Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Vinsafari i Santa Barbara (samt L.A. och LV)

Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
-inte så tokiga kabiner på de där Norwegian-termosarna även om man åker bak i skåpet.
-Och att de kör frri WIFI på alla flighter är ju ett plus, det har ju inte SAS lyckats med...
Det är American Airlines vi flyger med. Internet kostar 20 dollars, men visst är det en trevlig termos. :)

Väl trångt bara. :)
 

Emanuel

Instagram; Swedish Champagne Dude
Det är American Airlines vi flyger med. Internet kostar 20 dollars, men visst är det en trevlig termos. :)

Väl trångt bara. :)
-Ah, nu när jag har en riktig skärm så ser jag ju att det står AA i stolsfickan... Då var jag nästan ännu mer impad, jänkarna brukar ju köra med rätt skruttiga kärror men det är väl kanske mest på inrikes numera...

Det känns i alla fall tryggt att vår moderator håller ett vakande öga över oss även i luften... Eller från luften... :rolleyes:
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
-Ah, nu när jag har en riktig skärm så ser jag ju att det står AA i stolsfickan... Då var jag nästan ännu mer impad, jänkarna brukar ju köra med rätt skruttiga kärror men det är väl kanske mest på inrikes numera...

Det känns i alla fall tryggt att vår moderator håller ett vakande öga över oss även i luften... Eller från luften... :rolleyes:
Precis, ingen risk att det blir "dans runt bordet" bara för att jag lämnar landet. :D

image.jpg
 

Emanuel

Instagram; Swedish Champagne Dude
Hmmm, lär inte behöva oroa dig såhär i semestertider, är ju knappt någon hemma här på forumet, känns lite ensamt att lurka omkring bland trådarna såhär års när alla andra sitter i bersån och pimplar godsaker...
 

Tomas Lindblom

fd Deppodi
Moderator
Hmmm, lär inte behöva oroa dig såhär i semestertider, är ju knappt någon hemma här på forumet, känns lite ensamt att lurka omkring bland trådarna såhär års när alla andra sitter i bersån och pimplar godsaker...

Nej då! Jag tänkte samma sak i veckan. Kan tänka mig att det tar fart igen i mitten på augusti när alla är tillbaka.

Jag pimplar på mer än vanligt just nu! Har dock inte blivit något intressant att skriva om. Men ska försöka en liten sammanfattning innan jag åker till Grekland i två veckor. :)

Sol och bad! Jag längtar som en galning. Är borta från den 19/7.
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
-Nästan så jag funderar på att skriva något riktigt provocerande om Champagne så folk avbryter semestern och kommer in och håller mig sällskap...
Låter som en strålande idé. Det finns ju dessutom ett gäng andra roliga topics som alltid funkar om du behöver inspiration:

  • Skruvkork versus naturkork
  • Biodynamik
  • Terroir versus vinmakning
  • Gamla mot nya världen
  • Mediumwines versus finewines
  • Rigorösa blindprovningar
  • Hyllning av Systembolaget

För övrigt, denna tråd håller på att utvecklas till en allmän chattråd. Det är så off topic att det i sann finewinesanda plötsligt blivit on topic. ;)

Off topic: Strax framme i LA (ca 1,5 h), därefter väntar ett par timmar bilkörning till Santa Barbara. Jäklar vad skönt det skall bli att kliva av och slippa den torra luften och få igång blodcirkulationen i mina orimligt långa ben!
 

Emanuel

Instagram; Swedish Champagne Dude
  • Skriva att man faktiskt gillar BGK
  • Hylla ett kändisvin
  • Skriva en tråd om att man gillar Jan Guillou
  • Skriva en tråd om att man inte gillar Jan Guillou
  • Bästa vinet under 69 kronor
-Ha så trevligt på semester, glöm inte att dricka vin!
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Har anlänt och fått sova ut, äter nu lite frukost på hotellet.

Verkar vara en grymt pittoresk stad med härlig spansk inramning. Idag blir det att bekanta sig med närområdet och kolla upp lite trevliga vinbarer och restauranger.

Tydligen så är det vinfestival denna helg dessutom, vilket kan vara värt att kolla in, men jag misstänker att det är en aning jippo runt det hela, med provning på stranden med mera.

http://www.californiawinefestival.c...-wine-festival-santa-barbara-july-16-18-2015/
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Lite sightseeing och rundstrosande på stan igår. Jäkligt trevlig stad måste medges. Pulsen är lugn och avspänd. Lite småstadsrytm över det hela. Svalt under morgonen (knappt t-shirt-väder) och strålande sol på eftermiddagen med en temperatur strax över 20 grader. Påminner en del om San Fransisco, men inte lika rått och fuktigt på morgonen.

