Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

[Champagne] Idag dricker vi... som vanligt skumpa!

Alpha

Medlem
Bättre tur idag och måndagens Bollinger Grande Année Rosé 2007 plockades åter fram från kylen. Efter att andats ut av avsaknaden av mordförsök från flaskan så var det äntligen dags att för oss (mig & flaskan) att bli ett.

Överlag en mycket bra champagne men likt förra veckans 2004 Pol Roger Cuvee Sir Winston Churchill så är det för tidigt dryckesfönster. Jag är ett fan av Bollinger Brut Rosé NV och denna följer samma stil men klart mer elegant och mindre pang på. Skulle tippa att den behöver minst en fem år till för att verkligen visa vad den går för samt framförallt så hade jag gärna förtärt en kalvcarpaccio till. Då tror jag att den, trots ungdomen, hade briljerat.
 

MartinE

Medlem
Det var länge sedan jag tog mig tid och postade något på forumet – livet med en ny familjemedlem påverkar helt klart utbudet av fri tid – men jag har givetvis hunnit dricka en hel del bra champagne ändå i sommar! Här är några av höjdpunkterna. Först en härlig vertikal:

fullsizeoutput_1d39.jpeg
1993 Cuvée Sir Winston Churchill: En underbar champagne! Den borde möjligen ha druckits för några år sedan, men den presterar fortfarande riktigt bra. Mogen och komplex doft med inslag av bokna äpplen, tobak, toffée, kvittenmarmelad, kastanjechampinjon, hasselnötter, honung, rostat bröd och mandlar. Smaken är mogen, komplex, fruktig, något kryddig och något eldig och bjuder på mogna äpplen, nektarin, apelsin, en ton av apelsinskal, lite toffée, kex, mandelmassa och russin. (91 p)

1995 Cuvée Sir Winston Churchill: Den har en fantastisk doft! Smakmässigt är den elegant, men känns aningen oförlöst till en början. Till skillnad mot 93:an, som tappar i intensitet efter hand, blir den här dock bättre och bättre ju längre tiden går. Mogen och komplex doft med tydliga äppelcidertoner till en början. Inslag av marsipan, bokna äpplen, hallon, gräddkola, brioche, smör, crème brûlée och jordgubbar. Utvecklad, frisk och aningen eldig smak av gula äpplen, citrus, gräddkola, äppelskal och jordgubbar. (91 p)

1996 Cuvée Sir Winston Churchill: Den här känns fortfarande förhållandevis ung och snarare finstämd och elegant än kraftfull. Den är fantastisk idag – efter lång tids luftning – men kommer sannolikt vinna på ytterligare lagring! Utvecklad, komplex och brödig doft med viss sälta. Inslag av snäckskal, surdegsbröd, lite ingefära, kex, gräddkola, äpplen och hasselnötter. Frisk, något fruktig och något utvecklad smak av syrliga äpplen, en aning grapefrukt, lime, gula plommon och hasselnötter. Påtaglig årgångstypisk syra. (92-93 p)

fullsizeoutput_1d37.jpeg
1985 Henriot Cuvée des Enchanteleurs: Det här är också en fantastisk champagne! Utseendet är som bekant inte allt. Den ser ut att vara trött – färgen är gyllengul och det finns inte särskilt många bubblor kvar – men den skyhöga syran gör att man ändå får en tydligt mousserande känsla när man dricker champagnen och det sammantagna intrycket blir att den helt klart känns väldigt pigg för sin ålder! Initialt uppträder den klart obalanserat, men den lugnar ner sig efter ett tag och efter några timmar blir den härligt koncentrerad! Mogen och komplex doft med sherrytoner. Inslag av lakrits, gräddkola, kaffe, rostade nötter, smör, popcorn och röda bär. Smaken är mogen, frisk och mycket torr och bjuder på röda äpplen, blodgrape, mandlar, lakrits och en aning röda bär. Mycket hög syra! (91 p)

fullsizeoutput_1d36.jpeg

Jacques Selosse Rosé (deg dec 2015): Alltid fantastisk, men den här flaskan skapade ändå inte samma magi som jag upplevt i mina tidigare möten med Selosse Rosé. Komplex, kryddig, blommig och parfymerad doft med rostade toner. Inslag av bulldeg, kardemumma, krasse, grahamskex, vispgrädde och hyacint. Fruktig och relativt ung smak av röda bär, röda äpplen och söt blodgrape. (90 p)

