This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
Visa bifogad bild 13873
Fem glas, tre champagner.
Utökat triangeltest.
Enstaka mer bild och rapport kommer. Men just nu är livet rätt ok.
Härligt inlägg!Har nu nyktrat till.
Jag, en kompis och min fru testade tre champagner igår. Temat var 2002 vs 2008
För att krångla till det lite men också för att kvalitetskontrollera gommarna lite hällde min fru upp det blindat i fem glas åt oss vardera.
Då blev det en miniutmaning att hitta glaset som var ensamt, sant passa ihop de andra med varandra. Misslyckas man med det får man ju sedan svårt att argumentera mot övriga huruvida vad som är bra eller mindre bra med vinerna.
För mig som inte är så erfaren var det inte jättelätt att matcha ihop vinerna med varandra, men efter enstaka vänlig knuff i rätt riktning från min kompis gick det bra.
Sedan kunde man börja fundera över vilken som var godast, och hoppas på att man hade rätt inför avtäckningen.
Visa bifogad bild 13880
Efter avtäckning
2002 Pol Roger vintage I två glas
2008 Pol Roger vintage I ett glas
2002 Fleury Pere et Fils extra brut I två glas
Enhälligt kom vi fram till att PR 2008 var sämst. Visserligen.hade den min favoritdoft, fylld av mineral, krut och gröna äpplen. Men smaken var förhållandevis tunn och dominerades av citrus och äpplekart. Övriga jag har får ligga i flera år innan nästa öppnas.
Wotn med två röster mot en blev fleury 2002. Mogen och härlig doft av röda äpplen, lite champinjoner och sötma. Fyllig och välbalanserad smak där det var ordning på syran.
Min frus favorit var Pol Roger 2002. Doften på den hade kvar lite av unga krutigheten jmf 2008, men mindre explosiv (fniss fniss) och mer röda friska höstäpplen. I gommen hade det blivit ordning på syran och en mer generös fyllig brödighet med inslag av mogna äpplen och kanske lite mineral och champinjoner. Mycket bra, synd att man inte har några fler.
Kan rekommendera detta sättet att testa viner. Ffa för nybörjare som mig. Kul att passa ihop vinerna i glasen och inte så självklart som man skulle kunna tro.
Har nu nyktrat till.
Jag, en kompis och min fru testade tre champagner igår. Temat var 2002 vs 2008
För att krångla till det lite men också för att kvalitetskontrollera gommarna lite hällde min fru upp det blindat i fem glas åt oss vardera.
Då blev det en miniutmaning att hitta glaset som var ensamt, sant passa ihop de andra med varandra. Misslyckas man med det får man ju sedan svårt att argumentera mot övriga huruvida vad som är bra eller mindre bra med vinerna.
För mig som inte är så erfaren var det inte jättelätt att matcha ihop vinerna med varandra, men efter enstaka vänlig knuff i rätt riktning från min kompis gick det bra.
Sedan kunde man börja fundera över vilken som var godast, och hoppas på att man hade rätt inför avtäckningen.
Visa bifogad bild 13880
Efter avtäckning
2002 Pol Roger vintage I två glas
2008 Pol Roger vintage I ett glas
2002 Fleury Pere et Fils extra brut I två glas
Enhälligt kom vi fram till att PR 2008 var sämst. Visserligen.hade den min favoritdoft, fylld av mineral, krut och gröna äpplen. Men smaken var förhållandevis tunn och dominerades av citrus och äpplekart. Övriga jag har får ligga i flera år innan nästa öppnas.
Wotn med två röster mot en blev fleury 2002. Mogen och härlig doft av röda äpplen, lite champinjoner och sötma. Fyllig och välbalanserad smak där det var ordning på syran.
Min frus favorit var Pol Roger 2002. Doften på den hade kvar lite av unga krutigheten jmf 2008, men mindre explosiv (fniss fniss) och mer röda friska höstäpplen. I gommen hade det blivit ordning på syran och en mer generös fyllig brödighet med inslag av mogna äpplen och kanske lite mineral och champinjoner. Mycket bra, synd att man inte har några fler.
Kan rekommendera detta sättet att testa viner. Ffa för nybörjare som mig. Kul att passa ihop vinerna i glasen och inte så självklart som man skulle kunna tro.
Har nu nyktrat till.
Jag, en kompis och min fru testade tre champagner igår. Temat var 2002 vs 2008
För att krångla till det lite men också för att kvalitetskontrollera gommarna lite hällde min fru upp det blindat i fem glas åt oss vardera.
Då blev det en miniutmaning att hitta glaset som var ensamt, sant passa ihop de andra med varandra. Misslyckas man med det får man ju sedan svårt att argumentera mot övriga huruvida vad som är bra eller mindre bra med vinerna.
För mig som inte är så erfaren var det inte jättelätt att matcha ihop vinerna med varandra, men efter enstaka vänlig knuff i rätt riktning från min kompis gick det bra.
Sedan kunde man börja fundera över vilken som var godast, och hoppas på att man hade rätt inför avtäckningen.