Hippiekulturen lever och frodas här fortfarande och märks tydligt på alla slitna folkabussar man stöter på lite överallt, men roligast av allt var nog denna smått fantastiskt utsmyckade van...

image.jpg


Vi besökte såklart lite tasting rooms också. Au Bon Climat ligger centralt ca 20 minuter från hotellet dessutom, så det blev ju ett måste att besöka. Man betalar en liten slant för en flight, typ 15 $ (dras av om man handlar vin för över 50 $), vilket känns klart rimligt för att testa lite kul vin som sedan kan köpas med sig flaskvis till retailpris. Allt finns inte att testa på glas, men tillräckligt. Det blev i alla fall 5 st PN-viner i den flight vi valde och alla från lägen som jag aldrig provat innan.

image.jpg


Bra viner genomgående. Mycket härliga PN-viner av toppklass, men med tydliga skillnader beroende på ålder och läge. Fick köpt på mig tre stycken i alla fall.

Vinerna ifråga var:

2010 Au Bon Climat Pinot Noir Los Alamos Vineyard: En trevlig och väldigt varmfruktig PN. Ganska typiskt amerikanskt med generösa inslag av rabarber och solmogna jordgubbar. Saknar lite fokus. Gott men inget särskilt. Inget köp av mig.

2009 Au Bon Climat Pinot Noir Talley Vineyard: Supertrevlig och kryddig PN i medelfyllig stil. Aningen mognadstoner är dessutom trevligt att få på köpet. Japp, här blev det ett köp! Ser framemot att testa det under mer lämpliga förhållanden och inte bara i form av en slatt.

2010 Clendenen Family Vineyards Pinot Noir Le Bon Climat Santa Maria Valley: Härligt stalligt och aningen annorlunda i någorlunda fransk stil. Riktigt trevligt. Klockrent köp!

2008 Au Bon Climat Pinot Noir Nielsen Vineyard: Mogen PN med en del rotfrukt och lite svamp. Jäkla bra. Gick inte att motstå. Klart köp!

2012 Au Bon Climat Pinot Noir Isabelle: Slank och superintensiv PN i burgundisk stil. Väldigt ung och aningen snipig. Behöver lagras några år så jag avstod ett köp.

Utöver Au Bon Climat så besöktes även den megalokala producenten Carr Winery and Wineyards som har sin tillverkning centralt i Santa Barbara i stil med ett litet mikrobryggeri. Druvorna köps från odlare runt om i Countyt och skeppas till vineriet där vintillverkningen sker.

Testade lite olika varianter, men det vin som stack ut mest var en häftig Cabernet Franc i kraftig Loire-stil med mängder av stendamm och paprika. Läckert helt enkelt. Hon fick utan tvekan följa med hem.

image.jpg

image.jpg


Vi besökte slutligen även Margerum som gör lite blandade viner i typisk södra Rhône-stil. Förvånansvärt slanka skapelser men på samma gång väldigt rena och korrekta. Fick med mig deras bästa och mest udda vin som tillverkats i endast 576 exemplar. Detta vin köpte jag helt oprövat, vilket aldrig är en bra idé men kul. ;)

image.jpg


Det hände, utöver detta, en hel del annat med mer goda viner i fokus och middag, men jag orkar inte rapportera allt känner jag.

En fantastisk första dag. Kul att så många vinproducenter har sina tasting rooms centralt i stan dessutom.

Idag blir det lite fortsatta strapatser, får får se vad stan har i sitt sköte helt enkelt. :)
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
En kopp kaffe på The Coffee Bean & Tea Leaf. Den enda kaffekedjan som levererar riktigt bra kaffe i staterna enligt mig. Inte ens Starbucks lyckas särskilt bra i jämförelse.