fullsizeoutput_1d34.jpeg
2001 Clos des Goisses (deg jun 2011): Mycket, mycket bra och klart imponerande med tanke på årgången! Utvecklad, brödig och komplex doft med fatkaraktär. Inslag av apelsin, jäst, nysågad planka, persika, jordgubbar, örter och honung. Utvecklad, frisk, fruktig och torr smak av apelsin, apelsinskal och jordgubbar. Påtaglig syra. (89 p)

fullsizeoutput_1d1f.jpeg
2006 Louis Roederer Vintage: En härlig champagne, som precis äntrat sitt optimala drickfönster! Utvecklad, fruktig och komplex doft med inslag av apelsin, röda äpplen, körsbär, jäst, gummiband, banan och salmiak. Utvecklad och fruktig smak av apelsin (inkl viss skalbeska), körsbär och Ahlgrens bilar. (89 p)

fullsizeoutput_1d28.jpeg
1998 Comtes de Champagne: Så. Sjukt. Bra. Möjligen inte lika magnifik som 88:an och inte lika kraftfull som 1996, men den här årgången av Comtes de Champagne är helt klart bland de bästa årgångarna jag druckit av detta vin! Och den har nätt och jämnt börjat visa sig i sitt optimala drickfönster. Utvecklad, komplex, nötig och fruktig doft med rostade toner. Inslag av brynt smör, rostat bröd, hasselnötter, jäst, lime, mint och honung. Smaken är utvecklad, frisk och fruktig och domineras av lime, gula äpplen och apelsin med en fin ton av apelsinskal. Oändligt lång och torr eftersmak med inslag av apelsinmarmelad. (94 p)
 
Last edited:

MartinE

Medlem
Du är tuff i din betygsättning, @MartinE! Bara 92-93 poäng för Winston 96!? Jag satte 97 poäng på CT senast jag drack den.
Ja, jag är ganska snål med mina poäng – måste ju spara 100-poängaren till den dag det perfekta vinet dyker upp! :)

Rent generellt, i jämförelse med hur de flesta betygsätter på exempelvis CT och på detta forum, kan man nog lägga på 2-5 poäng på mina betyg för att få en "rättvis" jämförelse.
 
Ja, jag är ganska snål med mina poäng – måste ju spara 100-poängaren till den dag det perfekta vinet dyker upp! :)

Rent generellt, i jämförelse med hur de flesta betygsätter på exempelvis CT och på detta forum, kan man nog lägga på 2-5 poäng på mina betyg för att få en "rättvis" jämförelse.

Det är så jag läser dem :) Winston 96 håller jag nog topp 10 bland de champagner jag förtärt.
 

LeChat

Medlem
F0CD7F22-14B0-454E-A2F1-CFEB9667867B.jpeg

2008 Diebolt-Vallois Blanc de Blancs Millésimé


Öppnde första flaskan för snart två år sedan (okt. -16) och minns den som bra men framförallt att den andades potential. Idag tycker jag att den hunnit utvecklas en hel del i både doft och smak och är en riktig njutning med bra balans, komplexitet och en härlig 2008-frukt.
 

Pontus

Medlem
2008 Veuve Clicquot Rosé. Doft av hav, citrus och röda bär. Kryddiga och blommiga toner. Smak av citrus, citrusskal, röda vinbär och jordgubbar. Knivskarp syra. Lång, skön eftersmak - lager på lager av citrus och röda bär. Riktigt fin champagne, särskilt med lite högre temperatur. 93p+.
Drack den ikväll igen. Den här utvecklats en del och har lite äppliga toner jag inte minns från senast. De röda vinbären är kvar. Syran är mer integrerad, frukten har en del mognadstoner. Riktigt fin nu, tveksamt om den vinner på ytterligare lagring, även om den håller länge till. 94.
 

LarsW

Medlem
Magnumkväll del 1.

2002 Launois Pere et Fils Grand Cru Special Club Blanc de Blancs

Ruggigt klunkvänlig skumpa. Inte den mest eleganta och som vanligt aningen hög dosage men inte så det stör nämnvärt.

Doft med citrus och söta gröna äpplen med nötter och en kalkig mineral.
Smak med lime, både frukt och zest. Tydlig brödighet och en lätt sötma som dock balanserades fint av en samtidigt diskret och markant syra (makes sense?) Samma kalkighet som i doften. Smöriga popcorn och lite mandel.

På magnum får denna 90p. Snäppet mer än på halvmagnum.

Del 2 kommer på "vanliga vinforumet"

thumbnail_20180817_194842.jpg
 
Trådskapare
Crist(al)ian 77

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Kul med Comtes 98!

Du är tuff i din betygsättning, @MartinE! Bara 92-93 poäng för Winston 96!? Jag satte 97 poäng på CT senast jag drack den.

