Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

[Champagne] Idag dricker vi... som vanligt skumpa!

Stefan B

Medlem
Onsdagsprovning med gubbarna. Bjöd på ett riktigt bra vin, två av samma och ett riktigt bottennapp samt även en blixtvisit av @Christer J.

Pol Roger Rosé 2012
Ett vin som jag i en tidigare tråd sa att jag inte skulle dricka frivilligt. Nu deltog jag frivilligt i en blind BYOB så då uppstår frågan om jag drack vinet frivilligt. Efter att ha funderat på den filosofiska frågan under rusets makter i en timma somnade jag gott.:D

Kemisk godisdoft, typ Brio. Knepig och inte alls kul. Om smaken skrev jag torr, kort och blä. Kändes att den var väldigt ung och jag gissade 2012. Brukar inte notera färgen men den här såg ut som min Amour med karamellfärg.:p Odrickbar och gav upp efter några klunkar. Kvällens och förhoppningsvis årets sämsta vin. Kändes som ett hus och med tanke på kvalitén föll mitt val på Pol Roger. Kan alltså med gott samvete stå fast vid mina tidigare sågningar av Pol Rogers Rosé. Nu har jag fått 06, 08 och 12 blint och har totalsågat det samtliga gångar.

Min ranking:
  1. Bille NF 00
  2. William II Rosé 99
  3. Damien Hugot VV 09
  4. Pol Roger 04
  5. Damien Hugot 08
  6. William I Rosé 99
  7. Jacquesson Avize 97
  8. Pol Roger Rosé 12

Jag älskar Pol Roger men de borde verkligen sluta med sin alltför röda rosé!

Jag tar tillbaka allting jag någonsin sagt om att jag tyckte Pol Roger Rosé 2012 var drickbart. Dessutom vaskar jag alla mina återstående 6 flaskor. En ovärdigare dryck att ha i glaset torde ej finnas på moder jord. :vägg:
 

Wintermute

Medlem
Jag tar tillbaka allting jag någonsin sagt om att jag tyckte Pol Roger Rosé 2012 var drickbart. Dessutom vaskar jag alla mina återstående 6 flaskor. En ovärdigare dryck att ha i glaset torde ej finnas på moder jord. :vägg:
https://images.app.goo.gl/o5uCwHu4JNGaDyPKA
o5uCwHu4JNGaDyPKA
 

LeChat

Medlem
EA9E53E6-9C11-4E69-BDB2-01B9C0205D58.jpeg

2008 Damien Hugot Millesime BdB Extra Brut


Drack denna senast i juli och tyckte att det var dags öppna en ny flaska. Efter en liten tid i glaset så möts man av en rik, komplex champagne. Den är allt annat än generisk. Har gillat denna sen första flaskan jag provade och inte blir den sämre! Gjorde en liten inventering och såg till min glädje att där fanns en oöppnad låda och två lösa flaskor kvar. Känns rimligt att man ska kunna följa utvecklingen hos denna så där en 5-8 år till.
 

LarsW

Medlem
Tog en tur söderut igår och hälsade på skumpagänget i Malmö för att dricka lite januaribubblor tillsammans med @MartinE , @Trydebull , @Skaggs och @Daniel A samt 3 icke-forumiter.

Som aperetiff serverades en väldigt trevlig skapelse.
Doft med Gula äpplen, bröd, honung och smör
I munnen var det moget. Blommor. Honung. Limesaft. Efter ett tag en trevlig mynta i eftersmaken.
Gissade odlare. Resten av gissningarna blev galna...
Rätt var: Paul Dethune Prestig "Prinsess des Thunes", bas 2007, deggad 2015.

Sen bar det av och ribban lades omedelbart högt.
Första flighten visste vi var från samma producent men inte mer...

1: Krut, citron, mandel och citronskal i näsan. Lite källardoft.
I munnen är det Blommor och parfym. Limeskal och saft. Rostat bröd. Lite tunn både i mitten och slutet.
Gissade Krug GC på grund av vin nummer 3. Kommer ihåg en GC jag tror var 166 som jag upplevde som sluten i början också.
Rätt var: Dom Perignon 2004.
Denna var nog kvällens minst imponerande vin, gott ja men inte Dompa-gott.
89p

2:
Lite funky och svårdefinierad. Det är mynta och gummi i näsan. Vita godisbilar, päronsoda och skiffer. Jag är inte den enda runt bordet som får lite Riesling-vibbar.
I munnen är det Söta mandariner. Parfym. Vanilj och ekfat. Röda äpplen.
Gissade... var ju inne på Krugspåret sä tänkte en annan GC här....
Rätt var: Dom Perignon 1999.
Avsevärt bättre än 2004 men kändes verkligen inte som en Dompa.... fick reda på att denna öppnade sig avsevärt mer senare under kvällen efter att jag lämnat...
För mig blev det 91p

3:
Jäklar! Nu pratar vi! I näsan är det en massiv doft av smör, fat, oljat ylle. Söt frukt. Koncentrerad så det skriker om det. Känns att detta är ålder men i full vigör.
I munnen är det massiva fat och syra men helt harmonisk. Valnötter, smör, viol, köttbuljong, stekt kantarell och creme brulee...
Gissade Krug 1988, alternativt 89/90. Tyckte denna påminde mycket om Krug 1988.
Rätt var: Dom Perignon 1985
Hur gott som helst. Perfekt just nu. Klassiskt vin + Klassisk årgång = WOTN för mig.
96p

thumbnail_IMG_8164.jpg


Andra flighten och förväntningarna är på topp.
Ingen blev besviken...

4: Krut, skum-/dvärg-/smörbanan, ek, hav och bränd citron. Typiska oxiderade toner. De flesta runt bordet satt och hummade och småskrattade för sig själva...:p
I munnen är det frisk citron och fat. Jäst och nybakat bröd. Grädde. Får absolut väldans trevliga sherryvibbar.
Gissade Selosse redan vid första sniffen även om jag absolut inte är någon auktoritet på dessa. Skrev Initial eller Substanse.
Rätt var: Selosse Initial. Deggad 2016.
Jag har inte blivit övertygad om Selosses storhet då de är hit-or-miss de gånger jag smakat dem men denna var i perfekt skick och fas.
94p

5:
Ser ut som en blek rosé i glaset. Det är oxiderade smultron, blod, nypon och konjak i näsan. Starka likhetstecken med flaska nummer 4....
I munnen nyponsoppa, frisk syra. Röda äpplen och samma sherrytoner som förra flaska. Lite kort smak speciellt i slutet.
Gissade först Selosse Rosé då doften verkligen hintade åt detta hållet. Sen strök jag över detta av någon anledning jag inte kommer ihåg då jag började ifrågasätta mig själv...
Rätt var: Selosse Sous le Mont. Deggad 2016...
Jäklar! När ska jag lära mig att lita på mitt första intryck! :vägg: OK, jag hade inte tagit att det var en Sous le Mont då jag aldrig druckit denna men borde hållit kvar på Selosse...
Mycket god men fick se sig slagen av lillebror denna kväll.
92p

6:
Mandariner, bränt socker, bröd, citron och rostat kaffe i näsan.
I munnen är det Limeskal och saft. Gröna och röda äpplen. Mycket rostade toner och mognad som kontras av en frisk syra.
Gissade Heidsieck Blanc des Millénaires 1995 då jag tyckte den påminde om Heidsieck stilen.
Rätt var: Henriot Cuvée des Enchanteleurs 1995
Aja... fick året rätt i alla fall. Jättegod skumpa och har nog flera år framför sig om man ska tolka vad som kommer...
93p

