung Bourgogne i glasen månntro jämfört med enkel och ung Nya Världen-PN. Den förstnämnda är kanske inte riktigt vårt vin hemmavid, men jag var ändå tvungen att prova.
Gabriel Gold; fjäderlätt (just det vägda glaset; 88 g) med bra balans, doft av…svamp…skogssvamp, till skillnad från den tama svampen som växer inomhus?, ok då förvällda trattisar som just frästs på i smör. Multna löv och lite röda bär, typ övermogna skogshallon dyker upp. I munnen syrligt och lite…obalanserat, ingen superhit, hyggligt ok till maten ändå.
Zalto Bourgogne (just det vägda glaset; 104 g); skönt glas med fin balans, lättsnurrat, bredare doft än Gold, inte alls lika unken utan mer typisk PN med multna löv i en nyfuktig höstskog, litet eldigt stick dyker dock upp, men inget som besvärar. I munnen liknande smak som doft, viss svamptoner som fanns i doften i Gold går igen i smaken, men inte så att det stör utan snarare kompletterar.
Lehmann F. Sommier Ariane 85; utifrån Dionysos 80 trodde jag att glaset skulle vara bredare, längre och tyngre än de andra i uppställningen, men icke; ”näst minst” blev det oväntade omdömet. I handen ganska tungt (192 g). Skottsäker stjälk, snäppet kraftigare än Sophienwald. Kupan är näst minst i sällskapet med möjligen aningen kraftigare gods än Sophienwald, men det är dock en tiondel av hårfint. Lite väl obalanserat för att lyckas åstadkomma en bekväm snurr, men det kan vara en vanesak. Nu har jag placerat glasen i längdmässig storleksordning och allt som kommer efter Zalto känns såklart lite klumpigt. Doftmässigt lite mer ladugård, typ korna har gått ut, än skog, lite mer anonym doft än i Zalto. Mot läpparna känns glaset av förklarliga skäl ”större”/”klumpigare” än Zalto, men det kan vara fråga om en vanesak. Smakmässigt känns svampsmaken (som doften i Gold) mer än pinot-smaken (som i Zalto). Hmm, inte rätt glas för det här vinet känns det som.
Sophienwald Phoenix Bourgogne; högre stjälk, lägre men bredare kupa än Lehmann, lite lättare (151 g) och bättre balanserad än Lehmann. Doftmässigt ligger vinet mellan Zalto och Lehmann lustigt nog så det är nog fråga om finlir vilket man föredrar; lite mer svamp än Zalto men mindre än Lehmann, lite mindre skog än Zalto. I munnen ger vinet det syrligaste intrycket med drag åt lingon i smak och eftersmak. Väldigt märkligt. Viss beska dyker även upp.
Jaha, i Riedel då? Bara att rada upp Vinum New World PN, Veritas New World PN, Sommeliers Burgundy Grand cru och Superleggero Burgundy Grand cru.
Vinum New world PN; lätt unken, lite ”farbror borde kanske duschat igår efter squashmatchen?”. Andra ”dofter”? Kanske. I munnen mer ofräsch svamp än njutbar PN. Fel glas verkar det som.
Veritas New world PN; alltså…glaset är ju sjukt mycket skönare i handen än Vinum. Märkligt. Nåväl, kupan ser aningen smalare ut, men är å andra sidan lite högre, i näsan kommer en kryddighet fram som jag inte riktigt har hittat tidigare i de andra glasen (jag har i och för sig varit rätt snabb med att prova vinerna och inte letat efter kryddighet). I munnen relativt lent och faktiskt harmoniskt. Det slår mig att jag får intrycket av att Riedel satsat på intrycket av vinet i munnen snarare än i näsan eller kombinationen av de båda. Hm, att jag inte tänkt på det tidigare.
Sommeliers Burgundy Grand cru; ok, kupan är mer än enorm och det lär ta ett tag att vänja sig. Doftmässigt mycket sötare än alla andra glas, på gränsen till smultrondoftljus. Det finns lite trevliga svamp- och skogstoner i bakgrunden, men jag tycker att doftljuset tar överhanden. I munnen känns det nästan som att dricka ur en tratt (inte smala delen då alltså) jämfört med Veritas. Bra syra, men lite svamptoner är på gränsen till att dominera. Nu är det ju vinet inte om en Grand Cru så det kanske förklarar saken.