Instämmer, i snålaste laget. Winston 96 i dagsläget är närmare 100 än 90 p.

Ja, jag är ganska snål med mina poäng – måste ju spara 100-poängaren till den dag det perfekta vinet dyker upp! :)

Rent generellt, i jämförelse med hur de flesta betygsätter på exempelvis CT och på detta forum, kan man nog lägga på 2-5 poäng på mina betyg för att få en "rättvis" jämförelse.

Vilka champagner har du reserverat för 95-100 p?;)
 
Trådskapare
Crist(al)ian 77

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Jag har inte druckit 2004. Men mellan jul och nyår i fjol testade jag en minivertikal som jag tänkte kanske skulle vara i drickfönster. Winston 96. 98. 99, 00 och 02.

96 var överlägsen.
02 var alldeles ofärdig. Kändes verkligen som att skända i efterhand.
Näst bäst var absolut 00 som var riktigt, riktigt bra!
Ja, 98 och 99 var naturligtvis också väldigt bra, men nådde inte upp till 00 (och 96 såklart)

Jag skulle gissa att du är åtta-tio år för tidigt ute med 04 för att få en rättvis, och optimal upplevelse av den. Men det är naturligtvis en tämligen o-empirisk gissning...

96 är i en egen liga nuförtiden. 2000 är den näst bästa enligt mig efter det och väldigt drickfärdig. Ett självklart restaurangval eftersom den oftast är rimligt prissatt på grund av "dålig" årgång.
 

MartinE

Medlem

MartinE

Medlem
96 var överlägsen.
02 var alldeles ofärdig. Kändes verkligen som att skända i efterhand.
Näst bäst var absolut 00 som var riktigt, riktigt bra!
Ja, 98 och 99 var naturligtvis också väldigt bra, men nådde inte upp till 00 (och 96 såklart)
96 är i en egen liga nuförtiden. 2000 är den näst bästa enligt mig efter det och väldigt drickfärdig. Ett självklart restaurangval eftersom den oftast är rimligt prissatt på grund av "dålig" årgång.
Det var ett tag sedan jag drack 2000, men det låter som att det kan vara läge att plocka fram en flaska igen inom kort! För mig har 1998 varit outstanding av de "senaste" årgångarna av CSWC, men nu när jag även druckit 96:an tycker jag helt klart att den är på samma nivå (med potential att nå ännu högre).
 

Christer J

Medlem
Idag blir det champagneprovning och ost, kontoret är förberett och gästerna på väg in.
Det ska vara gött att leva i Göteborg :)

Visa bifogad bild 14058
Viner som dracks ikväll.

D55A8F46-3FCE-4698-A9C0-534EEF299A65.jpeg


Innan själva provningen smakades en blint som visade sig vara en 100% pinot gris Derot-Delugny Brut och okänd för oss alla men välsmakande!
Sen var det blindat hela flighten med idel 1995!
Avslutades med en Charlier & Fils 2005 Special Club till ostar från Hilda Nilsson.
Ostarna var Chaource, rove thym, clacbitou och gruyere alpage.
Champagner och ostar i all ära men hur trevligt är det inte att träffa verkliga människor med livsnära praktikaliteter under sådana här ”goda omständigheter”.
Det är vad jag kallar lyx.
 
Last edited:

LarsW

Medlem
Ännu en post om kvällen hos @Christer Johansson med tema Mogna Skumpor från 1995.

Lämnade dessvärre kvar mina noteringar hos Christer så med förbehåll för att jag glömt något...

Guy Charlemagne Mesnillésime Vieilles Vignes Blanc de Blancs 1995
Lite knuten o början med citrus och beskedna mognadstoner, skumbanan och brödighet. Efter ett tag dök det upp en väldigt trevlig mjölkchoklad i doft och smak. Kanten på surdegsbröd, lite bränt smör och mandel. Stod sig fint i konkurrensen med de betydligt tyngre (och dyrare) skumporna på bordet och kändes absolut inte malpacerad.
90-91p

Gosset Celebris 1995
Dessvärre dominerades både doft och smak av en besvärande kemisk komponent :confused: som jag inte helt kunde placera men kände väl igen, lite som desinfektionsmedel, den vädrades ut efter ett tag i glaset men försvann aldrig helt. I övrigt trevlig med lime och nötter blandat med röda äpplen. Smaken var dock ganska tunn mot slutet så känns som den har peakat för ett tag sedan och är på väg nedåt nu.
86-87p