7:
Först lite nagellack som fort vädras bort. Sen är det bara gott! Lätt bokna äpplen, Smör, popcorn, vitpeppar och clementiner i näsan.
Smaken är helt harmonisk. Det är smör i kvadrat och kantareller stekta i mer smör. Nygräddat bröd. Mer popcron. Citronfugde och nötter.
Gissade mitt vin vilket visade sig vara rätt.
Rätt var: Veuve Clicquot La Grande Dame 1996
Har druckit denna både från 1995 och 1996 flera gånger sista 2 åren och de imponerar alltid och kommer högt blindprovningar. Perfekt dricksfönster nu.
Får återigen 95p

thumbnail_IMG_8179.jpg


Flight 3.
Kan det bli bättre..?:nagelbitare:

8: Russin och bokna äpplen i doften. Smör och socker. Smutsig honung...;) Ålder!
I munnen är det mer russin indränkta i grappa. Murket trä. Vanilj. Gravenstein äppelmust. Lite eftersmak.
Gissade något från 1985 men kommer inte ihåg vad.
Rätt var: Leclerc Briant 1985. Deggad 2001 eller 2014 :D (korken indikerade 2014...)
God och kul då jag verkligen gillar Leclerc Briant. Var nog en bit i utförsbacken men håller sig gott fortfarande och njutbar att dricka!
91p

9:
Först får jag lite korkvibbar, dessa försvinner dock snart. Konserverad citron. Gula äpplen. Ålder! Känns fet och fatad.
I munnen är det källare och äppelpaj. Russin, nougat och bröd. Vissa likheter med vin 8 men håller ihop längre. Mycket bra!
Gissade helt fel.... står Dompa och 70-tal i mina anteckningar. :stendumt:
Rätt var: Henriot Cuvée des Enchanteleurs 1988
Hur kul som helst att två personer tagit med samma vin med olika årgångar.
Jäsiken så god då!
95p

10:
Mörkt smutsgul i glaset med en liten spiral bubblor, redan här anas åldern...
Tyngsta sniffar-skumpan i kväll! Konjak, safran och fat. Vanilj och russin.
I munnen är det massivt. Vinöst! Rötad gran. Varmt äppelmos. Hint av jäst. Massiva fat. Grillad citron. Lite burkchampinjoner.
Gissade... tomt här i mina anteckningar men vill minnas jag mumlade något om Veuve Clicquot då jag gärna associerar dessa med burkchampinjoner med ålder. Var inne på 60- eller 70-tal.
Rätt var Philipponnat Clos des Goisses 1979
Hur gott som helst men blev nästan lite överväldigande. Tror jag gillar mina skumpor lite yngre men nu klyver vi hårstrån.
94p

thumbnail_IMG_8195.jpg


Torsdagar är undervärderade!:cigarr:

Kan bara tacka @MartinE för inbjudan!
Och alla andra för fantastiska skumpor i jättetrevligt sällskap!
 
Last edited:

Emanuel

Instagram; Swedish Champagne Dude
Tog en tur söderut igår och hälsade på skumpagänget i Malmö för att dricka lite januaribubblor tillsammans med @MartinE , @Trydebull , @Skaggs och @Daniel A samt 3 icke-forumiter.

Som aperetiff serverades en väldigt trevlig skapelse.
Doft med Gula äpplen, bröd, honung och smör
I munnen var det moget. Blommor. Honung. Limesaft. Efter ett tag en trevlig mynta i eftersmaken.
Gissade odlare. Resten av gissningarna blev galna...
Rätt var: Paul Dethune Prestig "Prinsess des Thunes", bas 2007, deggad 2015.

Sen bar det av och ribban lades omedelbart högt.
Första flighten visste vi var från samma producent men inte mer...

1: Krut, citron, mandel och citronskal i näsan. Lite källardoft.
I munnen är det Blommor och parfym. Limeskal och saft. Rostat bröd. Lite tunn både i mitten och slutet.
Gissade Krug GC på grund av vin nummer 3. Kommer ihåg en GC jag tror var 166 som jag upplevde som sluten i början också.
Rätt var: Dom Perignon 2004.
Denna var nog kvällens minst imponerande vin, gott ja men inte Dompa-gott.
89p

2:
Lite funky och svårdefinierad. Det är mynta och gummi i näsan. Vita godisbilar, päronsoda och skiffer. Jag är inte den enda runt bordet som får lite Riesling-vibbar.
I munnen är det Söta mandariner. Parfym. Vanilj och ekfat. Röda äpplen.
Gissade... var ju inne på Krugspåret sä tänkte en annan GC här....
Rätt var: Dom Perignon 1999.
Avsevärt bättre än 2004 men kändes verkligen inte som en Dompa.... fick reda på att denna öppnade sig avsevärt mer senare under kvällen efter att jag lämnat...
För mig blev det 91p

3:
Jäklar! Nu pratar vi! I näsan är det en massiv doft av smör, fat, oljat ylle. Söt frukt. Koncentrerad så det skriker om det. Känns att detta är ålder men i full vigör.
I munnen är det massiva fat och syra men helt harmonisk. Valnötter, smör, viol, köttbuljong, stekt kantarell och creme brulee...
Gissade Krug 1988, alternativt 89/90. Tyckte denna påminde mycket om Krug 1988.
Rätt var: Dom Perignon 1985
Hur gott som helst. Perfekt just nu. Klassiskt vin + Klassisk årgång = WOTN för mig.
96p

Visa bifogad bild 18979

Andra flighten och förväntningarna är på topp.
Ingen blev besviken...

4: Krut, skum-/dvärg-/smörbanan, ek, hav och bränd citron. Typiska oxiderade toner. De flesta runt bordet satt och hummade och småskrattade för sig själva...:p
I munnen är det frisk citron och fat. Jäst och nybakat bröd. Grädde. Får absolut väldans trevliga sherryvibbar.
Gissade Selosse redan vid första sniffen även om jag absolut inte är någon auktoritet på dessa. Skrev Initial eller Substanse.
Rätt var: Selosse Initial. Deggad 2016.
Jag har inte blivit övertygad om Selosses storhet då de är hit-or-miss de gånger jag smakat dem men denna var i perfekt skick och fas.
94p

5:
Ser ut som en blek rosé i glaset. Det är oxiderade smultron, blod, nypon och konjak i näsan. Starka likhetstecken med flaska nummer 4....
I munnen nyponsoppa, frisk syra. Röda äpplen och samma sherrytoner som förra flaska. Lite kort smak speciellt i slutet.
Gissade först Selosse Rosé då doften verkligen hintade åt detta hållet. Sen strök jag över detta av någon anledning jag inte kommer ihåg då jag började ifrågasätta mig själv...
Rätt var: Selosse Sous le Mont. Deggad 2016...
Jäklar! När ska jag lära mig att lita på mitt första intryck! :vägg: OK, jag hade inte tagit att det var en Sous le Mont då jag aldrig druckit denna men borde hållit kvar på Selosse...
Mycket god men fick se sig slagen av lillebror denna kväll.
92p