Härlig vy upp mot bergen...

image.jpg


Dessutom så hittade jag ett udda vin i keramikflaska på ett litet köpcenter, men knappast värt att köpa misstänker jag, dock kul. ;)

image.jpg
 

Tomas Lindblom

fd Deppodi
Moderator
Snygga uppdateringar! Kul att du fotar som en paparazzi och delar med dig. :) En bild gör så stor skillnad!
Får se om jag lyckas få tag på något WiFi när jag är i Grekland. I så fall ska jag in här på forumet och tjuvkika lite!
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
image.jpg


Vinfestival på stranden idag. En klart udda upplevelse med mängder av utställare som var uppradade i hundratal. Även en del mat och krimskrams ingick och så även en del ölbryggerier. 68 $ per person kostade kalaset och då var allt utan vissa matstånd och en del krimskrams gratis. Supertrevligt och en klart udda upplevelse.

Dagen började med ett rejält regn och lite åska, men till skillnad mot här hemma så omfamnar man regnet som något trevligt även om det är lite obehagligt att bli blöt. Stor skillnad mot oss svenskar som flyr som råttor så fort en droppe faller. :p

image.jpg


Det tog dock inte mer än 15 minuter innan det spricker upp och solen tittar fram i full prakt...

image.jpg


Strålande sol och utomhusmiljö är knappast optimalt för vinprovning, men trevligt ändå såklart. Vem är kinkig? Inte jag i alla fall! ;)

Massor av små producenter som jag aldrig har hört talas om fanns på plats och mängder från Paso Robles av någon lustig anledning. Inte särskilt många från Santa Barbara, vilket kändes konstigt trots allt. Här är några som stack ut lite extra i alla fall:

image.jpg


Körde mest rött då jag sällan går igång på vita viner från USA, så det blev en hel del Cabernet, Syrah, Pinot Noir och Petite Sirah samt såklart en hel del blends. Väldigt blandad kvalitet, men i princip inget plonk under 10 dollars. Det mesta av de vi provade låg från 20-200 dollar på en höft. En hel del riktigt trevliga CS-viner utan tvekan med både bra struktur och druvtypicitet. En av de stora favoriterna var dock Vina Robles Petite Sirah som rockade mig ur strumporna. Kul att få prova ett toppvin av just den druvan. Sanslöst intensivt med mångfacetterad mörk frukt med fin kryddighet och komplexitet.

Heitz Cellar var på plats också med en trojka av Big Reds från Napa Valley, från den enklaste för runt 50 dollar upp till deras värstingvariant som påstås kosta flera tusen. :eek: Visst tusan var det bra tryck i dessa viner med massor av intensitet och struktur, men jag blev inte hänförd direkt. Jäkligt bra viner dock frånsett den enklaste som kan köpas via SB och som kändes väl mjuk och snäll. Allt annat än "prisvärda viner" alltså.
image.jpg


Efter några timmars sörplande och spottande så fick vi nog. Satan vad mycket skräp vi stötte på mellan varven dessutom. Dyra viner av hög kvalitet, men med så mycket restsötma att de kändes som dessertviner. Det märks tydligt att en del av de vinmakare som enbart satsar på den inhemska marknaden verkligen anammat den amerikanska smakpreferensen med skyhög tolerans för sötma.

Som tur var så gällde det inte alla, men efter några hundra provade viner så kändes munnen trött på frukt, alkohol och sötma i vilket fall som helst och hade det funnits ett stånd med riktigt skitig bdx så hade det känts som drömviner. Det var så illa så att vi fick leta upp lite mousserande torrt vin att skölja munnen med, vilket är illa. :rolleyes:

Men, som den typiska svensk jag är så klagar jag. :oops: Denna festival var såklart en dröm för alla vinnördar, tro inget annat. Senare på kvällen så blev det dock en pizza och öl. Vin kändes måttligt intressant. ;)
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Roadtrip igår och maken till bildsköna vyer går tyvärr inte att återge med några enkla bilder, men låt mig säga att jag är förälskad. Vi tog bilen runt om bland vindistrikt och pittoreska småstäder och stannade i Solvang, Los Olivos och hos en vinproducent långt upp i Santa Inez Valley. En magisk dag!

image.jpg


Första stoppet blev det danska samhället Solvang med sin underbara småstadscharm och mängder av nordeuropeisk känsla. Även här så låg det tasting rooms på rad och massor av konditori och krimskramsbutiker med nordiskt tema. Vi drack lite kaffe och gick runt någon timma och njöt i solskenet.

image.jpg


Drog vidare till vinstaden Los Olivos där tanken var att prova lite vin, då det är många producenter av intresse som har sina tasting rooms här. Visst tusan så var det första vi såg när vi parkerade bilen ännu en hippiebil dessutom...

image.jpg


Dagens första vinprovning blev Dragonette som jag hört lite gott om vid socialisering bland lokalt vinfolk. Många olika druvvarianter erbjöds...

image.jpg


Deras olika Syrah-viner var klart de mest minnesvärda med MJM i topp, men även de vita var förvånansvärt kompetenta. Grenasche har de fortfarande inte lärt sig att hantera fullt ut dock, men rosén kunde nog lurat många till Provence. Ganska rena viner stilmässigt med relativt slankt uttryck utan överdriven frukt. Heltorra och strama genomgående, men inte så värst komplexa.