Veuve Clicquot Ponsardin La Grande Dame 1995
Smörig popcorn i både doft och smak som dominerade den första timmen eller så, sen öppnade sig en blombukett med finstämd citrus, mineral, kalk och en härlig nötighet. En exotisk passionsfruktston. Låååång eftersamk. Välbehållen syra och kändes som detta kan leva i lång tid framöver. Kvällens vinnare! Blev happy när jag upptäckte att jag hade en till flaska i källaren!:)
Fun fact: Denna flaska räddade jag från ett oblitt öde på en Finlandsfärja... i tax-free shoppen hade de fyllt ett stort halvt vinfat med vad som måste vart minst 200 av dessa flaskor helt utan emballage som låg huller om buller... såg ju spektakulärt ut men känslan av att stå och se alla dessa flaskor ligga där och med vibrationerna från motorerna lät det som det snart skulle börja gå sönder flaskor...:nagelbitare:
95p

Bollinger Grande Anné 1995
Kvällens tyngsta champagne helt utan konkurrens! Första sniffen var som en knytnäve i näsan. Så koncentrerad både i doft och smak. Burkchampinjoner och köttbuljong som i en Krug. Grapefrukt, bränt smör, hasselnötter och en kraftig brödighet. Första timmen var den min favorit men var som vi alla var överens om lite ”all over the place” och blev aldrig riktigt harmonisk som La Grande Dame även om det lugnade ner sig betydligt efter några timmar. Välbehållen syra som inte dominerar på något sätt, sherryliknande mognadstoner. Helt drickfärdigt men som de flesta Bollys är nog dricksfönstret öppen länge!
93p

Bonusskumpor (avbildade i posten ovan):
Derot-Delugny Brut 100% pinot gris .
Ganska mjuk och inte så mycket syra. Lime, bröd och lyche. Trevlig och god som aperetiff och helt drickfärdig. Tog den först inte för en skumpa men när det blev avslöjat att det var en champagne så tänkte jag hyffsat tidigt på någon av de mer ovanliga druvorna dock utan att komma på vilken.

Charlier & Fils 2005 Special Club
Citrus, persika och surdegsbröd. Helt säkert en god skumpa men det var kanske inte helt snällt mot den att servera den 3 timmar in i provningen när vi var höga på de fyra 95orna... :D Den upplevdes lite tunn över hela fältet då...
 

Attachments

  • thumbnail_20180825_213154.jpg
    thumbnail_20180825_213154.jpg
    84,5 KB · Visningar: 188
Last edited:

LeChat

Medlem
Ännu en post om kvällen hos @Christer Johansson med tema Mogna Skumpor från 1995.

Lämnade dessvärre kvar mina noteringar hos Christer så med förbehåll för att jag glömt något...

Guy Charlemagne Mesnillésime Vieilles Vignes Blanc de Blancs 1995
Lite knuten o början med citrus och beskedna mognadstoner, skumbanan och brödighet. Efter ett tag dök det upp en väldigt trevlig mjölkchoklad i doft och smak. Kanten på surdegsbröd, lite bränt smör och mandel. Stod sig fint i konkurrensen med de betydligt tyngre (och dyrare) skumporna på bordet och kändes absolut inte malpacerad.
90-91p

Gosset Celebris 1995
Dessvärre dominerades både doft och smak av en besvärande kemisk komponent :confused: som jag inte helt kunde placera men kände väl igen, lite som desinfektionsmedel, den vädrades ut efter ett tag i glaset men försvann aldrig helt. I övrigt trevlig med lime och nötter blandat med röda äpplen. Smaken var dock ganska tunn mot slutet så känns som den har peakat för ett tag sedan och är på väg nedåt nu.
86-87p

Veuve Clicquot Ponsardin La Grande Dame 1995
Smörig popcorn i både doft och smak som dominerade den första timmen eller så, sen öppnade sig en blombukett med finstämd citrus, mineral, kalk och en härlig nötighet. En exotisk passionsfruktston. Låååång eftersamk. Välbehållen syra och kändes som detta kan leva i lång tid framöver. Kvällens vinnare! Blev happy när jag upptäckte att jag hade en till flaska i källaren!:)
Fun fact: Denna flaska räddade jag från ett oblitt öde på en Finlandsfärja... i tax-free shoppen hade de fyllt ett stort halvt vinfat med vad som måste vart minst 200 av dessa flaskor helt utan emballage som låg huller om buller... såg ju spektakulärt ut men känslan av att stå och se alla dessa flaskor ligga där och med vibrationerna från motorerna lät det som det snart skulle börja gå sönder flaskor...:nagelbitare:
95p