6:
Mandariner, bränt socker, bröd, citron och rostat kaffe i näsan.
I munnen är det Limeskal och saft. Gröna och röda äpplen. Mycket rostade toner och mognad som kontras av en frisk syra.
Gissade Heidsieck Blanc des Millénaires 1995 då jag tyckte den påminde om Heidsieck stilen.
Rätt var: Henriot Cuvée des Enchanteleurs 1995
Aja... fick året rätt i alla fall. Jättegod skumpa och har nog flera år framför sig om man ska tolka vad som kommer...
93p

7:
Först lite nagellack som fort vädras bort. Sen är det bara gott! Lätt bokna äpplen, Smör, popcorn, vitpeppar och clementiner i näsan.
Smaken är helt harmonisk. Det är smör i kvadrat och kantareller stekta i mer smör. Nygräddat bröd. Mer popcron. Citronfugde och nötter.
Gissade mitt vin vilket visade sig vara rätt.
Rätt var: Veuve Clicquot La Grande Dame 1996
Har druckit denna både från 1995 och 1996 flera gånger sista 2 åren och de imponerar alltid och kommer högt blindprovningar. Perfekt dricksfönster nu.
Får återigen 95p

Visa bifogad bild 18984

Flight 3.
Kan det bli bättre..?:nagelbitare:

8: Russin och bokna äpplen i doften. Smör och socker. Smutsig honung...;) Ålder!
I munnen är det mer russin indränkta i grappa. Murket trä. Vanilj. Gravenstein äppelmust. Lite eftersmak.
Gissade något från 1985 men kommer inte ihåg vad.
Rätt var: Leclerc Briant 1985. Deggad 2001 eller 2014 :D (korken indikerade 2014...)
God och kul då jag verkligen gillar Leclerc Briant. Var nog en bit i utförsbacken men håller sig gott fortfarande och njutbar att dricka!
91p

9:
Först får jag lite korkvibbar, dessa försvinner dock snart. Konserverad citron. Gula äpplen. Ålder! Känns fet och fatad.
I munnen är det källare och äppelpaj. Russin, nougat och bröd. Vissa likheter med vin 8 men håller ihop längre. Mycket bra!
Gissade helt fel.... står Dompa och 70-tal i mina anteckningar. :stendumt:
Rätt var: Henriot Cuvée des Enchanteleurs 1988
Hur kul som helst att två personer tagit med samma vin med olika årgångar.
Jäsiken så god då!
95p

10:
Mörkt smutsgul i glaset med en liten spiral bubblor, redan här anas åldern...
Tyngsta sniffar-skumpan i kväll! Konjak, safran och fat. Vanilj och russin.
I munnen är det massivt. Vinöst! Rötad gran. Varmt äppelmos. Hint av jäst. Massiva fat. Grillad citron. Lite burkchampinjoner.
Gissade... tomt här i mina anteckningar men vill minnas jag mumlade något om Veuve Clicquot då jag gärna associerar dessa med burkchampinjoner med ålder. Var inne på 60- eller 70-tal.
Rätt var Philipponnat Clos des Goisses 1979
Hur gott som helst men blev nästan lite överväldigande. Tror jag gillar mina skumpor lite yngre men nu klyver vi hårstrån.
94p

Visa bifogad bild 18986

Torsdagar är undervärderade!:cigarr:

Kan bara tacka @MartinE för inbjudan!
Och alla andra för fantastiska skumpor i jättetrevligt sällskap!
Härliga noter! - Det där gänget leker man inte med när det gäller BYOB, vilken jäkla lineup!
 
Trådskapare
Crist(al)ian 77

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Visa bifogad bild 18985
2008 Damien Hugot Millesime BdB Extra Brut


Drack denna senast i juli och tyckte att det var dags öppna en ny flaska. Efter en liten tid i glaset så möts man av en rik, komplex champagne. Den är allt annat än generisk. Har gillat denna sen första flaskan jag provade och inte blir den sämre! Gjorde en liten inventering och såg till min glädje att där fanns en oöppnad låda och två lösa flaskor kvar. Känns rimligt att man ska kunna följa utvecklingen hos denna så där en 5-8 år till.
Håller med. Tror den tål 10-15 år till.

Har du druckit 06 på senaste tiden med? Senaste jag drack i höstas var väldigt mogen och på väg nerför. Kändes som 06 ska drickas upp betydligt snabbare.
 

Bearman

a´lea iacta est iterum
Håller med. Tror den tål 10-15 år till.

Har du druckit 06 på senaste tiden med? Senaste jag drack i höstas var väldigt mogen och på väg nerför. Kändes som 06 ska drickas upp betydligt snabbare.

Håller inte med att 2008 tål så mycket mer tid... är i drickfönster nu och kanske några år till... 06 är redan utanför zenit.
 

LeChat

Medlem
Håller med. Tror den tål 10-15 år till.

Har du druckit 06 på senaste tiden med? Senaste jag drack i höstas var väldigt mogen och på väg nerför. Kändes som 06 ska drickas upp betydligt snabbare.

Nej, -06 var det länge sedan jag drack. Köpte bara tre flaskor tyvärr och de gick åt ganska omgående. De var härliga då i alla fall.
Jag upplever att Hugots viner ofta är tillgängliga redan som relativt unga men att även de fortfarande så klart blir bättre med lagring. Men jag känner mig tveksam till att -08an kommer utvecklas positivt efter 10 år till. Jag får väl se hur länge min hög med flaskor räcker, kan hända att man har någon kvar om tio år:)
 
Trådskapare
Crist(al)ian 77

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Håller inte med att 2008 tål så mycket mer tid... är i drickfönster nu och kanske några år till... 06 är redan utanför zenit.
Då har vi olika smakpreferenser när det gäller ung champagne.;) För mig är 08an fortfarande i yngsta laget och domineras av frisk frukt, intensitet och syra. I första hand citrus och gröna äpplen. Mognadstoner i form av honung och nötter kan jag näppeligen hitta. Räknar med 3-5 år innan de smakerna blir framträdande. Först då är en bra oekad BdB i mitt drickfönster. Har man tur framträder även kaffe, choklad och grädde efter hand.:cool:

Okvalificerad gissning är därför att den når sin topp om 10 år.
 
Trådskapare
Crist(al)ian 77

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Tog en tur söderut igår och hälsade på skumpagänget i Malmö för att dricka lite januaribubblor tillsammans med @MartinE , @Trydebull , @Skaggs och @Daniel A samt 3 icke-forumiter.

Som aperetiff serverades en väldigt trevlig skapelse.
Doft med Gula äpplen, bröd, honung och smör
I munnen var det moget. Blommor. Honung. Limesaft. Efter ett tag en trevlig mynta i eftersmaken.
Gissade odlare. Resten av gissningarna blev galna...
Rätt var: Paul Dethune Prestig "Prinsess des Thunes", bas 2007, deggad 2015.

Sen bar det av och ribban lades omedelbart högt.
Första flighten visste vi var från samma producent men inte mer...

