Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

[Champagne] Idag dricker vi... som vanligt skumpa!

Vino fino

Medlem
Själv öppnade jag en sådan här strax efter lunch. Nyårsfirandet är härmed inofficiellt öppnat i det här huset…

Pierre Gimonnet SC 2008 fick 97 p i decembernumret av Decanter vilket utlöste köpavtryckarfingerreflexen i mitt fall. Drack en del Gimonnet under 90-talet därför att vi hade den på hyllorna och den var en favorit bland de anställda, särskilt den gastronomiska blandningen. På den tiden var vi störst i UK på Charlie (och därmed största detaljhandlaren i volym och värde, i världen… sug på den ni, champagnefluktare. Vi bad inte om audiens hos Roederer, de bad krökryggat om audiens hos oss). Inte konsumerat så jättemycket Gimonnet sedan dess men husstilen känns igen, stram, med ganska gjutjärnsmässig gulfruktig Chardonnay. Intressant utveckling med det första glaset väldigt tajt, nästan grapefrukt-frukt (gul), sen en massa äpplen från glas två, och glas tre är nästan bara stenkross. Glas fyra börjar visa honung och mera metall snarare än sten. Noll brödighet. Inga McVitie’s. Känns som noll dosage också men produktbladet säger 5 g. Väldigt bra, annorlunda, kompromisslös i den gamla skolan (innan bio-tramset), har på känn att denna kan vara ännu bättre med rätt mat, enligt hustraditionen. 91-92p +

IMG_9745.JPG
 

Mattias Schyberg

Administratör
Själv öppnade jag en sådan här strax efter lunch. Nyårsfirandet är härmed inofficiellt öppnat i det här huset…

Pierre Gimonnet SC 2008 fick 97 p i decembernumret av Decanter vilket utlöste köpavtryckarfingerreflexen i mitt fall. Drack en del Gimonnet under 90-talet därför att vi hade den på hyllorna och den var en favorit bland de anställda, särskilt den gastronomiska blandningen. På den tiden var vi störst i UK på Charlie (och därmed största detaljhandlaren i volym och värde, i världen… sug på den ni, champagnefluktare. Vi bad inte om audiens hos Roederer, de bad krökryggat om audiens hos oss). Inte konsumerat så jättemycket Gimonnet sedan dess men husstilen känns igen, stram, med ganska gjutjärnsmässig gulfruktig Chardonnay. Intressant utveckling med det första glaset väldigt tajt, nästan grapefrukt-frukt (gul), sen en massa äpplen från glas två, och glas tre är nästan bara stenkross. Glas fyra börjar visa honung och mera metall snarare än sten. Noll brödighet. Inga McVitie’s. Känns som noll dosage också men produktbladet säger 5 g. Väldigt bra, annorlunda, kompromisslös i den gamla skolan (innan bio-tramset), har på känn att denna kan vara ännu bättre med rätt mat, enligt hustraditionen. 91-92p +

Visa bifogad bild 5903
Helt rätt att du redan har hunnit med fyra glas innan klockan passerat 16:00, dessutom dagen innan den stora bubbeldagen. Härlig lunch således. Misstänker att kvällen kommer att bli lysande!
 

MartinE

Medlem
Självklart är nyårsfirandet öppnat sedan ett flertal timmar tillbaka. :) Här har det korkats upp en Jérôme Prévost - La Closerie Les Beguines 2011 (i princip 100 % pinot meunier):

IMG_9057.JPG

Champagnen har en rejäl mousse som bildar en tjock krans av skum som dröjer sig kvar i glaset. En svag kopparton indikerar att det kan ha förekommit viss skalkontakt vid pressningen. Härlig, komplex, jordig och lätt fruktig doft med något rostade toner. Viss fatkaraktär. Under olika stadier av drickandet känner jag rabarber, gröna växter, mineral, svartpeppar, gräddkola och choklad. Smaken är mycket torr (ingen dosage), något kryddig och något komplex. Mineral, vita bönor, omogen grön frukt, grapefrukt och örter. Samtidigt som den är oerhört ren känns den något menlös jämfört med tidigare årgångar. Den har säkert viss potential att växa med några års lagring, men det här är nog en årgång man inte ska spara allt för länge. 84 p.
 

Segol

Medlem
Självklart är nyårsfirandet öppnat sedan ett flertal timmar tillbaka. :) Här har det korkats upp en Jérôme Prévost - La Closerie Les Beguines 2011 (i princip 100 % pinot meunier):


Champagnen har en rejäl mousse som bildar en tjock krans av skum som dröjer sig kvar i glaset. En svag kopparton indikerar att det kan ha förekommit viss skalkontakt vid pressningen. Härlig, komplex, jordig och lätt fruktig doft med något rostade toner. Viss fatkaraktär. Under olika stadier av drickandet känner jag rabarber, gröna växter, mineral, svartpeppar, gräddkola och choklad. Smaken är mycket torr (ingen dosage), något kryddig och något komplex. Mineral, vita bönor, omogen grön frukt, grapefrukt och örter. Samtidigt som den är oerhört ren känns den något menlös jämfört med tidigare årgångar. Den har säkert viss potential att växa med några års lagring, men det här är nog en årgång man inte ska spara allt för länge. 84 p.
2011 har jag inte druckit vad jag kan påminna mig men Prévost är för jäkla trevlig!
 