Bollinger Grande Anné 1995
Kvällens tyngsta champagne helt utan konkurrens! Första sniffen var som en knytnäve i näsan. Så koncentrerad både i doft och smak. Burkchampinjoner och köttbuljong som i en Krug. Grapefrukt, bränt smör, hasselnötter och en kraftig brödighet. Första timmen var den min favorit men var som vi alla var överens om lite ”all over the place” och blev aldrig riktigt harmonisk som La Grande Dame även om det lugnade ner sig betydligt efter några timmar. Välbehållen syra som inte dominerar på något sätt, sherryliknande mognadstoner. Helt drickfärdigt men som de flesta Bollys är nog dricksfönstret öppen länge!
93p

Bonusskumpor (avbildade i posten ovan):
Derot-Delugny Brut 100% pinot gris .
Ganska mjuk och inte så mycket syra. Lime, bröd och lyche. Trevlig och god som aperetiff och helt drickfärdig. Tog den först inte för en skumpa men när det blev avslöjat att det var en champagne så tänkte jag hyffsat tidigt på någon av de mer ovanliga druvorna dock utan att komma på vilken.

Charlier & Fils 2005 Special Club
Citrus, persika och surdegsbröd. Helt säkert en god skumpa men det var kanske inte helt snällt mot den att servera den 3 timmar in i provningen när vi var höga på de fyra 95orna... :D Den upplevdes lite tunn över hela fältet då...

Tack för en bra sammanfattning av de fantastiska champagnerna. :)
Guy Charlemagne stack ut med sin lätta elegans och blev också intressant som kontrast till kraften hos La Grande Dame och Grande Anne. Men La Grande Dame blev kvällens bästa även för mig. När den något överdrivna smaken av smör hade dämpats så kunde man njuta av en härligt utvecklad komplexitet och här fanns både kraft och elegans och syran var på en väldigt behaglig nivå. Vilken kväll!:)
 

Ekdahl

Medlem
Vilken härlig kväll och provning med @Christer Johansson (som bjöd in till sig, tack för gästfriheten), @LarsW och @LeChat. @LarsW bjöd på tema och Champagner ”Mogen skumpa”, utan några fler ledtrådar. Skall försöka dra mina egna noteringar och reflektioner även om föregående redan gjort det med bravur.

Guy Charlemagne Mesnillésime Vieilles Vignes Blanc de Blancs 1995
Smörig, vit choklad och något nötig. Tydlig äpplepaj växte fram med mer luft också. I munnen bra syra, mousse och längd. Viss dosage. Var ganska säker på en Bdb och någon gissade på odlare i Cremant el Le Mesnil. Osäker på året med trodde 1996, kändes väldigt vital och kanske hade gissat på yngre om jag inte visste temat. Drog till med Bonnaire 1996.
92 p.

Gosset Celebris 1995
Fick initialt lite ”off-vibbar” men den tog sig med lite mer luft. Men ändå väldigt tydligt en mycket mogen skumpa. Champinjon och källare med bidoft som närmast kan beskrivas som blöt kartong. I munnen balanserad, fatkaraktär och ok syra. Men lite klen mousse. Var säkert bättre för några år sedan men ändå intressant på många sätt. Gissade på något hus från 80-talet…
90 p.

Veuve Clicquot Ponsardin La Grande Dame 1995
Mjölkchoklad och mycket smörig initialt. Sedan växer fler nyanser fram med vita blommor, mosiga äpplen och ett antal nyanser som jag har svårt att sätta ord på. I munnen krut, rök och lång balanserad eftersmak. Lyckas med att både vara nyanserat elegant och kraftpaket samtidigt. Mycket imponerad av detta vin. Gissade på Bdb, ev hus och 1996.
95p.

Bollinger Grande Annee 1995
Ett powervin, mycket händer här och det är intensivt. Men jag har lite svårt att få ihop det, hittar ingen röd tråd tycker ”det är all over the place” (edit, efter jag skrivit detta att @LarsW använt exakt samma beskrivning…). Den är tillgänglig och god med viss dosage, fatkaraktär, vinöst, humle och väldigt god. Ingen syra som sticker ut direkt. Är verkligen ett fan av Bollinger men de -96or jag drack förra året var alla bättre. Men fortfarande ett fantastiskt vin
94 p.

Intressant minst sagt att vi alla hade samma rangordning (1 VC. 2 Bolly. 3 Charle. 4. Gosset). Kan inte minnas jag varit på en provning där åsikterna varit så lika tidigare. Extra kul med 1995 tema, den årgången jag själv ”upptäckte” Champagne med runt 2004-2005. Länge sedan jag själv hade en -95a hemma så mycket kul att få återkomma till dem på deras ålders höst. Livet är gott :)
 
Toppen