1: Krut, citron, mandel och citronskal i näsan. Lite källardoft.
I munnen är det Blommor och parfym. Limeskal och saft. Rostat bröd. Lite tunn både i mitten och slutet.
Gissade Krug GC på grund av vin nummer 3. Kommer ihåg en GC jag tror var 166 som jag upplevde som sluten i början också.
Rätt var: Dom Perignon 2004.
Denna var nog kvällens minst imponerande vin, gott ja men inte Dompa-gott.
89p

2:
Lite funky och svårdefinierad. Det är mynta och gummi i näsan. Vita godisbilar, päronsoda och skiffer. Jag är inte den enda runt bordet som får lite Riesling-vibbar.
I munnen är det Söta mandariner. Parfym. Vanilj och ekfat. Röda äpplen.
Gissade... var ju inne på Krugspåret sä tänkte en annan GC här....
Rätt var: Dom Perignon 1999.
Avsevärt bättre än 2004 men kändes verkligen inte som en Dompa.... fick reda på att denna öppnade sig avsevärt mer senare under kvällen efter att jag lämnat...
För mig blev det 91p

3:
Jäklar! Nu pratar vi! I näsan är det en massiv doft av smör, fat, oljat ylle. Söt frukt. Koncentrerad så det skriker om det. Känns att detta är ålder men i full vigör.
I munnen är det massiva fat och syra men helt harmonisk. Valnötter, smör, viol, köttbuljong, stekt kantarell och creme brulee...
Gissade Krug 1988, alternativt 89/90. Tyckte denna påminde mycket om Krug 1988.
Rätt var: Dom Perignon 1985
Hur gott som helst. Perfekt just nu. Klassiskt vin + Klassisk årgång = WOTN för mig.
96p

Visa bifogad bild 18979

Andra flighten och förväntningarna är på topp.
Ingen blev besviken...

4: Krut, skum-/dvärg-/smörbanan, ek, hav och bränd citron. Typiska oxiderade toner. De flesta runt bordet satt och hummade och småskrattade för sig själva...:p
I munnen är det frisk citron och fat. Jäst och nybakat bröd. Grädde. Får absolut väldans trevliga sherryvibbar.
Gissade Selosse redan vid första sniffen även om jag absolut inte är någon auktoritet på dessa. Skrev Initial eller Substanse.
Rätt var: Selosse Initial. Deggad 2016.
Jag har inte blivit övertygad om Selosses storhet då de är hit-or-miss de gånger jag smakat dem men denna var i perfekt skick och fas.
94p

5:
Ser ut som en blek rosé i glaset. Det är oxiderade smultron, blod, nypon och konjak i näsan. Starka likhetstecken med flaska nummer 4....
I munnen nyponsoppa, frisk syra. Röda äpplen och samma sherrytoner som förra flaska. Lite kort smak speciellt i slutet.
Gissade först Selosse Rosé då doften verkligen hintade åt detta hållet. Sen strök jag över detta av någon anledning jag inte kommer ihåg då jag började ifrågasätta mig själv...
Rätt var: Selosse Sous le Mont. Deggad 2016...
Jäklar! När ska jag lära mig att lita på mitt första intryck! :vägg: OK, jag hade inte tagit att det var en Sous le Mont då jag aldrig druckit denna men borde hållit kvar på Selosse...
Mycket god men fick se sig slagen av lillebror denna kväll.
92p

6:
Mandariner, bränt socker, bröd, citron och rostat kaffe i näsan.
I munnen är det Limeskal och saft. Gröna och röda äpplen. Mycket rostade toner och mognad som kontras av en frisk syra.
Gissade Heidsieck Blanc des Millénaires 1995 då jag tyckte den påminde om Heidsieck stilen.
Rätt var: Henriot Cuvée des Enchanteleurs 1995
Aja... fick året rätt i alla fall. Jättegod skumpa och har nog flera år framför sig om man ska tolka vad som kommer...
93p

7:
Först lite nagellack som fort vädras bort. Sen är det bara gott! Lätt bokna äpplen, Smör, popcorn, vitpeppar och clementiner i näsan.
Smaken är helt harmonisk. Det är smör i kvadrat och kantareller stekta i mer smör. Nygräddat bröd. Mer popcron. Citronfugde och nötter.
Gissade mitt vin vilket visade sig vara rätt.
Rätt var: Veuve Clicquot La Grande Dame 1996
Har druckit denna både från 1995 och 1996 flera gånger sista 2 åren och de imponerar alltid och kommer högt blindprovningar. Perfekt dricksfönster nu.
Får återigen 95p

Visa bifogad bild 18984

Flight 3.
Kan det bli bättre..?:nagelbitare:

8: Russin och bokna äpplen i doften. Smör och socker. Smutsig honung...;) Ålder!
I munnen är det mer russin indränkta i grappa. Murket trä. Vanilj. Gravenstein äppelmust. Lite eftersmak.
Gissade något från 1985 men kommer inte ihåg vad.
Rätt var: Leclerc Briant 1985. Deggad 2001 eller 2014 :D (korken indikerade 2014...)
God och kul då jag verkligen gillar Leclerc Briant. Var nog en bit i utförsbacken men håller sig gott fortfarande och njutbar att dricka!
91p

9:
Först får jag lite korkvibbar, dessa försvinner dock snart. Konserverad citron. Gula äpplen. Ålder! Känns fet och fatad.
I munnen är det källare och äppelpaj. Russin, nougat och bröd. Vissa likheter med vin 8 men håller ihop längre. Mycket bra!
Gissade helt fel.... står Dompa och 70-tal i mina anteckningar. :stendumt:
Rätt var: Henriot Cuvée des Enchanteleurs 1988
Hur kul som helst att två personer tagit med samma vin med olika årgångar.
Jäsiken så god då!
95p

10:
Mörkt smutsgul i glaset med en liten spiral bubblor, redan här anas åldern...
Tyngsta sniffar-skumpan i kväll! Konjak, safran och fat. Vanilj och russin.
I munnen är det massivt. Vinöst! Rötad gran. Varmt äppelmos. Hint av jäst. Massiva fat. Grillad citron. Lite burkchampinjoner.
Gissade... tomt här i mina anteckningar men vill minnas jag mumlade något om Veuve Clicquot då jag gärna associerar dessa med burkchampinjoner med ålder. Var inne på 60- eller 70-tal.
Rätt var Philipponnat Clos des Goisses 1979
Hur gott som helst men blev nästan lite överväldigande. Tror jag gillar mina skumpor lite yngre men nu klyver vi hårstrån.
94p

Visa bifogad bild 18986

Torsdagar är undervärderade!:cigarr:

Kan bara tacka @MartinE för inbjudan!
Och alla andra för fantastiska skumpor i jättetrevligt sällskap!

Roliga flaskor!

Du var åtminstone konsekvent i dina felgissningar i första flighten.:p Vad gissade övriga i första flighten, hittade alla den röda tråden - producent?

Gjordes det någon total ranking blint?

Sedan kan jag inte hålla mig från att gissa flaskbringare. @Daniel A blir skäligen misstänkt till 79an med Så le Månt som andraval. @Trydebull verkar satsa hårt på WOTN och med tanke på hur Henriot dominerade i Göteborg så gissar jag Enchantalör 88 med 95 som halvgardering. Skummaste vinet misstänker jag @Skaggs för och i sammanhanget är det Leclerc Briant 85.:D
 

Skaggs

Medlem
Roliga flaskor!

Du var åtminstone konsekvent i dina felgissningar i första flighten.:p Vad gissade övriga i första flighten, hittade alla den röda tråden - producent?

Gjordes det någon total ranking blint?