Superleggero Burgundy Grand cru; det känns lite vådligt att försöka sig på att snurra med den här pjäsen, men det är väl bara att försöka. Knuten och lite anonym doft; inga obehagligheter, men å andra sidan inget som direkt sticker ut heller. I munnen förstärks det ”trattiga” intrycket då godset i kupan märkligt nog känns kraftigare än i Sommeliers. Vinet ger även ett relativt anonymt intryck i munnen; inga smaker eller känslor som sticker ut. Vill man vara diplomatisk säger man att det är ”harmoniskt”. Om man är mindre diplomatisk säger man ”meningslöst”.
Över till
2018 Donaldson Family ”Main Divide” Pinot Noir; en ung och enkel Nya Världen-pinot. Egentligen är även det här ”fel” vin för oss här hemma, men det var ändå värt att testa tänkte jag.
Gabriel Gold; tydlig kryddighet och på gränsen till bränd rosmarin- och backtimjanstam, lätt bränt eneträ, även lite ingefära (?), ger något av ett orientaliskt intryck, klart behaglig doft. I munnen ger vinet ett lätt eldigt intryck med ett litet vaniljigt avstamp. Inte full smörkola utan mer åt vaniljhållet. Lite beska kombinerat med brända örterna. Klart godkänt även om det känns som att några månader…år…skulle göra vinet gott.
Zalto Bourgogne; ”allt är tydligare”; örterna, elden, beskan, faktiskt lite nytrampade rönnbär också (ni vet de rönnbär som inte ryms i ärtröret och som man spottar ut och sedan trampar på), på det hela väldigt fin och harmonisk doft. I munnen lite eldigt, ger dock inte lika påtaglig vila-sig-i-form-känsla som i Gold, men tanken dyker onekligen upp.
Lehmann F Sommier Ariane 85; lite mer försiktig och diskret doft än i Zalto, faktiskt dyker det upp lite bränt gummi (typ Ahr). I munnen står smakmarkörerna lite tillbaka till förmån för eldigheten, kanske inget direkt problem – men vinet känns balanserat en aning…anonymt i munnen.
Sophienwald Phoenix Bourgogne; doftmässigt initial lite anonyn, men om man sniffar lite försiktigt visar det sig att glaset ger ifrån sig en bra komposition av kryddor och eld, lite mer finstämt än Zalto Bourgogne även om de nytrampade rönnbären framträder lite tydligare. Inte nödvändigtvis en nackdel, det beror ju på vad man har för doftmässiga preferenser. I munnen då? Jo, faktiskt ganska lent med viss antydan till smörkola (”that’s a first!”), lite mildare än i de tidigare glasen, ingen direkt eldighet att tala om. Hm, faktiskt väldigt bra skulle jag säga.
Över till familjen
Riedel;
Vinum New World Pinot Noir; tydlig kryddighet – orientaliska intrycket gör sig påmint, ger ett intryck av Pinot-extra-allt-men-elegant, typ NZ. Liten antydan till bränt gummi finns i bakgrunden om man letar. I munnen viss beska och faktisk ingen antydan till eldighet, bra smak med viss smörkola i eftersmaken.
Veritas New World Pinot Noir; bra doft, ger ett klart harmoniskt intryck – som Vinum fast…bättre (äh, shit också!), mer finstämt och elegant. I munnen ger vinet ett smörigare intryck med lite kryddighet i som hedervärd tvåa och en eldighet som dyker upp som en sprintande trea. Hm, jag skulle nog vilja ha en kombination av doften från Veritas och smaken från Vinum.
Sommeliers Burgundy Grand cru; vinet ger ett väldigt knutet intryck, man får sniffa länge för att identifiera en antydan till kryddighet, en antydan till eldighet, en antydan till… nåväl, en ansträngning att hitta dofter helt enkelt och det är inte riktigt det jag är ute efter när jag vill dricka ett bra vin. I munnen då? Tja, noll eldighet och en antydan till rönnbärsbeska och smörkola. Väldigt intressant att vinet gav ett så mycket bättre intryck i Veritas New World jämfört med det här glaset. Jag börjar nästan ana att glaset faktiskt har betydelse.