Gick därefter vidare till en producent vi har fått serverat av @Jimmy Örnewald på Norda tidigare i år och som vi då har gillat mycket. Qupé är ett av kändisnamnen i området, speciellt för sina Syrah-viner vilket var dagens fokusdruva.

image.jpg


Kul med lite Tempranillo, men inget minnesvärt. Blev dock riktigt imponerad av samtliga av de vita som hade fin balans och intressant uttryck. Syrah-vinerna var toppen med massor av krydda i lite semi-varm stil.

Vi drog därefter vidare innåt landet bland berg och dalar (fan vad skönt att ha en fru som kör och låter mig testa vin i lugn och ro) med målet inställt på Rancho Sisquoc, men vi kom inte hela vägen innan frun tröttnade och ville vända. Jag ville dock gärna besöka någon vingård så vi valde en lite snabbt på chans i närheten av där vi var och det visade sig vara en av regionens absolut äldsta förmågor vilket var lite kul (Zaca Mesa). Väl inne i deras tasting room så stötte vi även ihop med en urskön men självcentrerad amerikanare från trakten som tydligen gillade att åka runt och dricka vin hos sin "kompisar". Han kändes som en klockren blandning av Gary Busey och David Hasselhof ungefär. Totalt självupptagen, men varm och härlig med en frisör som liknar Stålmannen från 80-talet. Han snackade så mycket (enbart om sig själv såklart) så vinprovningen kom ur fokus, men även denna anrika familjeägda producent visade prov på mängder av trevliga rhoneliknande viner. Klart bra viner genomgående, men vi missade tydligen att testa deras toppvin gjort på Syrah vilket vi upptäckte i efterhand, men de vi drack höll bra klass ändå (Syrah vill säga, Mourvedre lyckades de inte lika bra med. Saknade kropp och komplexitet). Missade att ta bilder på flaskorna här dock, men vi gick igenom det mesta innan vi återvände hem och avrundade dagen med lite mexikansk mat och lokal Ipa.

image.jpg


En fantastisk dag avklarad. En tripp jag aldrig kommer att glömma!
 

Vino fino

Medlem
Alltid lika trevligt att läsa din resekrönika. Bockning och bugning.

Om du nu var i Sideways-kända Solvang och var på väg till Los Olivos, yttrade du då de berömda orden "I am NOT drinking any f**king Merlot!!" som gjort Los Olivos känt?

(Bilden: Jack--- i hawaiiskjorta--- strosar runt i Solvang)

solvang.jpg
 

Magikern

Medlem
Har inte Sine Qua Non lite toppvinodlingar i Santa Barbara regionen?
Det kanske krävs förbokning ett halvår innan typ om man vill kolla in Sine Qua Non dock.

Det känns som att det borde vara för varmt för de flesta druvor i Santa Barbara. Muscat och södra Rhonedruvor lät väl funka bra. Aglianico kräver väl också extremt mycket sol om jag inte har helt fel för mig.
 

Helen

Medlem
Roadtrip igår och maken till bildsköna vyer går tyvärr inte att återge med några enkla bilder, men låt mig säga att jag är förälskad. Vi tog bilen runt om bland vindistrikt och pittoreska småstäder och stannade i Solvang, Los Olivos och hos en vinproducent långt upp i Santa Inez Valley. En magisk dag!

Visa bifogad bild 4556

Första stoppet blev det danska samhället Solvang med sin underbara småstadscharm och mängder av nordeuropeisk känsla. Även här så låg det tasting rooms på rad och massor av konditori och krimskramsbutiker med nordiskt tema. Vi drack lite kaffe och gick runt någon timma och njöt i solskenet.

Visa bifogad bild 4557

Drog vidare till vinstaden Los Olivos där tanken var att prova lite vin, då det är många producenter av intresse som har sina tasting rooms här. Visst tusan så var det första vi såg när vi parkerade bilen ännu en hippiebil dessutom...