Sedan kan jag inte hålla mig från att gissa flaskbringare. @Daniel A blir skäligen misstänkt till 79an med Så le Månt som andraval. @Trydebull verkar satsa hårt på WOTN och med tanke på hur Henriot dominerade i Göteborg så gissar jag Enchantalör 88 med 95 som halvgardering. Skummaste vinet misstänker jag @Skaggs för och i sammanhanget är det Leclerc Briant 85.:D

Du har ett rätt, det var min Leclerc Briant :)
 

LarsW

Medlem
Roliga flaskor!
Du var åtminstone konsekvent i dina felgissningar i första flighten.:p Vad gissade övriga i första flighten, hittade alla den röda tråden - producent?
Vi fick reda på förhand att det skulle vara samma producent, så tredje vinet lurade mig :oops: Var några fler inne på Krug-spåret också. Det var också en bunt ledtrådar á la På Spåret som för mig hjälpte föga men mot slutet var det en icke-forumit som med imponerande historiekunskap om Moet tog den vill jag minnas.

Gjordes det någon total ranking blint?
Kommer...

Sedan kan jag inte hålla mig från att gissa flaskbringare. @Daniel A blir skäligen misstänkt till 79an med Så le Månt som andraval. @Trydebull verkar satsa hårt på WOTN och med tanke på hur Henriot dominerade i Göteborg så gissar jag Enchantalör 88 med 95 som halvgardering. Skummaste vinet misstänker jag @Skaggs för och i sammanhanget är det Leclerc Briant 85.:D
Inte så illa gissat men låter gänget berätta vem som är vem...;)
 

Trydebull

Medlem
Roliga flaskor!

Sedan kan jag inte hålla mig från att gissa flaskbringare. @Daniel A blir skäligen misstänkt till 79an med Så le Månt som andraval. @Trydebull verkar satsa hårt på WOTN och med tanke på hur Henriot dominerade i Göteborg så gissar jag Enchantalör 88 med 95 som halvgardering. Skummaste vinet misstänker jag @Skaggs för och i sammanhanget är det Leclerc Briant 85.:D

Du har ruggigt bra teorier tycker jag! Och av tre väldigt kvalificerade gissningar har du dessutom en spik! Snyggt!

79:an CdG var min eftersom den är väldigt ovanlig och jag hade ruvat på den några år - och jag trodde mig veta att två deltagare som verkligen gillar den inte hade fått testa just den årgången!

@Daniel A har, för utom smak för vällagrat, också klart sinne för riktigt bra flaskor från riktigt bra odlare! Tänk vingårdsläge!

@Skaggs har du ju analyserat fullständigt korrekt! Jag instämmer dessutom!;)

Bäst enligt mig var 88:an och min 79:a. - Helt olika men väldigt bra flaskor också. Strax där bakom kom den andra 95:an Henriot, Krug-Dompan från 85 och definitivt Selosse - jag tyckte Liu Dit var den klart bättre men faktum är att det nog var en av de bättre Initial jag druckit (deg sent 16)!
 

Ekdahl

Medlem
Visa bifogad bild 18985
2008 Damien Hugot Millesime BdB Extra Brut


Drack denna senast i juli och tyckte att det var dags öppna en ny flaska. Efter en liten tid i glaset så möts man av en rik, komplex champagne. Den är allt annat än generisk. Har gillat denna sen första flaskan jag provade och inte blir den sämre! Gjorde en liten inventering och såg till min glädje att där fanns en oöppnad låda och två lösa flaskor kvar. Känns rimligt att man ska kunna följa utvecklingen hos denna så där en 5-8 år till.
Härligt! Har också åtta -08 kvar och planerar att poppa en om året (precis som jag redan gjort senaste tre åren).
 

Ekdahl

Medlem
Tog en tur söderut igår och hälsade på skumpagänget i Malmö för att dricka lite januaribubblor tillsammans med @MartinE , @Trydebull , @Skaggs och @Daniel A samt 3 icke-forumiter.

Som aperetiff serverades en väldigt trevlig skapelse.
Doft med Gula äpplen, bröd, honung och smör
I munnen var det moget. Blommor. Honung. Limesaft. Efter ett tag en trevlig mynta i eftersmaken.
Gissade odlare. Resten av gissningarna blev galna...
Rätt var: Paul Dethune Prestig "Prinsess des Thunes", bas 2007, deggad 2015.

Sen bar det av och ribban lades omedelbart högt.
Första flighten visste vi var från samma producent men inte mer...

1: Krut, citron, mandel och citronskal i näsan. Lite källardoft.
I munnen är det Blommor och parfym. Limeskal och saft. Rostat bröd. Lite tunn både i mitten och slutet.
Gissade Krug GC på grund av vin nummer 3. Kommer ihåg en GC jag tror var 166 som jag upplevde som sluten i början också.
Rätt var: Dom Perignon 2004.
Denna var nog kvällens minst imponerande vin, gott ja men inte Dompa-gott.
89p

2:
Lite funky och svårdefinierad. Det är mynta och gummi i näsan. Vita godisbilar, päronsoda och skiffer. Jag är inte den enda runt bordet som får lite Riesling-vibbar.
I munnen är det Söta mandariner. Parfym. Vanilj och ekfat. Röda äpplen.
Gissade... var ju inne på Krugspåret sä tänkte en annan GC här....
Rätt var: Dom Perignon 1999.
Avsevärt bättre än 2004 men kändes verkligen inte som en Dompa.... fick reda på att denna öppnade sig avsevärt mer senare under kvällen efter att jag lämnat...
För mig blev det 91p

3:
Jäklar! Nu pratar vi! I näsan är det en massiv doft av smör, fat, oljat ylle. Söt frukt. Koncentrerad så det skriker om det. Känns att detta är ålder men i full vigör.
I munnen är det massiva fat och syra men helt harmonisk. Valnötter, smör, viol, köttbuljong, stekt kantarell och creme brulee...
Gissade Krug 1988, alternativt 89/90. Tyckte denna påminde mycket om Krug 1988.
Rätt var: Dom Perignon 1985
Hur gott som helst. Perfekt just nu. Klassiskt vin + Klassisk årgång = WOTN för mig.
96p

Visa bifogad bild 18979

Andra flighten och förväntningarna är på topp.
Ingen blev besviken...

4: Krut, skum-/dvärg-/smörbanan, ek, hav och bränd citron. Typiska oxiderade toner. De flesta runt bordet satt och hummade och småskrattade för sig själva...:p
I munnen är det frisk citron och fat. Jäst och nybakat bröd. Grädde. Får absolut väldans trevliga sherryvibbar.
Gissade Selosse redan vid första sniffen även om jag absolut inte är någon auktoritet på dessa. Skrev Initial eller Substanse.
Rätt var: Selosse Initial. Deggad 2016.
Jag har inte blivit övertygad om Selosses storhet då de är hit-or-miss de gånger jag smakat dem men denna var i perfekt skick och fas.
94p

5:
Ser ut som en blek rosé i glaset. Det är oxiderade smultron, blod, nypon och konjak i näsan. Starka likhetstecken med flaska nummer 4....
I munnen nyponsoppa, frisk syra. Röda äpplen och samma sherrytoner som förra flaska. Lite kort smak speciellt i slutet.
Gissade först Selosse Rosé då doften verkligen hintade åt detta hållet. Sen strök jag över detta av någon anledning jag inte kommer ihåg då jag började ifrågasätta mig själv...
Rätt var: Selosse Sous le Mont. Deggad 2016...
Jäklar! När ska jag lära mig att lita på mitt första intryck! :vägg: OK, jag hade inte tagit att det var en Sous le Mont då jag aldrig druckit denna men borde hållit kvar på Selosse...
Mycket god men fick se sig slagen av lillebror denna kväll.
92p