LeChat

Medlem
Pierre Gimonnet SC 2008 fick 97 p i decembernumret av Decanter vilket utlöste köpavtryckarfingerreflexen
Jag blev också nyfiken och beställde två stycken. Samtidigt beställde jag två stycken 2007 Les Chetillons. Ingen stor årgång men den har fått en hel del positiva omdömen från olika håll. Någon på forumet som testat den?
 

magnum

Epernay, Frankrike
Jag blev också nyfiken och beställde två stycken. Samtidigt beställde jag två stycken 2007 Les Chetillons. Ingen stor årgång men den har fått en hel del positiva omdömen från olika håll. Någon på forumet som testat den?
Chetillons är som alltid en bra champagne även om 2007 är mindre generös och mer återhållsam än tex 2006 och 2004. Bra köp!
 

LeChat

Medlem
image.jpeg

Fredag = färska räkor eller havskräftor. Igår blev det räkor och till dem drack vi denna NV Champagne. Hoppar ofta över dessa "enklare" champagner och köper istället årgångs- och prestige- Champagner. Dumt! Ska försöka spara mina bättre (dyrare) Champagner och istället köpa på mig fler bra NV. Fast det är roligare att handla årgång och prestige...:(
 

gece

Man vänjer sig.
Visa bifogad bild 5995
Fredag = färska räkor eller havskräftor. Igår blev det räkor och till dem drack vi denna NV Champagne. Hoppar ofta över dessa "enklare" champagner och köper istället årgångs- och prestige- Champagner. Dumt! Ska försöka spara mina bättre (dyrare) Champagner och istället köpa på mig fler bra NV. Fast det är roligare att handla årgång och prestige...:(
Och detta ska vi tolka som att du gillade din Diebolt-Vallois, korrekt? :)

TASTING NOTES OR IT DIDN'T HAPPEN!
 

jocke

Medlem
I fredags blev det Michel Arnould Memoire de Vignes 2008. Doften påminde mig av apelsinsaft. Smaken var smörig, inslag av nougat, plommon, väldigt kraftfull men ändå fräsch. Men man ska ha tålamod, denna kommer utvecklas enormt.
Under lördagen lämnar vi Verzenay och flyttar hos till Ay och ännu en PN champagne. Nu ifrån Roger Brun, La Pelle 2009. Här har vi en kraftig, rå champagne, väldigt pepprig med ett långt avslut. Ska försöka spara resten av La Pelle 2009:eek:rna :)
DSC_0792.jpg
 
Trådskapare
Crist(al)ian 77

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
CH 2016.jpg

Efter Winston 02 och Cristal 06 på nyår var det dags för lite mer skumpa hos @CH som även lämpligen passade på att fylla år. Nu var det en vecka sedan så har glömt en del men inte att det var den bästa och jämnaste provningen på länge! Temat var magnum men det var det bara 3 av 5 som följde.:confused:

Visste inte riktigt vad jag skulle ta då man inte vill ta några monster för unga när det är magnum. Efter @Elvis lovordande vågade jag mig på en Roederer Rosé 08 magnum. Tänkte innan att den skulle va alldeles för ung men jag och övriga blev helt lyriska. Bärig med lite körsbär och jordgubb, lite kola och efter ett tag kom florala toner, mmm. En av de bästa rosérna jag druckit i år tillsammans med DP 88,96, Bille 02 och Selosse så det säger väl något. Köpte även några till... fantastisk nu och troligen än bättre i framtiden, spöar 09 med hästlängder.

Delamotte 1990 magnum

Tyckte känna igen dofterna från Dompa och Salon, lite svamp men framförallt lite brändare och nötiga toner med fina mognadsdrag. Gissade 88 och först Salon även om det hade varit överj@vligt generöst att ta med sig en sådan. Det är väl så nära man kan komma utan att ha rätt. Positivt överraskad och det är andra gången i år Delamottes årgång har den verkan på mig (NV är trist).

Selosse Côte Faron
Vilken power på näsan! Identifierade den snabbt som odlarbioskumpa på skumbananen och de lite syntetiska tonerna. Lång och fatad smak med kraft alla PN. Men eftersom jag identifierade det som Selosse och jag blivit lurad förr så gissade jag BdB så klart, rätt men fel...:vägg:

Henriot CdE 96
CH hade ingen magnum men korkade upp denna som andra flaska och här kom ytterligare ett toppvin! Sjukt mogen jämfört med senast jag provade men mer i stil vad jag upplevde när jag provade 95:an förra året. Trodde den var äldre men många 96or är drickfärdiga nu vilket är kul.

