Inför, under och efter julfirandet samt före före, emellan och efter lagom doser av portvin, julöl, schnapps und diverse plonk, behöver man så klart lite champagne också! Här hemma blev det följande flaskor:
Henriot Millésimé 1996: Mogen och något kryddig doft med tydligt rostade och härligt oxiderade toner. Efter några timmars luftning även tydliga sherrytoner. Inslag av torkad frukt, mogna äpplen, rostade nötter, gräddkola och digestivekex. Smaken är mogen, medelfyllig, gräddig och något bitter. Äpplen, citrus, mandlar och citrusskal. Fortfarande en påtaglig syra. Den här champagnen är på toppen av sin förmåga nu; smaken är fantastisk och doften är ännu bättre! 91-92 p.
Michel Gonet Cuvée Prestige 1996: Mogen, kryddig och komplex doft med tydliga sherrytoner. Russin, kaffe, äpplen, citrus, honung och mjölkchoklad. Utvecklad, mycket frisk, torr, kryddig och medelfyllig smak. Jag känner gröna äpplen, citrus, nötter och en aning gräddkola. Hög syra och fortfarande klart spänstig! Lång kryddig eftersmak. Mycket bra idag, men kan fortsätta utvecklas av ett par års ytterligare lagring. 89 p.
Vilmart Grand Cellier (09/10/11): Brödig och blommig doft med inslag av jäst, äpplen, päron, gula plommon och ingefära. Mycket frisk och torr smak med viss fatkaraktär, men inte särskilt utpräglad. Ännu ung. Gröna äpplen, äppelskal, mineral, söt citrus och lite tropisk frukt. En mycket bra champagne, men i behov av längre lagring. 84 p.