6:
Mandariner, bränt socker, bröd, citron och rostat kaffe i näsan.
I munnen är det Limeskal och saft. Gröna och röda äpplen. Mycket rostade toner och mognad som kontras av en frisk syra.
Gissade Heidsieck Blanc des Millénaires 1995 då jag tyckte den påminde om Heidsieck stilen.
Rätt var: Henriot Cuvée des Enchanteleurs 1995
Aja... fick året rätt i alla fall. Jättegod skumpa och har nog flera år framför sig om man ska tolka vad som kommer...
93p

7:
Först lite nagellack som fort vädras bort. Sen är det bara gott! Lätt bokna äpplen, Smör, popcorn, vitpeppar och clementiner i näsan.
Smaken är helt harmonisk. Det är smör i kvadrat och kantareller stekta i mer smör. Nygräddat bröd. Mer popcron. Citronfugde och nötter.
Gissade mitt vin vilket visade sig vara rätt.
Rätt var: Veuve Clicquot La Grande Dame 1996
Har druckit denna både från 1995 och 1996 flera gånger sista 2 åren och de imponerar alltid och kommer högt blindprovningar. Perfekt dricksfönster nu.
Får återigen 95p

Visa bifogad bild 18984

Flight 3.
Kan det bli bättre..?:nagelbitare:

8: Russin och bokna äpplen i doften. Smör och socker. Smutsig honung...;) Ålder!
I munnen är det mer russin indränkta i grappa. Murket trä. Vanilj. Gravenstein äppelmust. Lite eftersmak.
Gissade något från 1985 men kommer inte ihåg vad.
Rätt var: Leclerc Briant 1985. Deggad 2001 eller 2014 :D (korken indikerade 2014...)
God och kul då jag verkligen gillar Leclerc Briant. Var nog en bit i utförsbacken men håller sig gott fortfarande och njutbar att dricka!
91p

9:
Först får jag lite korkvibbar, dessa försvinner dock snart. Konserverad citron. Gula äpplen. Ålder! Känns fet och fatad.
I munnen är det källare och äppelpaj. Russin, nougat och bröd. Vissa likheter med vin 8 men håller ihop längre. Mycket bra!
Gissade helt fel.... står Dompa och 70-tal i mina anteckningar. :stendumt:
Rätt var: Henriot Cuvée des Enchanteleurs 1988
Hur kul som helst att två personer tagit med samma vin med olika årgångar.
Jäsiken så god då!
95p

10:
Mörkt smutsgul i glaset med en liten spiral bubblor, redan här anas åldern...
Tyngsta sniffar-skumpan i kväll! Konjak, safran och fat. Vanilj och russin.
I munnen är det massivt. Vinöst! Rötad gran. Varmt äppelmos. Hint av jäst. Massiva fat. Grillad citron. Lite burkchampinjoner.
Gissade... tomt här i mina anteckningar men vill minnas jag mumlade något om Veuve Clicquot då jag gärna associerar dessa med burkchampinjoner med ålder. Var inne på 60- eller 70-tal.
Rätt var Philipponnat Clos des Goisses 1979
Hur gott som helst men blev nästan lite överväldigande. Tror jag gillar mina skumpor lite yngre men nu klyver vi hårstrån.
94p

Visa bifogad bild 18986

Torsdagar är undervärderade!:cigarr:

Kan bara tacka @MartinE för inbjudan!
Och alla andra för fantastiska skumpor i jättetrevligt sällskap!
Vilken fin kväll det låter som! Än en gång visar sig värdet av välagrad prestige, även om det knappast är en nyhet för sällskapet.
 

MartinE

Medlem
Martins januaribubblor

I ett försök att muntra upp tillvaron i en för övrigt ganska grå månad bjöd jag alltså in ett gäng vinvänner till lite hedonistiskt torsdagsbus. Min plan var att hälla upp en vertikal av tre prestigechampagner från samma hemliga producent och samtliga gäster ombads ta med sig var sin riktigt bra och folierad flaska. Vi var åtta kring bordet, varav fem från forumet: undertecknad samt @Daniel A @LarsW @Skaggs och @Trydebull . Samtliga champagner serverades blint (mina försiktiga poäng inom parentes).

fullsizeoutput_3a86.jpeg
Kvällens aperitif: Paul Déthune Cuvée Prestige Princesse des Thunes (2007-bas, degorgerad i september 2015). En mycket bra och svårgissad start! Efter att gänget till slut lyckats ta sig till Ambonnay och @Daniel A konstaterade att "det är i alla fall inte Paul Déthune", fick jag ju avslöja flaskan! :) Den har en utvecklad, komplex, fruktig, gräddig och något kryddig doft. Inslag av gula äpplen, gula vingummin, gula blommor, smör, saffran och apelsin. Mycket gult! Smaken är frisk, fruktig, något utvecklad och fint balanserad. Här hittar jag apelsin, gula äpplen och mynta. (86 p)

Första flighten:

fullsizeoutput_3a67.jpeg

I min enfald trodde jag det skulle vara ganska lätt att plocka vilken producent det här handlade om, men för att hjälpa gänget på traven hade jag för säkerhets skull förberett lite På spåret-inspirerade ledtrådar! :) På 10-poängsnivån hette det exempelvis: ”Från ceremonimästare till AV. På tal om mästare finns det för övrigt en tydlig koppling till vår aperitif”. Det visade sig till slut att den ende som kopplade det här (och övriga ledtrådar) var @Skaggs (snyggt!), medan övriga var rejält ute och cyklade! Det hindrade dock inte vissa från att vara oerhört självsäkra i sin framtoning. Inga namn nämnda, men ”någon” var exempelvis oerhört säker direkt från start på vilken producent och vilka årgångar det handlade om! För säkerhets skull lade h*n till en reservproducent också… (båda var för övrigt fel) :D

2004 Dom Pérignon: En fantastisk champagne, men möjligen ändå en relativt svag flaska. Utvecklad och fruktig doft med inslag av krut, smutsiga stenar, citron, persika, gula vingummin, gräddkola, hasselnötter, marsipan och honung. Efter hand något rostade toner. Utvecklad och fruktig smak med härlig koncentration. Persika, gula äpplen, hasselnötter och grapefrukt. (90 p)

1999 Dom Pérignon: Klart skum till en början, men bjuder på en fantastisk glasutveckling och landar till sist i ett mycket bra slutomdöme. Utvecklad och komplex doft med lite rieslingtoner. Inslag av gummi, brynt smör, lakrits, sten, vita vingummin, äpplen, honungsmelon och persika. Utvecklad och fruktig smak med tydlig sälta. Något bitter till en början. Smör, grapefrukt, mogna päron, nektarin och röda äpplen. Mycket röda äpplen i eftersmaken. (88-89 p)

1985 Dom Pérignon: Otroligt bra och flightens bästa vin! Mogen, komplex och något kryddig doft med rostade toner. Tydliga sherrytoner efter ett tag. Inslag av gräddkola, kex, hasselnötter, massor av svamp, äppelkaka och smör. Mogen och något fruktig smak med en angenäm bitterhet. Nötter, smör, stekt svamp och crème brûlée. Krug 88 trodde någon vid bordet. Det är ett bra betyg! (92 p)

Intressant nog hade 85:an en oväntat modern Cuvée Dom Pérignon-kapsyl! o_O

fullsizeoutput_3a74.jpeg

Någon som har upplevt något liknande tidigare?