Krug 1990
Kom direkt efter och påminde en hel del om föregående i doften. Gissade rätt årgång men var mer inne på Bolly med de den maskulina stilen och PN-drag. När en av deltagarna identifierade att den undgått malo så var det lätt att gissa rätt! Bästa vin för kvällen för mig även om det var riktigt jämt. Att notera är att den som hade denna flaskan höll Roederer högst.

Mumm NV magnum

Inte mycket att säga om. Övermogen utan mousse men drickbar.

Vilmart Grande Reserve
Var väl trevlig...

Senare försvann vi tre tappra musketörer till Barsac som jag läst om på forumet. Trevligt ställe med bra vinlista och då främst med avseende på pris. Hittade en Comtes 98 för 2 200 kr vilket var taget i det skicket som vi var i då. Klassisk krut och sockrad balans som förför de flesta även om jag är mer von Hoben och föredrar Salon.:cigarr: Onödigt nog blev det även en Pol Roger 2004 som var helt anonym efter tidigare flaskor och alkoholnivå...

Så tipsen för dagen är Roderer Rosé 08 och vinbaren Barsac. Sen se till att dricka Krug 1990 innan ni dör. :D

CH jan 2016.jpg
 
Last edited:

KockJohan

Cioccolato Catering
Leverantör
Visa bifogad bild 6038
Efter Winston 02 och Cristal 06 på nyår var det dags för lite mer skumpa hos @CH som även lämpligen passade på att fylla år. Nu var det en vecka sedan så har glömt en del men inte att det var den bästa och jämnaste provningen på länge! Temat var magnum men det var det bara 3 av 5 som följde.:confused:

Visste inte riktigt vad jag skulle ta då man inte vill ta några monster för unga när det är magnum. Efter @Elvis lovordande vågade jag mig på en Roederer Rosé 08 magnum. Tänkte innan att den skulle va alldeles för ung men jag och övriga blev helt lyriska. Bärig med lite körsbär och jordgubb, lite kola och efter ett tag kom florala toner, mmm. En av de bästa rosérna jag druckit i år tillsammans med DP 88,96, Bille 02 och Selosse så det säger väl något. Köpte även några till... fantastisk nu och troligen än bättre i framtiden, spöar 09 med hästlängder.

Delamotte 1990 magnum

Tyckte känna igen dofterna från Dompa och Salon, lite svamp men framförallt lite brändare och nötiga toner med fina mognadsdrag. Gissade 88 och först Salon även om det hade varit överj@vligt generöst att ta med sig en sådan. Det är väl så nära man kan komma utan att ha rätt. Positivt överraskad och det är andra gången i år Delamottes årgång har den verkan på mig (NV är trist).

Selosse Côte Faron
Vilken power på näsan! Identifierade den snabbt som odlarbioskumpa på skumbananen och de lite syntetiska tonerna. Lång och fatad smak med kraft alla PN. Men eftersom jag identifierade det som Selosse och jag blivit lurad förr så gissade jag BdB så klart, rätt men fel...:vägg:

Henriot CdE 96
CH hade ingen magnum men korkade upp denna som andra flaska och här kom ytterligare ett toppvin! Sjukt mogen jämfört med senast jag provade men mer i stil vad jag upplevde när jag provade 95:an förra året. Trodde den var äldre men många 96or är drickfärdiga nu vilket är kul.

Krug 1990
Kom direkt efter och påminde en hel del om föregående i doften. Gissade rätt årgång men var mer inne på Bolly med de den maskulina stilen och PN-drag. När en av deltagarna identifierade att den undgått malo så var det lätt att gissa rätt! Bästa vin för kvällen för mig även om det var riktigt jämt. Att notera är att den som hade denna flaskan höll Roederer högst.

Mumm NV magnum

Inte mycket att säga om. Övermogen utan mousse men drickbar.

Vilmart Grande Reserve
Var väl trevlig...

Senare försvann vi tre tappra musketörer till Barsac som jag läst om på forumet. Trevligt ställe med bra vinlista och då främst med avseende på pris. Hittade en Comtes 98 för 2 200 kr vilket var taget i det skicket som vi var i då. Klassisk krut och sockrad balans som förför de flesta även om jag är mer von Hoben och föredrar Salon.:cigarr: Onödigt nog blev det även en Pol Roger 2004 som var helt anonym efter tidigare flaskor och alkoholnivå...

Så tipsen för dagen är Roderer Rosé 08 och vinbaren Barsac. Sen se till att dricka Krug 1990 innan ni dör. :D

Visa bifogad bild 6039
äntligen ett vettigt inlägg, stort tack för noterna även om de var korta :D
 
Toppen