Enligt vissa konspirationsteoretiker har Finewines blivit infiltrerat av den rödvinspimplande kulturvänstern som prioriterar kvantitet både i antalet inlägg och flaskor. Därav denna tråden för kulturhögern som anser att kvalité är avgörande och att denna bestäms av marknaden och gärna i samband med lite konservativa fördomar som får vinerna att bli bättre när man vet vad man dricker. Självklart dricker vi skumpa och inget annat när andra ser...
Reserverar denna tråden för de som inte vill läsa om allt annat vin. Det är trots allt champagne som har lyckats bäst med att sälja mediokra viner för 3-400 kr och få det att sälja i miljoner flaskor vilket kräver en eloge! Men dessa reserverar den champagneintresserade för klubbkids och nyårssvenssons.
Först ut lite återblickar med begränsat minne (för lat för att anteckna och för självgod för att inse att jag glömmer):
Henriotprovning
Började med min egen Roederer BdB 2008 blint och bästa gissningen var BdB 2006 även efter ledtråd om stort hus och ovanlig champagne. Mycket trevlig champagne men självklart alldeles för ung, trots det kvällens bästa för mig. Mycket citrus men kände för första gången tydligt den berömda Roedervaniljen.
Henriot BdB magnum - Riktigt bra även om den kom sist i denna provning. Henriots BdB var en champagne jag provade på en av de första provningarna jag var på och den jag träffade @CH på och då @Orpale sänkte en öppnad Substance i ishinken.
Henriot CdE 1995 - Sjukt mogen och kändes trött vilket jag inte upplevt alls innan men det kan ha varit att den var för avvikande jämfört med övriga BdB. Skulle rekommendera att öppna upp omgående och smaka av.
Henriot Cuvée 38 magnum - Bra champagne men motiverar inte priset. Men då kommer alltid den berömda kommentaren - den kommer bli så bra om 10 år! En bra ursäkt för att motivera att man spenderat alldeles för mycket pengar på en flaska som inte levererar som man vill.
Roederer 2008 testades innan middag på vRÅ. Explosion av nöt och självklart hög syra, osar kanonskumpa lång väg. Kommer troligen utvecklas ordentligt framöver då jag öppnade en 2004 tidigare som levererade ordentligt fram på småtimmarna.
Oväntad och slumpad Selosseprovning
Efter att lassat in följande pall i vinkällaren...
...så tänkte jag CH och jag skulle fira med en pava men då skylldes på jobb. Några timmar senare med argumentet att du kommer ändå inte jobba mer så var inte CH svårövertalad och jag tog med en Selosse 2003 blint. Förnöjsamt lyssnade jag på CH:s utlägg om att att det måste vare en mogen 90-talare med PN... ledtråd ett offår -93? Svar nej och nej. Måste erkänna med tanke på den extrema mognaden med lite frukt (vilket kan förväntas av årgången) med äppelmos och sherrytonerna tillsammans med kraftiga fat gjorde att även jag vart osäker på om det inte kunde vara lite PN i. Så här @Emanuel har du ytterligare ett tips på en mogen drickfärdig skumpa. Ser inte någon anledning att spara på dessa och i ärlighetens namn mer intressant än fantastisk.
Nu var det min tur och då ingen visste vad vi hade valt så fick jag trots det en Selosse också, vad är oddsen för det? OK inte obetydligt när två champagnenördar möts men ändå. Jag gick i samma fälla och tog de kraftiga faten och mognaden för PN så jag kan bara gissa hur CH mös över revanschen. Gissade dock på 2000-tal och NV och efter att förstått att jag blivit lurad av faten gissade jag Vilmart vilket inte är helt fel men när inte heller det var rätt så återstod Selosse Initial som var lagrad i 3 år. CH har flera gånger påpekat hur bra den blir med lagring och jag är benägen att hålla med.
Alltid kul när man är på samma höga nivå (vinmässigt dvs...) men klar vinnare för mig var ändå Initial fast det var roligast att prova 2003 om ni förstår vad jag menar.
Vänligen fyll på med sprudlande inlägg om champagne.
Reserverar denna tråden för de som inte vill läsa om allt annat vin. Det är trots allt champagne som har lyckats bäst med att sälja mediokra viner för 3-400 kr och få det att sälja i miljoner flaskor vilket kräver en eloge! Men dessa reserverar den champagneintresserade för klubbkids och nyårssvenssons.
Först ut lite återblickar med begränsat minne (för lat för att anteckna och för självgod för att inse att jag glömmer):
Henriotprovning
Började med min egen Roederer BdB 2008 blint och bästa gissningen var BdB 2006 även efter ledtråd om stort hus och ovanlig champagne. Mycket trevlig champagne men självklart alldeles för ung, trots det kvällens bästa för mig. Mycket citrus men kände för första gången tydligt den berömda Roedervaniljen.
Henriot BdB magnum - Riktigt bra även om den kom sist i denna provning. Henriots BdB var en champagne jag provade på en av de första provningarna jag var på och den jag träffade @CH på och då @Orpale sänkte en öppnad Substance i ishinken.
Henriot CdE 1995 - Sjukt mogen och kändes trött vilket jag inte upplevt alls innan men det kan ha varit att den var för avvikande jämfört med övriga BdB. Skulle rekommendera att öppna upp omgående och smaka av.
Henriot Cuvée 38 magnum - Bra champagne men motiverar inte priset. Men då kommer alltid den berömda kommentaren - den kommer bli så bra om 10 år! En bra ursäkt för att motivera att man spenderat alldeles för mycket pengar på en flaska som inte levererar som man vill.
Roederer 2008 testades innan middag på vRÅ. Explosion av nöt och självklart hög syra, osar kanonskumpa lång väg. Kommer troligen utvecklas ordentligt framöver då jag öppnade en 2004 tidigare som levererade ordentligt fram på småtimmarna.
Oväntad och slumpad Selosseprovning
Efter att lassat in följande pall i vinkällaren...
...så tänkte jag CH och jag skulle fira med en pava men då skylldes på jobb. Några timmar senare med argumentet att du kommer ändå inte jobba mer så var inte CH svårövertalad och jag tog med en Selosse 2003 blint. Förnöjsamt lyssnade jag på CH:s utlägg om att att det måste vare en mogen 90-talare med PN... ledtråd ett offår -93? Svar nej och nej. Måste erkänna med tanke på den extrema mognaden med lite frukt (vilket kan förväntas av årgången) med äppelmos och sherrytonerna tillsammans med kraftiga fat gjorde att även jag vart osäker på om det inte kunde vara lite PN i. Så här @Emanuel har du ytterligare ett tips på en mogen drickfärdig skumpa. Ser inte någon anledning att spara på dessa och i ärlighetens namn mer intressant än fantastisk.
Nu var det min tur och då ingen visste vad vi hade valt så fick jag trots det en Selosse också, vad är oddsen för det? OK inte obetydligt när två champagnenördar möts men ändå. Jag gick i samma fälla och tog de kraftiga faten och mognaden för PN så jag kan bara gissa hur CH mös över revanschen. Gissade dock på 2000-tal och NV och efter att förstått att jag blivit lurad av faten gissade jag Vilmart vilket inte är helt fel men när inte heller det var rätt så återstod Selosse Initial som var lagrad i 3 år. CH har flera gånger påpekat hur bra den blir med lagring och jag är benägen att hålla med.
Alltid kul när man är på samma höga nivå (vinmässigt dvs...) men klar vinnare för mig var ändå Initial fast det var roligast att prova 2003 om ni förstår vad jag menar.
Vänligen fyll på med sprudlande inlägg om champagne.