Visa bifogad bild 4558

Dagens första vinprovning blev Dragonette som jag hört lite gott om vid socialisering bland lokalt vinfolk. Många olika druvvarianter erbjöds...

Visa bifogad bild 4559

Deras olika Syrah-viner var klart de mest minnesvärda med MJM i topp, men även de vita var förvånansvärt kompetenta. Grenasche har de fortfarande inte lärt sig att hantera fullt ut dock, men rosén kunde nog lurat många till Provence. Ganska rena viner stilmässigt med relativt slankt uttryck utan överdriven frukt. Heltorra och strama genomgående, men inte så värst komplexa.

Gick därefter vidare till en producent vi har fått serverat av @Jimmy Örnewald på Norda tidigare i år och som vi då har gillat mycket. Qupé är ett av kändisnamnen i området, speciellt för sina Syrah-viner vilket var dagens fokusdruva.

Visa bifogad bild 4560

Kul med lite Tempranillo, men inget minnesvärt. Blev dock riktigt imponerad av samtliga av de vita som hade fin balans och intressant uttryck. Syrah-vinerna var toppen med massor av krydda i lite semi-varm stil.

Vi drog därefter vidare innåt landet bland berg och dalar (fan vad skönt att ha en fru som kör och låter mig testa vin i lugn och ro) med målet inställt på Rancho Sisquoc, men vi kom inte hela vägen innan frun tröttnade och ville vända. Jag ville dock gärna besöka någon vingård så vi valde en lite snabbt på chans i närheten av där vi var och det visade sig vara en av regionens absolut äldsta förmågor vilket var lite kul (Zaca Mesa). Väl inne i deras tasting room så stötte vi även ihop med en urskön men självcentrerad amerikanare från trakten som tydligen gillade att åka runt och dricka vin hos sin "kompisar". Han kändes som en klockren blandning av Gary Busey och David Hasselhof ungefär. Totalt självupptagen, men varm och härlig med en frisör som liknar Stålmannen från 80-talet. Han snackade så mycket (enbart om sig själv såklart) så vinprovningen kom ur fokus, men även denna anrika familjeägda producent visade prov på mängder av trevliga rhoneliknande viner. Klart bra viner genomgående, men vi missade tydligen att testa deras toppvin gjort på Syrah vilket vi upptäckte i efterhand, men de vi drack höll bra klass ändå (Syrah vill säga, Mourvedre lyckades de inte lika bra med. Saknade kropp och komplexitet). Missade att ta bilder på flaskorna här dock, men vi gick igenom det mesta innan vi återvände hem och avrundade dagen med lite mexikansk mat och lokal Ipa.

Visa bifogad bild 4561

En fantastisk dag avklarad. En tripp jag aldrig kommer att glömma!
Herre jesus pöjk! du är ett gott föredöme for oss andra som åker runt i vinets tecken. Du sätter ju ribban så högt på din reseberättelse att jag får störtångest!!! Vi bugar och bockar och ser fram emot flera berättelser med snygga bilder!
 
Trådskapare
Mattias Schyberg

Mattias Schyberg

Administratör
Har inte Sine Qua Non lite toppvinodlingar i Santa Barbara regionen?
Det kanske krävs förbokning ett halvår innan typ om man vill kolla in Sine Qua Non dock.

Det känns som att det borde vara för varmt för de flesta druvor i Santa Barbara. Muscat och södra Rhonedruvor lät väl funka bra. Aglianico kräver väl också extremt mycket sol om jag inte har helt fel för mig.
Det är väldigt varierade klimatzoner generellt i hela Kalifornien så även i Santa Barbara. De har inga problem att odla Pinot Noir och en del blir riktigt bra, men det är få/inga lägen som är lika svala som södra Nya Zeeland och Bourgogne såklart. :)
 

Magikern

Medlem
Det är väldigt varierade klimatzoner generellt i hela Kalifornien så även i Santa Barbara. De har inga problem att odla Pinot Noir och en del blir riktigt bra, men det är få/inga lägen som är lika svala som södra Nya Zeeland och Bourgogne såklart. :)

Låter lovande, skulle gissa att Manfred Krankl har lagt beslag på det bästa terroir för syrah som finns i Santa Barbara.

Hans toppviner lär ju vara jämförbara med såväl La La La som de bästa från Hermitage i kvalité och komplexitet.
 
Toppen