Andra flighten:

fullsizeoutput_3a69.jpeg
Jacques Selosse Initial (degorgerad december 2016, gissningsvis 2011/2010/2009): En nanosekund efter man lyft det här glaset mot nästan, förstod man att det innehöll Selosse! :D Någon var inne på att det kunde vara en Substance men för mig kändes det ganska uppenbart att det handlade om en Initial "med lite ålder", vilket jag också gissade på. Den är fortfarande relativt ung, men fantastisk! Mycket blommig, tydligt oxiderad och något kryddig doft med en lätt pikant ton. Inslag av hyacint, jäst, tvål, dvärgbanan, skumbanan, grillad citron och ek. Mycket frisk, något fruktig och mycket torr smak. Fortfarande ung. Jäst, gröna äpplen, citron och lite banan. (90 p)

fullsizeoutput_3a6b.jpeg
Jacques Selosse Sous le Mont (degorgerad januari 2016, 2009-bas): @Daniel A avslöjade ganska snabbt att han, p g a den roséaktiga färgen, starkt misstänkte att det här var hans vin och lite senare även att det inte var någon rosé... Strax efter att jag slängt iväg en kontrollfråga om den kom från Aube (oklart vilken producent jag tänkte på där), blev doften av hyacint plötsligt väldigt påtaglig och jag gissade på Selosse. Och eftersom @Daniel A redan avslöjat att jag inte druckit den här champagnen tidigare var det helt plötsligt självklart att det handlade om Sous le Mont! :) Den är mycket, mycket bra men numret mindre än Initial idag. Komplex, blommig och oxiderad doft med inslag av skaldjur, tvål, hyacint, röda bär, cola, choklad och lakrits. Frisk, fruktig och mycket torr smak av nypon, örter, röda äpplen och salmiak. Känns ofärdig och i behov av ytterligare lagring. (89 p)

fullsizeoutput_3a6d.jpeg
1995 Henriot Cuvée des Enchanteleurs: En fantastisk och perfekt drickmogen champagne! Utvecklad och mineralig doft med tydlig sälta. Inslag av citrus, burkchampinjoner, grädde och kaffe. Utvecklad, fruktig och torr smak av lime och äpplen med tydligt rostade toner och en påtaglig syra. (91 p)

fullsizeoutput_3a6f.jpeg
1996 La Grande Dame: Jag, liksom övriga var först ganska lost här, men när @LarsW till slut avslöjade att den här champagnen fanns med även vid det stora majslaget förra året (när Göteborgsmaffian var på besök), gissade jag på La Grande Dame 96. Den är helt fantastisk och bäst i flighten, trots den tuffa konkurrensen! Utvecklad doft med inslag av smör, clementin, persika, mandelmassa och popcorn. Utvecklad, fruktig och otroligt harmonisk smak. Smör, citron, clementin och persika. (92 p)

Tredje flighten:

fullsizeoutput_3a70.jpeg
1985 Leclerc Briant Collection (sannolikt degorgerad 2014): Jag fick tidigt känslan av att det här kunde vara en Special Club, vilket jag också tror att den såldes som från början (med tanke på flaskformen – den gamla Special Club-flaskan), men det var någon annan som lyckades gissa rätt producent. Hur som helst inte helt oväntat, med tanke på att det var @Skaggs som tog med den! :) Det känns som den hunnit passera sitt optimala drickfönster, men den är fortfarande mycket, mycket bra! Fantastisk, mogen, fruktig och klart komplex doft. Inslag av bokna äpplen, lätt smutsig honung, citron, kräftspad, misosoppa, buljong, soja och svamp. Mogen, frisk och relativt lätt smak. Äppelmust, citron, köttgryta och buljong. Något bristande intensitet och något kort. (88 p)

fullsizeoutput_3a71.jpeg
1988 Henriot Cuvée des Enchanteleurs: Ahh, närmast magisk! Helt klart bäst i flighten. Möjligen var den ännu bättre för något år sedan, men det känns som ett angenämt problem en kväll som denna! Mogen och fruktig doft med inslag av citron, mogna äpplen, svamp, aprikos, persika, nougat, gräddkola, smör och kex. Mogen och fruktig smak av nougat, gräddkola, aprikos, äppelpaj och apelsinmarmelad. (94 p)

fullsizeoutput_3a72.jpeg
1979 Clos des Goisses (eventuellt degorgerad i september 1987): Faktum är att den här flaskan, så gammal som den är, högst oväntat hade degorgeringsdatumet på baksidan men delar av etiketten hade skavts bort så man såg endast "dégorgée le 8 Septembre 1"... En pragmatiskt lagd deltagare messade då bilden till Charles Philipponnat, som återkom på morgonen efter, gratulerade till den närmast unika upplevelsen att få dricka en 79:a idag och informerade om att den borde vara degorgerad 1987! :) Det är en fantastisk champagne även om även den här har passerat sin absoluta topp idag. Mogen, kryddig och komplex doft. Inslag av aprikos, honung, glasstrut, nötter, chesterfieldsoffa, kex, brasa och tändstickor. Smaken är mogen, frisk och fruktig och bjuder på citron (möjligen grillad sådan), aprikos, honung och rostade fat. (92 p)

WOTN blev för övrigt Enchanteleurs 1988 (fem av oss hade den som bästa vin), följt av Clos des Goisses (två förstaplatser) och Dom Pérignon 1985 (en förstaplats).

Det blev, som jag hade hoppats, en fantastisk kväll med ett härligt gäng och en massa underbara flaskor! Högst omedvetet – allt serverades helblint och i slumpvis ordning – blev dessutom ordningen i de två sista flighterna väldigt välregisserad med två Selosse på raken och de mest mogna monstren på slutet!
 
Last edited:

FredrikC

Medlem
Martins januaribubblor

I ett försök att muntra upp tillvaron i en för övrigt ganska grå månad bjöd jag alltså in ett gäng vinvänner till lite hedonistiskt torsdagsbus. Min plan var att hälla upp en vertikal av tre prestigechampagner från samma hemliga producent och samtliga gäster ombads ta med sig var sin riktigt bra och folierad flaska. Vi var åtta kring bordet, varav fem från forumet: undertecknad samt @Daniel A @LarsW @Skaggs och @Trydebull . Samtliga champagner serverades blint (mina försiktiga poäng inom parentes).

Kvällens aperitif: Paul Déthune Cuvée Prestige Princesse des Thunes (2007-bas, degorgerad i september 2015). En mycket bra och svårgissad start! Efter att gänget till slut lyckats ta sig till Ambonnay och @Daniel A konstaterade att "det är i alla fall inte Paul Déthune", fick jag ju avslöja flaskan! :) Den har en utvecklad, komplex, fruktig, gräddig och något kryddig doft. Inslag av gula äpplen, gula vingummin, gula blommor, smör, saffran och apelsin. Mycket gult! Smaken är frisk, fruktig, något utvecklad och fint balanserad. Här hittar jag apelsin, gula äpplen och mynta. (86 p)

Första flighten:


I min enfald trodde jag det skulle vara ganska lätt att plocka vilken producent det här handlade om, men för att hjälpa gänget på traven hade jag för säkerhets skull förberett lite På spåret-inspirerade ledtrådar! :) På 10-poängsnivån hette det exempelvis: ”Från ceremonimästare till AV. På tal om mästare finns det för övrigt en tydlig koppling till vår aperitif”. Det visade sig till slut att den ende som kopplade det här (och övriga ledtrådar) var @Skaggs (snyggt!), medan övriga var rejält ute och cyklade! Det hindrade dock inte vissa från att vara oerhört självsäkra i sin framtoning. Inga namn nämnda, men ”någon” var exempelvis oerhört säker direkt från start på vilken producent och vilka årgångar det handlade om! För säkerhets skull lade h*n till en reservproducent också… (båda var för övrigt fel) :D