Superleggero Burgundy Grand cru; kryddigheten känns aningen påtagligare än i Sommeliers, möjligen lite elegantare än i Veritas som i jämförelse ger ett hårfint ”inte så slipat” intryck. Inga rönnbärstoner i Superleggero, medan det finns liten antydan till det i Sommeliers. Här är det mer kryddighet och viss beska än i Sommeliers. Veritas ger i sällskapet ett lite mer oborstat intryck, vilket inte är negativt. I munnen framträder beskan tydligare än i Sommeliers och vid en jämförelse med Veritas känns eldigheten tydligare i Veritas än i Superleggero.
Sammanfattning? Château de Melin är inget vin som lär orsaka kravaller hos Monopolbutiken oavsett glas. Möjligen kan några timmar i karaff höja placeringen något, från en fjärde- till en tredjeplats, men just ikväll har vi inte tid att vänta. Sorry, men vinet har fortfarande en bit kvar till andraplats enligt min smaklöksjury, och faktiskt även hustruns dito. Vi får se imorgon om en övernattning dramatiskt förändrar läget. Glasmässigt? Tyvärr går Gold och Vinum bort i den här uppställningen, de är på intet sätt undermåliga glas, men just ikväll kommer de till korta jämfört med de andra glasen, ganska klart dessutom.
Kvar finns således tre Riedel och tre ”andra glas”. Jaha, i Riedel-familjen fördrar jag nog faktiskt Veritas New world pinot i uppställningen.
Bland de övriga då? Sophienwald Phoenix Bourgogne känns klart kraftigare och mindre smärt än Bordeaux, vilket var otippat. Formen är densamma ”men större”, vilket tydligen inbegrep även lite kraftigare gods i såväl kupa som stjälk. Lehmann fortsätter med det skottsäkra intrycket som fransmännen är kända för (ähum?); nåväl, otippat nog smalare kupa och kortare stjälk än Sophienwald. Om jag måste välja mellan Sophienwald och Lehmann blir det faktiskt Sophienwald som blir mitt val av de två; glaset känns helt enkelt mest balanserat och passar mitt NZ-vin bäst.
Om vi trattar ner det från 8 glas till bara två; Riedel Veritas New world pinot noir och Zalto Bourgogne, vad händer då? I Veritas känns alkoholen inte lika tydligt som i Zalto, det går att ta ordentliga andetag i Veritas och det enda som känns är..kryddor och skolsuddgummi. I Zalto får man vara lite försiktig med sniffandet, det kan bli alkoholsmocka om man tar i för mycket. Jag tycker nog att man får lite mer dofter i Zalto än i Veritas, dock att man får vara lite försiktig i sniffandet. I munnen ger Veritas lite mer avrundat intryck än Zalto, eldigheten kryper fram lite tydligare i Zalto än i Veritas. Är man någorlunda försiktig i sitt sniffande och klunkande lär man kunna hantera Zalto, men om man kör med konstant öppna spjäll är nog Veritas att föredra.
Något förkortat, just ikväll är Nya Zeeland mitt land och Zalto mitt glas, men Veritas gör på intet sig bort sig, det handlar helt enkelt om vad man är ute efter och vad som ligger på tallriken. Ikväll blev det lite rester; svamprisotto och en lätt omgjord rödvinssås tillsammans med ”fläskytterfilémedaljonger” (dvs jag skivade upp lite benfri kotlettrad) av rapsgris. En av förrätterna utgjordes av smörstekta Östgöta-trattisar på lite köpebaguette, lite lök och en skvätt grädde fick följa med när smörstekningen var avklarad.
Det var snabbkollen (här kan det hända att hustrun begär votering), jag är väldigt nyfiken på hur lite bättre ung Nya Världen-PN och bättre Nya Världen-PN med lite ålder presterar i glasen samt även hur glasen hanterar bortglömd Bourgogne (typ 2005, kul årgång…).
Visa bifogad bild 20731
Ung Nya Världen pinot kontra...
Visa bifogad bild 20732
...gamla världen pinot.
Edit/tillägg: ”vad hände med fjäderlätta Grassl? undrar den kritiske läsaren. Jo, jag missade helt enkelt att beställa glas så de får väl komma med nästa gång helt enkelt.