Visa bifogad bild 13880
Efter avtäckning
2002 Pol Roger vintage I två glas
2008 Pol Roger vintage I ett glas
2002 Fleury Pere et Fils extra brut I två glas
Enhälligt kom vi fram till att PR 2008 var sämst. Visserligen.hade den min favoritdoft, fylld av mineral, krut och gröna äpplen. Men smaken var förhållandevis tunn och dominerades av citrus och äpplekart. Övriga jag har får ligga i flera år innan nästa öppnas.
Wotn med två röster mot en blev fleury 2002. Mogen och härlig doft av röda äpplen, lite champinjoner och sötma. Fyllig och välbalanserad smak där det var ordning på syran.
Min frus favorit var Pol Roger 2002. Doften på den hade kvar lite av unga krutigheten jmf 2008, men mindre explosiv (fniss fniss) och mer röda friska höstäpplen. I gommen hade det blivit ordning på syran och en mer generös fyllig brödighet med inslag av mogna äpplen och kanske lite mineral och champinjoner. Mycket bra, synd att man inte har några fler.
Kan rekommendera detta sättet att testa viner. Ffa för nybörjare som mig. Kul att passa ihop vinerna i glasen och inte så självklart som man skulle kunna tro.
Vilket fint inlägg
Härlig metod för att på samma gång njuta och lära!
Detta ska provas snarast, som nybörjare tänker jag att man kan ha tre olika stilar av vinet för enkelhetens skull (inbillar jag mig i alla fall). Så 5 glas med 1 blanc de blancs, 1 pinot och 1 meunier.
Klart kul sätt.
Men, tanken bakom triangeltest är att testa saker som är ganska lika i sensoriken för att se om man klarar att säkerställa att det är en skillnad genom att para rätt. Tänk två cola Light och en Coke zero...
Klarar man inte att para rätt, så kan man liksom inte säga att den ena är bättre en den andra.
Ganska olika drycker, som bdb och BdN kan nog lika gärna testas i enkla glas. Meunier har jag ingen erfarenhet av.
Hade t ex första flighten (syrliga flighten) på vår champagneträff serverats i dubbla glas hade jag nog fått svårigheter att matcha.
1996 Pol Roger Cuvee Sir Winston Churchill
Visa bifogad bild 13903
Tryck i flaskan.
Härligt levande gul i färgen!
Doften säger: Äpplen. Röda solmogna. Lite laktotoner. Mogna citrusfrukter- grape, citron, lite lime. Men som sagt fullmogna, söta-syrliga-härliga.
Smaken: mogna röda äpplen, lite rök, pizzadeg, vanilj, surdegsbröd, massor av väldigt balanserade men ändå kraftfulla citrustoner. Och då menar jag MASSOR! Mer mogna äpplen. Bra syra, krispigt - synnerligen fräscht och ändå så mycket och så (pass) moget samtidigt. Sååå moget är det nu inte men det finns alla de nyanserna där. Väldigt mycket liv!
Jag tycker att den här är sagolik. Jag borde inte dricka flaskorna i det här tempot (nåja, men tror att det är nummer tre som får sätta korken till i år) för det finns MYCKET kvar att hämta, även om det är riktigt, riktigt bra redan!
Definitivt i sitt drickfönster men inte alls över zenit. Man kan säkert vänta 10-15 år med snittflaskan.
96 har jag sagt tidigare. Det är det nu också. Passande poäng, jag vet.
1996 Pol Roger Cuvee Sir Winston Churchill
Visa bifogad bild 13903
Tryck i flaskan.
Härligt levande gul i färgen!
Doften säger: Äpplen. Röda solmogna. Lite laktotoner. Mogna citrusfrukter- grape, citron, lite lime. Men som sagt fullmogna, söta-syrliga-härliga.
Smaken: mogna röda äpplen, lite rök, pizzadeg, vanilj, surdegsbröd, massor av väldigt balanserade men ändå kraftfulla citrustoner. Och då menar jag MASSOR! Mer mogna äpplen. Bra syra, krispigt - synnerligen fräscht och ändå så mycket och så (pass) moget samtidigt. Sååå moget är det nu inte men det finns alla de nyanserna där. Väldigt mycket liv!
Jag tycker att den här är sagolik. Jag borde inte dricka flaskorna i det här tempot (nåja, men tror att det är nummer tre som får sätta korken till i år) för det finns MYCKET kvar att hämta, även om det är riktigt, riktigt bra redan!
Definitivt i sitt drickfönster men inte alls över zenit. Man kan säkert vänta 10-15 år med snittflaskan.
96 har jag sagt tidigare. Det är det nu också. Passande poäng, jag vet.
Vet inte så mycket om korken, men tycker själv att Launois är en trevlig producent och då särskilt deras årgångsskumpa men champagnen behöver minst 3-5 år för att komma till sin rätt. Nu framgår det inte om det var NVn eller årgång 2011 som du drack. Kommer själv att köpa 6-12 flaskor när årgång 2012 når SB och låta dem ligga några år för att få fram de trevliga pärontonerna som brukar visa sig efter något år.Sprang på en konstig kork häromdagen som kom ifrån en Launois GranCru BdB brut.
Är denna kork vanlig ? Har aldrig sett en sådan tidigare och jag tycker att vi provar runt rätt friskt
Har nog aldrig hört ett högre "popp"-ljud och moussen var massiv.
Dock var smaken tämligen medelmåttig samt återhållsam och blev inte heller bättre dag 2. Svaga frukter om än bra näsa