2004 Dom Pérignon: En fantastisk champagne, men möjligen ändå en relativt svag flaska. Utvecklad och fruktig doft med inslag av krut, smutsiga stenar, citron, persika, gula vingummin, gräddkola, hasselnötter, marsipan och honung. Efter hand något rostade toner. Utvecklad och fruktig smak med härlig koncentration. Persika, gula äpplen, hasselnötter och grapefrukt. (90 p)

1999 Dom Pérignon: Klart skum till en början, men bjuder på en fantastisk glasutveckling och landar till sist i ett mycket bra slutomdöme. Utvecklad och komplex doft med lite rieslingtoner. Inslag av gummi, brynt smör, lakrits, sten, vita vingummin, äpplen, honungsmelon och persika. Utvecklad och fruktig smak med tydlig sälta. Något bitter till en början. Smör, grapefrukt, mogna päron, nektarin och röda äpplen. Mycket röda äpplen i eftersmaken. (88-89 p)

1985 Dom Pérignon: Otroligt bra och flightens bästa vin! Mogen, komplex och något kryddig doft med rostade toner. Tydliga sherrytoner efter ett tag. Inslag av gräddkola, kex, hasselnötter, massor av svamp, äppelkaka och smör. Mogen och något fruktig smak med en angenäm bitterhet. Nötter, smör, stekt svamp och crème brûlée. Krug 88 trodde någon vid bordet. Det är ett bra betyg! (92 p)

Intressant nog hade 85:an en oväntat modern Cuvée Dom Pérignon-kapsyl! o_O


Någon som har upplevt något liknande tidigare?

Andra flighten:

Jacques Selosse Initial (degorgerad december 2016, gissningsvis 2011/2010/2009): En nanosekund efter man lyft det här glaset mot nästan, förstod man att det innehöll Selosse! :D Någon var inne på att det kunde vara en Substance men för mig kändes det ganska uppenbart att det handlade om en Initial "med lite ålder", vilket jag också gissade på. Den är fortfarande relativt ung, men fantastisk! Mycket blommig, tydligt oxiderad och något kryddig doft med en lätt pikant ton. Inslag av hyacint, jäst, tvål, dvärgbanan, skumbanan, grillad citron och ek. Mycket frisk, något fruktig och mycket torr smak. Fortfarande ung. Jäst, gröna äpplen, citron och lite banan. (90 p)

Jacques Selosse Sous le Mont (degorgerad januari 2016, 2009-bas): @Daniel A avslöjade ganska snabbt att han, p g a den roséaktiga färgen, starkt misstänkte att det här var hans vin och lite senare även att det inte var någon rosé... Strax efter att jag slängt iväg en kontrollfråga om den kom från Aube (oklart vilken producent jag tänkte på där), blev doften av hyacint plötsligt väldigt påtaglig och jag gissade på Selosse. Och eftersom @Daniel A redan avslöjat att jag inte druckit den här champagnen tidigare var det helt plötsligt självklart att det handlade om Sous le Mont! :) Den är mycket, mycket bra men numret mindre än Initial idag. Komplex, blommig och oxiderad doft med inslag av skaldjur, tvål, hyacint, röda bär, cola, choklad och lakrits. Frisk, fruktig och mycket torr smak av nypon, örter, röda äpplen och salmiak. Känns ofärdig och i behov av ytterligare lagring. (89 p)

1995 Henriot Cuvée des Enchanteleurs: En fantastisk och perfekt drickmogen champagne! Utvecklad och mineralig doft med tydlig sälta. Inslag av citrus, burkchampinjoner, grädde och kaffe. Utvecklad, fruktig och torr smak av lime och äpplen med tydligt rostade toner och en påtaglig syra. (91 p)

1996 La Grande Dame: Jag, liksom övriga var först ganska lost här, men när @LarsW till slut avslöjade att den här champagnen fanns med även vid det stora majslaget förra året (när Göteborgsmaffian var på besök), gissade jag på La Grande Dame 96. Den är helt fantastisk och bäst i flighten, trots den tuffa konkurrensen! Utvecklad doft med inslag av smör, clementin, persika, mandelmassa och popcorn. Utvecklad, fruktig och otroligt harmonisk smak. Smör, citron, clementin och persika. (92 p)

Tredje flighten:

1985 Leclerc Briant Collection (sannolikt degorgerad 2014): Jag fick tidigt känslan av att det här kunde vara en Special Club, vilket jag också tror att den såldes som från början (med tanke på flaskformen – den gamla Special Club-flaskan), men det var någon annan som lyckades gissa rätt producent. Hur som helst inte helt oväntat, med tanke på att det var @Skaggs som tog med den! :) Det känns som den hunnit passera sitt optimala drickfönster, men den är fortfarande mycket, mycket bra! Fantastisk, mogen, fruktig och klart komplex doft. Inslag av bokna äpplen, lätt smutsig honung, citron, kräftspad, misosoppa, buljong, soja och svamp. Mogen, frisk och relativt lätt smak. Äppelmust, citron, köttgryta och buljong. Något bristande intensitet och något kort. (88 p)

1988 Henriot Cuvée des Enchanteleurs: Ahh, närmast magisk! Helt klart bäst i flighten. Möjligen var den ännu bättre för något år sedan, men det känns som ett angenämt problem en kväll som denna! Mogen och fruktig doft med inslag av citron, mogna äpplen, svamp, aprikos, persika, nougat, gräddkola, smör och kex. Mogen och fruktig smak av nougat, gräddkola, aprikos, äppelpaj och apelsinmarmelad. (94 p)

1979 Clos des Goisses (eventuellt degorgerad i september 1987): Faktum är att den här flaskan, så gammal som den är, högst oväntat hade degorgeringsdatumet på baksidan men delar av etiketten hade skavts bort så man såg endast "dégorgée le 8 Septembre 1"... En pragmatiskt lagd deltagare messade då bilden till Charles Philipponnat, som återkom på morgonen efter, gratulerade till den närmast unika upplevelsen att få dricka en 79:a idag och informerade om att den borde vara degorgerad 1987! :) Det är en fantastisk champagne även om även den här har passerat sin absoluta topp idag. Mogen, kryddig och komplex doft. Inslag av aprikos, honung, glasstrut, nötter, chesterfieldsoffa, kex, brasa och tändstickor. Smaken är mogen, frisk och fruktig och bjuder på citron (möjligen grillad sådan), aprikos, honung och rostade fat. (92 p)

WOTN blev för övrigt Enchanteleurs 1988 (fem av oss hade den som bästa vin), följt av Clos des Goisses (två förstaplatser) och Dom Pérignon 1985 (en förstaplats).

Det blev, som jag hade hoppats, en fantastisk kväll med ett härligt gäng och en massa underbara flaskor! Högst omedvetet – allt serverades helblint och i slumpvis ordning – blev dessutom ordningen i de två sista flighterna väldigt välregisserad med två Selosse på raken och de mest mogna monstren på slutet!
Kul provning! Jag kände igen kapsylen och mycket riktigt är det en likadan som min DP 90 hade. Iförsäg 5 år yngre men ändå.
20200204_085042.jpg
 
Toppen